Презентація "Про вибір професії"

Про матеріал
Презентація стане у нагоді під час проведення профорієнтаційної роботи зі старшокласниками. Здобувачі освіти ознайомляться з формулою вибору професії, з поділом професій на групи за типом спрямованості, за умовами та засобами праці, дізнаються про професії, які можуть скоро зникнути, професіями майбутнього, та важливістю "м'яких навичок" для розвитку кар'єри.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про вибір професії Мета: формувати в учнів усвідомлене ставлення до вибору професії, ознайомити зі світом професій, з типами професій відповідно до їх спрямування Підготувала практичний психолог/соціальний педагог Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Світлана Альошкіна

Номер слайду 2

ХОЧУ – МОЖУ – ТРЕБА” ХОЧУ – МОЖУ – ТРЕБА”: „ХОЧУ” – це професія, яка Вам подобається; „МОЖУ” – це Ваші здібності, можливості (і фінансові зокрема), стан здоров'я, необхідні для обраної професії; „ТРЕБА” – попит на обрану професію на ринку праці. Відомо, що коли людина працює з задоволенням, вона не помічає ні часу, ні втоми. Якщо вибір професії правильний, тоді в житті можна розраховувати на успіх. Як визначитися у величезній різноманітності існуючих професій? Як уникнути помилок і розчарувань при виборі майбутньої трудової діяльності? Універсальних рецептів немає, але все-таки є деякі рекомендації: Подумайте, яка професія могла б стати Вашою. Вивчить себе, свої інтереси, здібності, схильності. З'ясуйте, чи дозволяє Ваше здоров'я зайнятися обраною справою. Дізнайтеся, чи користується обрана Вами професія попитом на ринку праці. Знайдіть можливість зустрітися з представниками професії, що зацікавила Вас, і дізнатися, в якому учбовому закладі можна отримати необхідну кваліфікацію. Для ухвалення рішення при виборі професії використовуйте формулу правильного вибору професії

Номер слайду 3

Людина -Техніка Перша група професій типу “Людина-техніка” об’єднує професії, спеціалісти яких мають справу з технікою. Наприклад, інженер, радіотехнік, технолог, слюсар, оператор технічного устаткування, механізатор тваринницьких ферм, електромонтер та ін. Спеціалісти таких професій працюють скрізь: у промисловості, сільському господарстві, в обслуговуванні, в науці тощо. Такі фахівці, наприклад, повинні бути людьми, у яких переважає розвинений невербальний інтелект, тобто ті, які вміють технічно мислити. Вони втілюють на практиці конструктивні креслення, схеми. Важливу роль у їхній роботі відіграє координація рухів, добре розвинений окомір. Вони повинні добре розумітися в кресленнях, різних схемах, графіках, мати добре розвинену просторову уяву. Багато у їхній діяльності значить і сенсомоторна чутливість, відповідна координація рухів.

Номер слайду 4

Людина - природа Спеціалісти сфери “Людина-природа” займаються об’єктами живої та неживої природи. Це професії геолога, астронома, еколога, мікробіолога, садівника, лісівника, зоотехніка, рибовода, бджоляра, фермера; професії, що пов’язані з переробкою харчових продуктів: кухар, майстер сиророб, тістовод, кондитер, і подібні. Такі професії можуть опановувати тільки ті люди, які люблять природу, можуть оберігати та примножувати її. Їм притаманні такі властивості, як акуратність, чуйність, спостережливість тощо. Такі фахівці можуть працювати у промисловості: харчовій, переробній, сільському господарстві тощо.

Номер слайду 5

Людина -людина До типу “Людина-людина” належать професії, обравши які ви будете працювати з окремими людьми, групами людей. Перш за все, вони вимагають від фахівців уміння спостерігати, аналізувати взаємини, події, керувати, навчати, обслуговувати і т.п. Це вчитель, продавець, лікар, перукар, юрист, менеджер, екскурсовод, психолог, соціальний працівник та інші. Такі професіонали працюють в освіті, науці, у сфері обслуговування, медицині тощо. Окрім уміння спілкуватись з людьми, поважати їх, вони повинні бути витривалими, чемними, уважними, шляхетними. Мати добре розвинутий вербальний інтелект, зорову пам’ять, культурну мову і таке інше.

Номер слайду 6

Людина –знакова система Професії типу “Людина-знакова система” вимагають від особистості об’єктивної самооцінки. Якщо предметом праці є знаки, знакові системи, літери, цифри, звуки, слова, інформація, то людині необхідні такі властивості, як посидючість, уважність, відповідальність, зосередженість, добре розвинений слух, зір, здібності аналізувати явища, факти, події. Для прийняття обґрунтованого виваженого рішення щодо вибору професії типу – бухгалтер, оператор ЕОМ, економіст, банківський службовець, аудитор, кресляр, лінгвіст і т.д. – треба уважно зважити свої здібності. Такі спеціалісти потрібні у будь-якій галузі: промисловості, сільському господарстві, обслуговуванні, транспорті. Вони працюють в освіті, науці, зв’язку, адміністративних органах, в управлінні підприємствами, установами і т. ін.

Номер слайду 7

Людина-художній образ Тип професій “Людина-художній образ” вимагає від людини уміння відтворювати художній образ, його елементи. До таких професій належать не лише професії художника-декоратора, дизайнера, режисера, актора, письменника тощо. Тут можна назвати і багато інших професій, наприклад – живописець із розпису фарфору, ювелір, перукар, озеленювач, майстер з оздоблювальних робіт тощо. Такі талановиті фахівці працюють у різних галузях господарства. Це і промисловість і обслуговування, мистецтво і освіта, культура і ще багато різних сфер діяльності. Працювати за такими професіями можуть ті, хто має розвинений смак, художньо-образне мислення, просторову уяву, точні рухи тощо. Але найголовніша їхня властивість – висока духовність.

Номер слайду 8

За умовами праці виділяють чотири групи професій: праця в умовах звичайного (побутового) мікроклімату (бухгалтер, інженер, програміст, секретар-референт); праця з перебуванням на відкритому повітрі з різкими перепадами температури, вологості (будівельник, пожежник, рільник, агроном); праця у незвичайних умовах: під землею, під водою, на висоті, в повітрі, в гарячих цехах, у цехах, у цехах із неминучою виробничою шкодою (льотчик, шахтар, водолаз, апаратник); праця з підвищеною моральною відповідальністю за здоров’я, життя людей, за великі суспільні, матеріальні цінності (вчитель, лікар, інженер із техніки безпеки, аудитор).

Номер слайду 9

Залежно від засобів праці професії поділяють на чотири групи професії, пов’язані з використанням ручної праці (столяр, монтажник радіоапаратури, ювелір, музикант, хірург); професії, пов’язані з використанням машин із ручним керуванням (токар, водій, машиніст, оператор зв’язку); професії, пов’язані з використанням напівавтоматів, автоматів, автоматичних ліній, робото технічних комплексів (сталевар, друкар, апаратник, диспетчер енергосистеми); професії, пов’язані з використанням функціональних засобів, знарядь праці (викладач, актор, диригент, режисер, спортсмен).

Номер слайду 10

Залежно від мети праці можна виділити три класи професій: гностичні: розпізнати, розрізнити, оцінити, перевірити (санітарний лікар, літературний критик, контролер, товарознавець, експерт, слідчий); перетворюючі: обробити, перемістити, організувати, перетворити (водій, живописець, викладач, паркетник, слюсар, кравець); дослідницькі: винайти, вигадати, знайти новий варіант, сконструювати (закрійник, розмітник, селекціонер, художник-оформлювач).

Номер слайду 11

Професії, які можуть зникнути Вже до 2030 року можуть зникнути або значно трансформуватись професії бухгалтера, копірайтера, кошторисника, бібліотекаря, юрисконсульта, нотаріуса, логіста, диспетчера, штурмана, журналіста та перекладача. Серед робітничих професій у черзі на трансформацію – білетер, наглядач у музеї, охоронець, листоноша, оператор call-центру, швачка та ін. І навіть 70% спеціалістів ІТ- сектору з часом зможе витіснити штучний інтелект та нейромережі.

Номер слайду 12

Професії майбутнього: біотехнології Біотехнології У найближчі 10 років вона не лише розвиватиметься сама, а й поступово змінюватиме такі галузі як медицина, енергетика, міське та сільське хазяйство. У перспективі, розвиток біотехнологій призведе до заміни виробництва хімічних та лікарських засобів та побутової хімії на виробництво препаратів біосинтезу, наприклад із живих систем, до розвитку агротехнологій, до появи органічних тканин тощо. Професії майбутнього у біотехнологіях: Урбаніст-еколог; Архітектор живих систем; Системний біотехнолог; Біофармаколог; ГМО-агроном; СІТІ-фермер;

Номер слайду 13

Професії майбутнього: МЕДИЦИНА Медицина Медицина – це чи не найбільш перспективна галузь у контексті змін. Зокрема тут відбудеться перехід від діагностики та лікування дисфункцій, хвороб окремих органів до системної роботи із організмом людини. Тому популярності набуває превентивна медицина, основним завданням якої є визначити можливі захворювання, передбачити їх та зробити все, щоб уникнути небезпечних наслідків. Майбутня медицина принесе з собою найточнішу діагностику, можливість прогнозування хвороб, комп’ютерне моделювання прогнозу та лікування, високоточну атоматизовану мікрохірургію, вирощення органів та тканин, а також мікродіагностичні пристрої із підключенням до мережі, що дозволять лікарю терміново повідомити лікарю про важливі зміни у здоровї пацієнта. Професії майбутнього у медицині: ІТ Медик; Архітектор медичного обладнання; Біоетик (спеціаліст із нормативно-правових та етичних аспектів) Генетичний консультант; Клінічний біоінформатик; Медичний маркетолог; R&D менеджер охорони здоров’я (спеціаліст із комунікацій); Молекулярний дієтолог; Оператор медичних роботів; ІТ-генетик; Спеціаліст із кіберпротезування; Спеціаліст із кристалографії (спеціаліст із використання кристалів у медицині); Проектант життя медичних закладів (професіонал із розробки життєвого циклу лікарень); Експерт із персоніфікованої медицини (спеціаліст, що досліджує генетичну карту пацієнта та розробляє індивідуальні програми його супроводу, а також пропонує відповідні страхові медичні продукти); Консультант із здорового старіння; Мережевий лікар (лікар, що ставитиме діагнози он-лайн);

Номер слайду 14

Професії майбутнього: ЕНЕРГЕТИЧНА ГАЛУЗЬ Енергетика та її накопичення Одним із символів нового екологічного суспільства стане атомна енергетика, що зможе забезпечити стабільні ціни на електричну енергію та мінімально впливатиме на оточуюче середовище. Крім того, активно розпочне свій розвиток приватна альтернативна енергетика та з’являться нові типи генерації енергії: енергія тіла, збір енергії з міських поверхонь, рекуперації енергії тощо. Професії майбутнього у енергетиці: Менеджер із модернізації; Розробник систем мікрогенерації; Метеоенергетик; Проектант систем рекуперації; Спеціаліст із локальних систем енергопостачання; Дизайнер портативних пристроїв (одяг, взуття тощо); Проектант енергонакопичувальних пристроїв;

Номер слайду 15

Професії майбутнього: ЕНЕРГЕТИЧНА ГАЛУЗЬ Енергомережі та управління енергоспоживанням Ключова зміна даної сфери – поява розумних мереж. Дані технології зможуть аналізувати рівні споживання та оптимізувати витрати. Більше того, розумні мережі захистять користувачів від виходу із ладу системи та втрати енергії. І що дуже актуально для України, мережі дадуть можливість самостійно обирати постачальника послуги та керувати витратами і споживанням. Професії майбутнього у сфері: Маркетолог енергетичних ринків; Захисник прав споживачів електроенергії; Енергоаудитор; Розробник систем енергоспоживання; Системний інженер інтелектуальних мереж; Енергозаправник; Контролер енергомереж для розподіленої енергетики;

Номер слайду 16

Професії майбутнього: ТРАНСПОРТНА ГАЛУЗЬ Транспорт Потреби та вимоги соціуму до транспортної системи міст зростають щороку. Особлива увага має приділятися безпеці та комфорту. Крім того, на дороги виходять безпілотні авто, тож інтелектуальні системи у керуванні транспортною мережею є необхідною мірою. Професії майбутнього у транспортній сфері: Оператор автоматизованих транспортних систем; Інженер із безпеки транспортних мереж; Оператор крос-логістики; Проектувальник інтермодальних транспортних вузлів (розробляє системи пересадки з одного транспортного засобу на інший); Технік інтермодальних транспортних систем; Будівник "Розумних" доріг; Проектувальних композитних конструкцій для транспортних засобів; Проектувальних високошвидкісних залізничних колій; Архітектор інтелектуальних систем управління; Сюди ж можна віднести и кілька професій пов’язаних із водним транспортом та авіації: Портовий еколог; Системний інженер морської інфраструктури; Спеціаліст із навігації в умовах Арктики; Проектувальник інтерфейсів безпілотної авіації; Інженер із виробництва малої авіації; Аналітик експлуатаціонних даних; Проектувальних дерижаблів; Проектувальних інфраструктури для повітряного плавання; Розробник інтелектуальних систем управління динамічною диспетчирезацією; Космобіолог; Космогеолог; Менеджер космотуризму;

Номер слайду 17

Професії майбутнього: ОСВІТА Освіта У галузі освіти вже зараз затребувані: Модератор; Розробник освітніх траекторій; Тьютор; Організатор проектного навчання; Координатор освітніх он-лайн платформ; Ментор стартапів; Ігромастер: Ігровикладач; Тренер із майнд-фітнесу;

Номер слайду 18

Топ «м'яких навичок» важливих для розвитку кар'єри вміння працювати в команді; критичне мислення; лідерство; креативність; вміння дотримуватися дедлайнів; відповідальність та дисциплінованість. Ці навички потрібні в будь-якій сфері, однак для їх розвитку необхідно більше часу та терпіння.

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
27 травня 2023
Переглядів
556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку