Презентація Як виникла Земля

Про матеріал
Презентація Як виникла Земля для 5 - тих класів НУШ за підручником Біда, для закріплення знань, умінь та навичок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як виникла Земля

Номер слайду 2

Земля - третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій існує життя. Земля належить до планет земної групи (Меркурій, Венера, Земля, Марс) і є найбільшою із цих планет у Сонячній системі. Назва планети «Земля» походить від стародавнього кореня зем, що у перекладі означає «підлога» або «низ». 

Номер слайду 3

За час розвитку науки було висунуто багато версій походження нашої планети. Перші гіпотези виникнення Землі з’явилися у 18 ст., коли наука накопичила достатню кількість даних про нашу планету та Сонячну систему.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Французький учений Жорж Бюффон (1707-1788) припустив, що земна куля виникла в результаті катастрофи. У дуже віддалений час якесь небесне тіло (він вважав, що це була комета) зіткнулося із Сонцем. Під час зіткнення виникло багато «бризок». Найбільші з них, поступово охолоджуючись, дали початок планетам.

Номер слайду 6

Німецький учений Іммануїл Кант (1724-1804) припустив, що Сонячна система утворилася з гігантської холодної пилоподібної хмари. Частини цієї хмари перебували в постійному хаотичному русі, взаємно притягували одна одну, стикалися, ущільнювалися, утворюючи згущення, які стали рости і з часом дали початок Сонцю та планетам.

Номер слайду 7

П’єр Лаплас (1749-1827), французький астроном і математик - запропонував свою гіпотезу появи Сонячної системи. На його думку, Сонце і планети виникли з гігантської розжареної газової хмари. Вона поступово остигала, стискалася і дала початок Сонцю та планетам

Номер слайду 8

Академік Отто Юлійович Шмідт (1891-1956) вважав, що мільярди років тому навколо Сонця була гігантська хмара з холодного пилу і замерзлого газу. Під час руху її компоненти взаємно притягуючись одні до одних, згущувалися і дали початок планетам Сонячної системи. Унаслідок зіткнення планет з космічними тілами їхні розміри збільшувалися. Теорію Отто Шмідта розвивають і в наш час. Гіпотези І. Канта та О. Шмідта були дуже близькі. Багато припущень учених лягли в основу сучасного уявлення про походження Землі й усієї Сонячної системи.

Номер слайду 9

 За сучасними науковими даними, вік найдавніших порід на Землі сягає понад чотири з половиною мільярдів років. Вік Сонця становить приблизно п’ять мільярдів років. Згідно з теорією О. Шмідта, Земля утворилась з розсіяної газово-пилової хмари, яка існувала в космічному просторі. Поблизу цієї хмари вибухнула наднова зоря, і це призвело до розкручування речовини. Поступово під час обертання у центрі хмари накопичувались легкі гази, які із часом утворили Сонце. Мінеральні речовини газово-пилового диску кружляли навколо Сонця, збирались у згустки - так звані планетезималі, які зіштовхувалися, руйнувалися і об’єднувалися. Такі об’єкти стали будівельним матеріалом для планет, а найбільші планетезималі - їхніми «зародками».

Номер слайду 10

Д/З опрацювати параграф 19 стр. 68 - 70. Використовуючи різноманітні джерела інформації, підготуй розповідь про одного з учених (за вибором), які пояснювали походження Землі.

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
10 квітня
Переглядів
30
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку