Презентація "Продукти харчування і здоров’я"

Про матеріал
Презентація до розділу ІІ "Фізична складова здоров’я" теми 11 "Продукти харчування і здоров’я" за підручником "Основи здоров’я" для учнів 6 класу ЗЗСО автори: І. Бех, Т. Воронцова, В.Пономаренко, С. Страшко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи здоров’я 6 клас. Тема №11 «Продукти харчування і здоров’я»Розділ ІІ. Фізична складова здоров’я

Номер слайду 2

Харчування і здоров’я Потребами, які людина мусить задовольняти передусім, є потреби у воді та їжі. Те, що ми їмо, впливає на наше фізичне, емоційне, інтелектуальне і навіть соціальне благополуччя.

Номер слайду 3

Вправа «Мозковий штурм»Наведіть причини, з яких людям необхідно їсти (щоб втамувати голод, нормально розвиватися, отримати задоволення, заряд енергії, підтримати компанію, поспілкуватися, зігрітися, вилікуватися...). Назвіть свої фізичні відчуття, емоції, здатність до навчання та іншої праці, коли ви:група 1: страшенно голодні;група 2: з’їли надто багато;група 3: смачно і в міру поїли.

Номер слайду 4

Від правильного харчування залежить стан здоров’я окремої людини і цілих народів. Ще й нині у деяких африканських країнах люди помирають від голоду. І навпаки, жителі економічно розвинених країн дедалі більше потерпають від так званих «хвороб цивілізації», пов’язаних із переїданням і неправильним харчуванням. Харчування і здоров’я

Номер слайду 5

Організм людини на 75% складається з води і постійно її виводить. Для поновлення запасів води треба щодня випивати 6—8 склянок рідини. Щоб жити, рухатися, рости і розвиватися, людям необхідні поживні речовини вуглеводи, білки, жири, вітаміни і мінеральні речовин. Вода і поживні речовини

Номер слайду 6

Вуглеводи найкраще забезпечують організм енергією. Білки (протеїни) є будівельним матеріалом для клітин. Жири утворюють в організмі запаси, що за необхідності використовуються як додаткове джерело енергії. Вітаміни і мінеральні речовини важливі для нормальної роботи організму. Вода і поживні речовини

Номер слайду 7

Важливими характеристиками продуктів є їх харчова та енергетична цінність. Харчова (поживна) цінність - це співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту. Людям необхідне збалансоване харчування, яке забезпечує організм усіма поживними речовинами. Поживність і калорійність продуктів харчування

Номер слайду 8

Енергетична цінність (калорійність) — характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту. Вона вимірюється в калоріях (кал) або кілокалоріях (ккал). Деякі продукти, наприклад цукор, мають високу калорійність і низьку поживну цінність. Інші, навпаки, є низькокалорійними, але такими, що мають високу харчову цінність. Це, наприклад, свіжі овочі, фрукти, морепродукти. Поживність і калорійність продуктів харчування

Номер слайду 9

Якщо людина споживає недостатньо калорій, вона починає втрачати вагу. І навпаки, дуже висока калорійність харчового раціону призводить до збільшення маси тіла. Тому важливо споживати стільки калорій, скільки витрачаєш. Калорійність1 г жирів — 9 ккал1 г білків — 4 ккал1 г вуглеводів — 4 ккал. Поживність і калорійність продуктів харчування

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

У підлітковому віці ти можеш мати особливий апетит. Іноді батьки жартома кажуть: «Наша дитина скоро і нас з’їсть». 1 це не дивно, адже за рік ти виростаєш на 8—10 см, і твій організм потребує щоразу більше їжі. Тому від калорійності, а головне від поживності харчування передусім залежить твоє самопочуття і зовнішній вигляд. Особливості харчування підлітків

Номер слайду 16

Наприклад, захоплення гамбургерами, чипсами, колою або солодкими напоями може спричинити зайву вагу, прищі, лупу та багато інших проблем. Не думай, що це дрібниці. У деяких країнах саме через масове захоплення такою їжею і напоями ожиріння підлітків стало національною проблемою, що загрожує здоров’ю майбутніх поколінь. Тому у Нью-Йорку (США) з 2003 року ці продукти вилучили з меню всіх шкільних їдалень. А нині така заборона існує і в українських школах. Особливості харчування залежать і від способу життя. Той, хто у вільний час читає, займається музикою або малюванням, витрачає менше енергії і потребує менше їжі, ніж той, хто полюбляє активний відпочинок спорт, танці або рухливі ігри. Займаючись спортом, слід пам’ятати, що за день треба випивати більшу, ніж зазвичай, кількість води. Особливості харчування підлітків

Номер слайду 17

Підсумки. Від харчування залежить фізичне, психологічне і соціальне благополуччя людини. Щоб рости, розвиватися, добре вчитись і почуватися здоровим, ти потребуєш продуктів, які забезпечують організм вуглеводами, білками, жирами, вітамінами і мінеральними речовинами. Спортивні тренування та інші фізичні навантаження передбачають підвищення калорійності харчового раціону та вживання більшої кількості води.

Номер слайду 18

Домашнє завдання§6 опрацювати. Зробити невеликий конспект. Виконати онлайн вправу за посиланням чи кодом https://learningapps.org/23701985

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Корнієнко Ліана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
5431
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку