Презентація "Призма"

Про матеріал
Презентація містить матеріал, яки можна використовувати як під час вивчення теми "Призма", так і підготовки до контрольної роботи по цій темі, так і підготовки до ЗНО з математики та ДПА. Презентація містить завдання із ЗНО з математики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

призма. Вчителька математики Яриш М. Ф.

Номер слайду 2

Призма. Означення призми. Призма – це многогранник у якого дві грані рівні многокутники, які лежать у паралельних площинах, решта граней паралелограми.

Номер слайду 3

Предмети, що мають форму призми

Номер слайду 4

Елементи призми∆АВС і ∆А1 В1 С1- основи;Грані СС1 В1 В, АА1 С1 С, АА1 В1 В- бічні грані. Ребра: АА1,ВВ1,СС1-бічні ребра. 

Номер слайду 5

Елементи призми. Діагональ призми — це відрізок, що з’єднує дві вершини, що лежать на різних основах але не лежать на одній бічній стороні. Діагональний перетин — це перетин призми площиною, що проходить через діагональ основи призми і бічне ребро. Трикутна призма (в основі призми, трикутники) не має діагональних перерізів.

Номер слайду 6

Розгортки призми

Номер слайду 7

Зразки завдань на зно

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Види призм. Призми бувають прямі і похилі. Призма називається прямою,якщо бічні ребра перпендикулярні до площини основи. Похила призма — це призма, у якої бічні грані не перпендикулярні до основи. Пряма призма називається правильною, якщо в її основі лежить правильний многокутник. Якщо в основі призми лежить трикутник, то вона називається трикутна; якщо чотирикутник, то вона чотирикутна і т. д.

Номер слайду 10

Властивості призми. Основи призми паралельні і рівні. Бічні ребра паралельні і рівні. Бічні грані – паралелограми (прямокутники). Діагональ бічної грані призми — це відрізок, що з’єднує дві протилежні вершини, що лежать на одній бічній грані однак належать до різних основ.

Номер слайду 11

Види призми

Номер слайду 12

паралелепіпед. Означення Паралелепіпедом називають призму в основі, якої лежить паралелограм.

Номер слайду 13

Види паралелепіпедів. Прямий - бічні ребра перпендикулярні до площини основи. Бічні грані прямокутники. Похилий - бічні ребра не перпендикулярні до площини основи.

Номер слайду 14

Прямокутний паралелепіпед. куб. Прямий паралелепіпед називається прямокутним, якщо його основами є прямокутники. Виміри – три ребра, що виходять з однієї вершини. Їх називають довжина, ширина і висота. Прямокутний паралелепіпед називається кубом, якщо його ребра рівні.𝑑2=3𝑎2𝑑 = 𝑎3 

Номер слайду 15

розгортки. Розгортка прямокутного паралелепіпеда

Номер слайду 16

Властивість діагоналі прямокутного паралелепіпеда𝑑2=𝑎2+𝑏2+𝑐2 

Номер слайду 17

Зразки завдань на зно

Номер слайду 18

Поверхня призми. Поверхня призми складається з бічної поверхні і двох основ. Бічна поверхня призми дорівнює сумі бічних граней. Площа поверхні призми:𝑆пов=𝑆біч+2𝑆осн. Площа бічної поверхні прямої призми:𝑆біч=Росн. Н, де Росн−периметр основи,Н−висота призмидовжина бічного ребра. Площа поверхні куба: S=6𝑎2. Площа поверхні прямокутного паралелепіпеда: S=2(αb+αс+сb). 

Номер слайду 19

Зразки завдань на зно

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Об’єм призми. Об’єм призми: V=𝑆осн. НОб’єм прямокутного паралелепіпеда: V=αbс. Об’єм куба: V=𝑎3. 𝑎=3 V 

Номер слайду 22

Зразки завдань на зно

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семеняк Оксана Григорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Яриш Марія
Пов’язані теми
Геометрія, Розробки уроків
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
4327
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку