"Презентація" Про що розповідають географічні карти

Про матеріал
Презентація на тему Про що розповідають географічні карти, створена для засвоєння знань, умінь та навичок НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про що розповідають географічні карти

Номер слайду 2

Складовою частиною карти є її елементи

Номер слайду 3

Основу змісту будь-якої карти становлять умовні знаки - позначення, які застосовують на картах або планах для зображення різних об’єктів. Умовні знаки для карт - це те, що й букви для книжки. Карту неможливо прочитати, не знаючи умовних знаків. Пояснення умовних знаків виносять на вільні від картографічного зображення місця карти і називають легендою. Вона полегшує читання карти. Бувають особливі географічні карти, які дають змогу тобі зобразити будь-які географічні об’єкти, явища, процеси, події за допомогою умовних позначень, - це контурні карти.

Номер слайду 4

Кольори на карті також є умовними знаками. Різним кольором зображують рельєф: низовини - відтінками зеленого кольору, височини - жовтого, гори - коричневого. А відтінками блакитного кольору показані океани, моря, озера. Розшифрування кольору розміщене на шкалі висот і глибин за принципом «що вище або глибше, то темніше забарвлення». Знайди на полях карти шкалу із зазначенням глибин і висот у метрах.

Номер слайду 5

Для людини, яка вміє читати карту і має уяву, за умовними позначеннями постає реальна дійсність - річки, озера, гори, міста, промислові та сільськогосподарські об’єкти. Карти потрібні людям різних професій. За ними проєктують будівництво доріг, нафтопроводів і газопроводів, електростанцій та автомагістралей. Карти потрібні метеорологам, космонавтам, морякам, льотчикам, геологам, сільськогосподарським працівникам та людям інших професій. Особливого значення набувають карти у військовій справі.Є карти, призначені для туризму. На них указано місцезнаходження архітектурних та історичних пам’яток, заповідників, національних парків, музеїв тощо. За допомогою спеціальних туристичних карт можна з легкістю знайти об’єкти обслуговування туристів - готелі, туристичні бази, кемпінги. З кожним роком розширюється також сфера наукового використання карт.

Номер слайду 6

Д/З опрацювати параграф 24 стр. 87 – 90. Виконати завдання Описування місцевості за географічною картою України. Користуючи фізичною та адміністративною картою України:1. Де розташована область, у якій ти проживаєш? Обведи її межі на контурній карті. Підпиши назву обласного центру.2. Які форми рельєфу переважають на її території ( гори, височини, рівнини ).3. Підпиши найбільші річки та озера області

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
9 квітня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку