Презентація Що охоплює суходіл Землі

Про матеріал
Презентація на тему Що охоплює суходіл Землі для 5 - тих класів НУШ. Закріплення знань, умінь та навичок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що охоплює суходіл Землі

Номер слайду 2

Велика площа Землі пофарбована в блакитний колір. Це моря та океани земної кулі. Вони охоплюють 2/3 поверхні Землі. Тільки близько 1/3 загальної площі земної поверхні становить суходіл.

Номер слайду 3

Поверхня землі нерівна. Ділянки, які піднімаються над рівнем океану, називають суходолом. Вони різняться за величиною. Найбільші мають назву материки, або континенти.

Номер слайду 4

Суходіл - це ділянки земної поверхні, що не вкриті морями й океанами (материки та острови). До суходолу не належать внутрішні водойми: озера, водосховища. Материки - це величезні ділянки суходолу, з усіх боків оточені океанами. На нашій планеті, крім материків, виділяють шість частин світу 

Номер слайду 5

Частини світу включають не тільки материк, а й розташовані поблизу острови. Острів - частина суходолу, оточена з усіх сторін водою. Від материків острови відрізняються меншими розмірами. На планеті Земля є приблизно 30 млн островів. Найбільший - острів Гренландія. Острів Гренландія розташований на північному сході Північної Америки, омивається водами Північного Льодовитого і Атлантичного океану. Приблизно 4/5 території Гренландії вкрито льодом. Це одне з найхолодніших місць на планеті: температура тут може опускатися до -70 °С. Товщина льодового покриву у деяких частинах острова перевищує 2 км. Тільки береги придатні для життя людей, тварин і рослин. Поверхня острова більшу частину року вкрита снігом. Опади випадають досить часто, переважно у вигляді снігу, рідше - дощу.

Номер слайду 6

Півострів - частина суходолу, з трьох сторін оточена водою. Найбільшим півостровом є Аравійський.

Номер слайду 7

Крім поодиноких островів, на карті можна знайти й архіпелаги. Архіпелаг - група островів, розміщених на невеликій відстані один від одного, які об’єднуються в одне ціле. Найбільшим архіпелагом у світі є Малайський архіпелаг. На півночі і північному заході від нього розташована Азія, а на південному сході - Австралія та Океанія. Його омивають води Індійського і Тихого океанів на сході та заході. Малайський архіпелаг складається з понад 25 000 окремих островів.

Номер слайду 8

Д/З опрацювати параграф 27 стр. 97 – 100. Підготуйте розповідь про один з материків за планом, використовуючи різноманітні джерела інформації. План характеристики материка.• У яких півкулях розміщений.• До якої частини світу належить.• Які океани омивають його береги.• Які материки розміщені найближче.

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
10 квітня
Переглядів
30
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку