Презентація "Прийоми ейдетики"

Про матеріал
Презентація "Прийоми ейдетики" на уроках з учнями початкових класів. Практичні прийоми, що грунтуються на особливому різновиді пам'яті, переважно на зорові враження, образи. Дозволяє втримувати та відтворювати живі образи раніше побачених предметів, об'єктів, надзвичайно ефективні в молодшому шкільному віці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ейдетика як засіб гармонійного розвитку особистості молодшого школяра

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Навчання – це важка розумова праця. Щоб вона стала бажаною для учня та успішно реалізовувалась, необхідно «перетворити» її в цікаву гру. Навчатися граючись дитина може з допомогою ейдетичних ігор. Вони сприяють розвитку логічного мислення та пам’яті у дітей, активізують пізнавальну діяльність учнів. Головним пріоритетом у використанні таких ігор є нестандартний підхід, цікавість та невимушеність. Дитина, сама того не помічаючи, потрапляє у «незвичний світ яскравих образів», які часто є витвором її власної уяви чи фантазії. Під час ігор використовують: нюхові відчуття, смакові відчуття, слух, тактильну пам’ять, рух, жести, позитивні емоції, що допомагають невимушено запам’ятати інформацію, яка надовго і міцно осяде в дитячій пам’яті.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Методи Ейдетикизапам’ятовуванняпевних мовних правил чисел віршів

Номер слайду 9

Не слід забувати, що основа пам’яті – уява. Від чого ж залежить розвиток уяви молодших школярів? Насамперед – від зацікавленості дитини. Яскраві образи, нестандартні порівняння зрозумілі дитині, запам’ятовуються набагато краще, ніж багаторазове повторювання незрозумілих понять.

Номер слайду 10

Кінетична пам'ять – це пам'ять на відчуття та рухи. Учням, в яких розвинутий цей вид пам’яті, краще не тільки уявляти події, що відбуваються у віршику, я й самим відтворювати ці події.

Номер слайду 11

Піктограми – найперше письмо у світі, в якому замість слів використовувались малюнки. Але не до кожного слова можна одразу намалювати піктограми, цьому потрібно вчитися.

Номер слайду 12

Леся Українка «На зеленому горбочку…»На зеленому горбочку,У вишневому садочку,Притулилася хатинка,Мов маленькая дитинка. Стиха вийшла виглядати,Чи не вийде її мати.І до білої хатинки,Немов мати до дитинки,Вийшло сонце, засвітилоІ хатинку звеселило. Вчитель читає слова або речення. Кожне почуте слово або речення учні позначають певним значком-символом. Ці значки називаються піктограмами. Така гра дуже корисна, коли потрібно переказати текст.

Номер слайду 13

Що таке Батьківщина? За віконцем калина, Тиха казка бабусі, Ніжна пісня матусі, Дужі руки у тата, Під тополями хата, Під вербою криниця, В чистім полі пшениця. П. Боднарчук

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Вивчення парних дзвінких та глухих приголосних. Бабуся Пілюля. Дерева трусила,Зозулю смішила, Жолудь шукала. Джуля чайка. Дзьобом цокотіла,Гукала ховраха,Ґелкотала крокодилу.

Номер слайду 17

Діти легко за правилами ейдетики запам’ятовують цифри, перетворюючи їх на образ, який вони їм нагадують.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Вивчення таблиці множення на 2 методом ейдетики2 х 2 = 4 – лебідь з лебедем зустрілись, на стільці вони вмостились2 х 3 = 6 – лебідь і верблюд чайник несуть2 х 4 = 8 – лебідь плив до стільця та й побачив окуляри2 х 5 = 10 – лебідь яблуко зірвав, Буратіно з бубликом став2 х 6 = 12 – лебідь чайника несе, та як Буратіно ущипне2 х 7 = 14 – лебідь взяв прапорця, Буратіно став біля стільця2 х 8 = 16 – лебідь окуляри одягнув, Буратіно чайника забув2 х 9 = 18 – лебідь до кита підплив, Буратіно окуляри загубив

Номер слайду 23

Виділяють три можливих напрямки використання друдлів:• для приємного проведення часу;• у тестуванні й дослідженні пізнавальних здібностей дитини;• для свідомого розвитку творчих здібностей дитини. Використання друдлів сприяє розвитку асоціативного та дивергентного мислення, пам’яті, вчить знаходити нестандартні підходи до різноманітних задач, допомагає у розвитку математичного мислення. свою думку дитина має обов’язково обґрунтувати, що спонукає її до мовленнєвої діяльності. Друдли – це загадка-головоломка; малюнок про який неможливо чітко сказати, що це таке.

Номер слайду 24

Надзвичайно важко запам’ятати ряд слів, які не пов’язані між собою. Наприклад: шафа, хмаринка, гніздо, кінь, капелюх, люк, футболіст, чайник, крила, пляж. За методикою ейдетики потрібно уявити образ кожного слова та уявно пов’язати з образом наступного, малюючи в уяві фантастичний мультик. У нас в кожного є дома шафа. Ми підходимо до неї, відчиняємо, а звідти випливає пухнаста хмаринка. На ній величезне гніздо, в якому сидить кінь. У нього на голові гарненький капелюх. Зверху відкривається люк і вистрибує футболіст. Він з усієї сили копає чайник. У нього виростають крила, він плавно приземляється на пляж. Цей метод можна використовувати на уроці української мови на етапі роботи зі словниковими словами.

Номер слайду 25

Поради школи Ейдетики1. Якщо хочете щось запам’ятати – уявляйте.2. Усе, що побачили, почули, відчули, уже запам’яталося.3. Не думайте словами, думайте образами.4. Фантазуйте.5. Не сваріть себе за невдачі, краще замисліться та зробіть висновки.6. Хваліть себе, навіть за маленькі успіхи.7. Перед тим як заснути, уявляйте себе здоровим, щасливим та розумним.8. Прокидайтеся із задоволенням.

Номер слайду 26

УЯВА + ПОЗИТИВНА ЕМОЦІЯ = ЗАСВОЄНА ІНФОРМАЦІЯ.

pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку