Презентація про Ферум -Залізо

Про матеріал
• Презентація до уроку 8 класу з хімії " Презентація про Ферум -Залізо " • Бажаючі можуть скачати)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ферум-Залізо. Виконав: Стрельбицький Євгеній

Номер слайду 2

Положення елемента Феруму в періодичній системі Д.І. Менделєєва(Будова Феруму)Ферум – d-елемент VІІІБ групи (або побічної підгрупи VІІІ групи) періодичної системи. Будова атома:26 Fe)2)8)14)2 Електронна конфігурація атома Феруму: 1s22s22p62s23p63d64s2 Розміщення електронів зовнішнього і передостаннього енергетичних рівнів за енергетичними комірками: В атомі Феруму вісім валентних електонів (3d64s2),тому він виявляє змінні ступені окиснення.

Номер слайду 3

Для Феруму характерні два основні ступені окиснення: +2, +3. Fe0 –2e = Fe+2 Fe0 –3e = Fe+3

Номер слайду 4

Поширення в природіЗа поширеністю у природі ферум посідає друге місце серед металів (після алюмінію). На нього припадає 5,10 % маси земної кори. За вмістом у земній корі ферум посідає 4-е місце. Гідротермальне джерело з високим вмістом заліза. Найважливішими природними сполуками феруму,що мають промислове значення,є магнітний залізняк Fe3 O4, червоний залізняк Fe2 O3, бурий залізняк Fe2 O3 · n. H2 O та пірит Fe. S2. Оксиди феруму служать рудами,з яких добувають залізо,а пірит — сировиною для сульфатно-кислотного виробництва.

Номер слайду 5

Фізичні властивостіЗалізо — блискучий сріблясто-білий важкий метал. Густина його 7,86 т/м³;температура плавлення 1538 °C,температура кипіння 2862 °C. Залізо досить пластичне. Воно легко кується,штампується,витягується в дріт і вальцюється в тонкі листи,легко намагнічується і розмагнічується. Вище температури Кюрі (770 °C)втрачає феромагнітні властивості. До температури 912 °C існує в алотропній модифікації α-заліза з об'ємноцентрованою кубічною кристалічною ґраткою,за вищої температури — γ-заліза із гранецентрованою кубічною ґраткою,вище 1394 °C знову змінює тип ґратки на об'ємноцентровану кубічну (δ-залізо).

Номер слайду 6

Ферум належить до восьмої групи періодичної системи елементів Менделєєва. Його атоми на зовнішній електронній оболонці мають по два електрони,а на передостанній — 14 електронів. Атоми феруму можуть легко втрачати два електрони і перетворюватись у двовалентні катіони Fe2+. Вони можуть втрачати і три електрони (один з передостанньої оболонки) і перетворюватись у тривалентні катіони Fe3+. Таким чином, залізо утворює два ряди сполук. Сполуки тривалентного феруму стійкіші. Хімічні властивостіУ сухому повітрі за звичайної температури залізо досить стійке, але у вологому швидко іржавіє, вкриваючись товстим шаром іржі.Іржа є сумішшю оксидів і гідроксидів феруму. Основну частину іржі складає сесквіоксид заліза Fe2 O3 і тригідроксид заліза Fe(OH)3. Крім того, до її складу входить монооксид заліза Fe. O,дигідроксид заліза Fe(OH)2 та інші сполуки.

Номер слайду 7

Біологічна роль заліза. Ферум є біологічно важливим елементом. Він міститься в організмах усіх тварин і в рослинах. Ферум входить до складу цитоплазми рослин,бере участь у процесі фотосинтезу. В організмі дорослої людини міститься десь 4 г Феруму. Він накопичується здебільшого в печінці,кістковому мозку,селезінці. Але основна частина Феруму входить до складу гемоглобіну – червоного пігменту крові,який виконує функцію переносу кисню від легень до тканин,а в зворотному напрямку — вуглекислого газу. Нестача Феруму призводить до небезпечної хвороби — недокрів’я. Тому обов’язково треба вживати харчові продукти, багаті на Ферум:петрушку,печінку,телятину,гречку,кура-гу тощо.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бузницька Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 липня 2021
Переглядів
2988
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку