Презентація про Василя-Костянтина Острозького

Про матеріал
• Презентація до уроку 8 класу з історії України " Презентація про Василя-Костянтина Острозького " • Бажаючі можуть скачати)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Василь-Костянтин Острозький. Виконав: Стрельбицький Євгеній.

Номер слайду 2

Костянтин Василь Острозький(1526-1608)Народився 12 лютого 1526 року у м. Турові. При народженні отримав ім’я Василь. Походив з родини Острозьких — найбагатшого і найвпливовішого князівського роду тодішніх Білорусі та України XVI — початку XVII століття. український князь, магнат, воєнний, політичний і культурний діяч,меценат ВКЛ. Один з найзаможніших і найвпливовіших магнатів Великого Князівства Литовського у Речі Посполитій, сенатор Речі Посполитої,«некоронований король Русі-України»,засновник Острозької академії. Син великого гетьмана литовського князя Костянтина Івановича Острозького. Мав 3 дітей: Януша,Олександра, Константина.

Номер слайду 3

1560 рр. – К. В. Острозький виступав за рівноправне входження Руси до складу державного утворення Речі Посполитої.1569 р.– став сенатором. Був фактичним провідником Руси-України під час Люблінської унії 1569 року. Підписав Люблінську унію.1573 –1574 рр.– К. В. Острозький був одним з можливих кандидатів на польський престол,чию кандидатуру підтримувала і Туреччина (цьому завадило те, що вважався «вождем схизматиків»),згодом і на московський — після смерті останнього Рюриковича царя Федора I Івановича.

Номер слайду 4

1574 р.– переніс князівську резиденцію з Дубного до Острога,де розпочалася перебудова Острозького замку під керівництвом італійського архітектора П'єтро Сперендіо. Герб роду князів Острозьких. Острозький замок

Номер слайду 5

Спричинився до розбудови Межиріць-кого монастиря (вали,Заславська та Дубенська (не збереглась) брами. Межиріцький монастир. М. Грушевський назвав діяльність К. В. Острозького «першим національним відродженням України».

Номер слайду 6

Заснував школи,академію,друкарню,іконописні при монастирях у Острозі. Заснування відбувалось з 1573-1577рр. Найбільше виділяється Острозька академія заснована у 1576р. Вона збереглась і до сьогодні. Острозька академія утв. Василем Констянтином Острозьким

Номер слайду 7

Власність. Наприкінці XVI століття К. В. Острозький був найбільшим після короля землевласником Речі Посполитої. Йому належало 2760 сіл,80 містечок (зокрема,Тернополя, який отримав від дружини Зоф'ї (Софії) з Тарновських в 1567 р.; Річний прибуток князя перевищував 19 мільйонів злотих. Молодий князь отримав величезні маєтності в Литві та Польщі,які давали щорічно прибуток понад 1 мільйон злотих Острозький володів також значними земельними маєтками в Угорщині та Чехії. Проте у тодішньому суспільстві мало було одержати номінальні права на спадщину: треба було її реально поставити під свій контроль. Відтак молодий князь зосереджує свою увагу на збиранні батьківської спадщини, на наведення належного ладу у ній.

Номер слайду 8

Сторінки Острозької біблії 1581р. За сприянням князя в Острозі була зібрана велика бібліотека,яка включала в себе грецьку та західноєвропейську богословську літературу,передруки античних творів, словники, космографії, граматики та інше. А близько 1576 року при академії почала діяти школа, де окрім низки традиційних на той час точних і гуманітарних дисциплін,вперше паралельно викладалися латинська,грецька та церковнослов‘янська граматики. Князь заснував також школи у Турові і Володимирі-Волинському. Крім того,при Богоявленській замковій церкві,що мала статус кафедрального собору і була одним з найзначніших храмів того часу,виникла власна іконописна традиція. Кілька острозьких ікон,створених у той час вважаються шедеврами православного іконопису.

Номер слайду 9

Останні роки життя. З початку 1600-х років, князь переніс кілька інсультів; тяжка хвороба і збайдужіння князя Костянтина-Василя до людських справ негативно позначилися на діяльності академії в Острозі, яка на початку XVII століття поступово занепадає. У лютому 1608 року князь помирає; разом із родом князів Острозьких занепав і пішов у небуття, по-сучасному говорячи, проект княжої України, очолюваної родом володарів, рівним іншим європейським княжим і королівським родам. Натомість на порядок денний історії постав інший проект – Козацької республіки.

pptx
Додано
20 липня 2021
Переглядів
6576
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку