8 кл біо Матяш пар 16 Процеси травлення в шлунку 10 11 2024 *Шлунок розширений відділ травного каналу. *У ньому розрізняють → вхідну частину - дно шлунка, → середню частину - тіло → та вихідну частину -воротареву.
Номер слайду 2
*Форма та об’єм шлунка помітно змінюються залежно від його → наповнення, → положення тіла тощо. *У дорослої людини → довжина шлунка становить 21-25 см, → а його ємність - 1-3 л.
Номер слайду 3
Цікаво знати *Шлунок може розтягатися і до більшого об’єму. *Однак надмірне розтягання шлунка → заважає дихальним рухам діафрагми.
Номер слайду 4
*Здатність шлунка вміщувати значну кількість їжі називають депонуванням. Депонува́ння — процес організованого зберігання чого-небудь. *Завдяки цьому людина може споживати їжу → лише 3-4 рази на день, не відчуваючи в проміжках між прийомами їжі голоду.
*У місці переходу шлунка в дванадцятипалу кишку → кільцевий шар м’язів утворює потовщення, → формуючи м’яз-стискач - сфінктер.
Номер слайду 7
*Він регулює надходження їжі зі шлунка до кишківника. *Скорочення м’язів шлунка → перемішують їжу та періодично просувають її до кишківника.
Номер слайду 8
*У слизовій оболонці шлунка містяться кілька типів секреторних клітин, *які виділяють → травні ферменти, → хлоридну кислоту → і слиз. *Суміш цих речовин разом → формує кислий шлунковий сік.
Номер слайду 9
*За добу в людини виробляється → 2-3 л шлункового соку. *Основним ферментом шлункового соку є → пепсин (від грец. пепсис - травлення). *Він забезпечує → початкове розщеплення білків.
Номер слайду 10
*Початкове розщеплення вуглеводів, → яке забезпечували ферменти слини (зокрема, амілаза), → у шлунку припиняється. *Кислий шлунковий сік → робить ферменти слини неактивними.
*Пепсин, навпаки, → виділяючись у неактивній формі, → активується і діє лише в кислому середовищі, → яке створює хлоридна кислота.
Номер слайду 13
*Фермент ліпаза → розщеплює подрібнені на краплинки жири (наприклад, жири молока). *Активність ліпази → висока в дітей і майже відсутня в людей зрілого віку. Фермент ліпаза
Номер слайду 14
*Хлоридна кислота → створює оптимальні умови для дії пепсину, → знешкоджує хвороботворні та гнильні бактерії. → сприяє набряканню білків. *Це значно полегшує їхнє перетравлювання.
Номер слайду 15
*Слиз шлункового соку → вкриває стінки шлунка→ і захищає їх від перетравлювання пепсином.
Номер слайду 16
У слизовій оболонці утворюється→ гормон гастрин (від грец. гастер - шлунок), → який бере участь у регуляції шлункової секреції, → та особливий білок, який забезпечує всмоктування вітаміну В12 у тонкому → кишківнику. гастрин
Номер слайду 17
*Вітамін В12 відіграє важливу роль → в утворенні клітин крові - еритроцитів, які забезпечують перенесення кисню. Вітамін В12 Еритроцити - без'ядерні клітини крові червоного кольору, функція яких — транспорт кисню і частково вуглекислого газу
*Утворення і виділення шлункового соку регулюються → нервовою системою → і біологічно активними речовинами. I, II, IV, V, VI
Номер слайду 20
*Тривалість перебування їжі у шлунку → залежить від її складу. *Жирна їжа → затримується близько шести-восьми годин,
Номер слайду 21
вуглеводна - близько чотирьох годин.
Номер слайду 22
*У шлунку всмоктуються в кров → тільки вода, мінеральні солі, алкоголь, деякі ліки та незначна кількість глюкози. глюкоза
Номер слайду 23
*Виділення шлункового соку може не лише посилюватися, а й гальмуватися. *Соковиділення в шлунку гальмують → неприємні запах і вигляд їжі, → шум, біль тощо.
Номер слайду 24
*Якщо в шлунок довго не надходить їжа, → то його м’язи починають скорочуватися,→ і виникає неприємне відчуття голоду, → яке людина прагне якомога швидше вгамувати.
Номер слайду 25
*Пам’ятайте! *Читання, розмови під час вживання їжі, негативні емоції → гальмують виділення шлункового соку.
Номер слайду 26
Дайте відповідь на запитання1. Як побудована ротова порожнина? Які функції вона виконує? 2. На які групи поділяють зуби людини? Які їхні функції? 3. Яку будову мають зуби людини? 4. Які функції язика? 5. Який хімічний склад слини і яка її роль у процесах травлення? 6. Як відбувається ковтання? 7. Яка будова шлунка? 8. Який склад шлункового соку? 9. Як здійснюється травлення у шлунку?ПЕРЕВІРТЕ ТА ЗАСТОСУЙТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ
Номер слайду 27
Виберіть одну правильну відповідь1 Назвіть середовище, у якому активні ферменти шлунка: а) слабколужне; б) кисле; в) нейтральне; г) лужне.2. Укажіть фермент, який виробляють залози шлунка: а) лізоцим; б) амілаза; в) пепсин; г) мальтаза.
Номер слайду 28
Розв’яжіть задачу. За добу в шлунку виділяється 800 мл шлункового соку (σ = 1,056 г/см3). Розрахуйте масу натрій хлориду, потрібного для утворення хлоридної кислоти, що міститься в шлунковому соку (масова частка хлоридної кислоти у шлунковому соку - 0,5 %). Укажіть правильну відповідь: а) 6,8 г; б) 12,4 г; в) 24,5 г; г) 68 г. Поміркуйте. Чому собаки зализують рани?Разом із дорослими виконайте дослідницький практикум. Дослідіть дію ферментів слини на крохмаль. Обладнання та матеріали: два добре накрохмалені клаптики білої тканини, вата, сірник, розчин йоду.1. Клаптик накрохмаленої білої тканини опустіть у розчин йоду.2. На іншому клаптикові накрохмаленої тканини сірником, на кінці якого накручено вату, змочену слиною, напишіть слово «амілаза» і також опустіть його у розчин йоду.3. Порівняйте результати дослідів.