Презентація "Продукти харчування та їх склад"

Про матеріал

Презентація до уроку.

Презентація містить інформацію про складові речовини, які містяться в продуктах харчування: білки, жири, вулеводи, вітаміни, мінеральні речовини та воду. Може бути корисною для вчителів трудового навчання при вивченні кулінарії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Продукти харчування та їх склад Ми живемо не для того щоб їсти, а їмо для того щоб жити. (Сократ)

Номер слайду 2

Їжа – основне джерело існування людини. Повноцінне харчування неможливе без знання хімічного складу їжі, харчової цінності продуктів та правил складання раціону харчування. Найбільш важливими речовинами, що впливають на ріст, розвиток організму, поповнення енергетичних затрат – є: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини та вода.

Номер слайду 3

Білки Білки є головним носієм життя, пластичним матеріалом, з якого побудовані опорні, м’язові й покривні тканини нашого тіла. Білкове голодування призводить до важкого розладу здоров’я, а тривала відсутність білкової їжі – до смерті. Недостатність білків у раціоні дітей і підлітків призводить до затримки і припинення росту, розвитку, зниження опірності інфекційним захворюванням. Надлишок білків у харчуванні веде до розвитку атерослерозу, накопиченню в організмі шлаків та зниження імунітету. За походженням білки бувають тваринними і рослинними.

Номер слайду 4

На білки рослинного походження багаті такі продукти, як хліб, картопля, соя, квасоля, горох, капуста, горіхи , біб тощо.

Номер слайду 5

Білки тваринного походження містять такі продукти: молоко, сир, м’ясо, птиця, риба, яйця, кисломолочні продукти.

Номер слайду 6

Поєднання білків тваринного і рослинного походження підвищує цінність білкового харчування. Тому в харчуванні людини доцільно поєднувати білки зернових культур з білками молока і м’яса (хліб з молоком, гречана каша з молоком, вареники із сиром, пиріжки із м’ясом).

Номер слайду 7

Жири Жири регулюють обмінні процеси в організмі людини. Вони потрібні організмові для засвоєння кальцію, магнію, жиророзчинних вітамінів. Жири поліпшують смак їжі та викликають відчуття ситості, а також запобігають переохолодженню організму. Надлишок жирів у харчуванні відкладається не тільки під шкірою, що призводить до ожиріння, але і на внутрішніх органах і це утруднює їх роботу. Як і білки, жири бувають рослинного і тваринного походження. Тваринні жири добувають із жирової тканини тварин (сало, смалець) та переробки молочних продуктів (масло), а рослинні – з насіння рослин і плодів (олії). Норма жирів для людей, зайнятих розумовою і легкою фізичною працею, становить 80-100 г на добу. Поєднання жирів у харчуванні має бути таким: 60-70% тваринних, 30-40% – рослинних.

Номер слайду 8

Усі рослинні жири рідкі (крім кокосового). Вони сприяють виведенню надлишків холестерину з організму і біологічно є більш цінними, ніж тверді жири.

Номер слайду 9

Тваринні жири тверді (крім риб’ячого жиру), гірше засвоюються, бо мають вищу температуру плавлення (крім жирів молочних продуктів і риб’ячого жиру).

Номер слайду 10

Вуглеводи Вуглеводи – головне джерело енергії для організму, містяться переважно в рослинних продуктах. Загальна потреба у вуглеводах становить 400-600 г на добу. Вона залежить від кількості енергії, що витрачається організмом. Надмірне споживання їжі, багатої на вуглеводи, спричиняє порушення обміну речовин, діяльності центральної нервової системи, підшлункової залози. Якщо в їжі не досить вуглеводів, то при великих фізичних навантаженнях для утворення енергії використовується запасний жир і білок організму. Багатими на вуглеводи є овочі, фрукти, зернові, бобові тощо. Вуглеводи поділяються на: моносахариди (солодкі на смак) та полісахариди (крохмаль, клітчатка – не солодкі на смак).

Номер слайду 11

Моносахариди (глюкоза, фруктоза) містяться переважно у фруктах та ягодах.

Номер слайду 12

Полісахариди (крохмаль, клітчатка) містяться в овочах, зернових, та крупах.

Номер слайду 13

Вітаміни Вітамі́ни (лат. vitae — життя і амін — речовина, що містить аміногрупу (-NH2)) — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею.

Номер слайду 14

Вітаміни допомагають засвоювати продукти харчування і беруть участь у біохімічних реакціях організму. Брак або відсутність тих чи інших вітамінів у раціоні людини призводить до помітних порушень життєвих процесів і до виникнення таких хвороб, як авітамінози й гіповітамінози. Авітамінози – це сильні порушення обміну речовин, спричинені тривалою відсутністю в їжі вітамінів. Гіповітамінози – це вітамінне голодування організму, що виникає внаслідок споживання їжі, де вміст вітамінів є недостатнім. Гіповітамінозні стани зазвичай спостерігаються в певні сезони, особливо в зимовий і весняний час, бо в ці періоди асортимент свіжих овочів, фруктів та зелені дуже обмежений, а вміст вітамінів у продуктах зменшується. Гіпервітаміноз – хвороби, що виникають при надмірному надходженні вітамінів в організм людини. Вітаміни поділяються на водорозчинні й жиророзчинні.

Номер слайду 15

Водорозчинні вітаміни Вітамін В1 (тіамін) Вітамін В2 (рибофлавін) Вітамін В5 (пантотенова кислота) Вітамін В6 (піродоксин) Вітамін В9 (фолієва кислота) Вітамін В12 (ціанкобаламін) Вітамін РР (ніацин) Вітамін Н (біотин) Вітамін С (аскорбінова кислота) Вітамін Р (рутин)

Номер слайду 16

Вітамін В1 (тіамін) Важливий при творенні енергії, роботі мозку, при травленні. Допомагає організмові правильно користуватися енергією. При нестачі вітаміну – кволість м'язів, біль в очах, схильність до нерішучості, слабка концентрація уваги, послаблення пам'яті, шлунковий біль, свербіж долонь, прискорене серцебиття. Міститься в дріжджах, сої, стручкових овочах, картоплі, пророщеному зерні, горіхах, молоці, яйцях, свинині, м'ясі птиці, часнику, креветках, зеленій цибулі, зелені петрушки.

Номер слайду 17

Вітамін В2 (рибофлавін) Бере участь у перетворюванні жирів і цукрів в енергію, необхідну для оновлення організму і здоров'я шкіри. Вітамін цей особливо необхідний для нігтів, волосся, і очей. При нестачі вітаміну – очі печуть, бояться світла. Подразнення язика, катаракта, висипи на тілі, шкірні запалення, ламкість нігтів, пошерхлість губ. Міститься в дріжджах, пророщених зернах пшениці, сої, горіхах, сушених фруктах, печерицях, молоці, яйцях, печінці, м'ясі (в т.ч. птиця), зелені петрушки, зеленій цибулі.

Номер слайду 18

Вітамін В5 (пантотенова кислота) Бере участь у творенні життєвої енергії, контролі перетворення жирів. Необхідний для роботи і мозку і нервової системи, допомагає утворювати антистресові гормони. Відповідає за стан шкіри і волосся. При нестачі вітаміну – дрижання і спазми м'язів, апатія, нудота і блювання, тривожність, швидка втома. Міститься в грибах, брокколі, сочевиці, горосі, помідорах, капусті, селері, полуниці, яйцях, авокадо, дині, пророщених зернах пшениці.

Номер слайду 19

Вітамін В6 (піродоксин) Необхідний для нормального функціонування мозку, засвоєння білка і творення гормонів. Має антидепресивну дію, запобігає появі алергічних реакцій організму. При нестачі вітаміну – затримання води в організмі, депресія або надмірна дратівливість, нерішучість, дрижання і судороги м'язів, лущення шкіри, свербіж долонь. Міститься в дріжджах, випічці з борошна грубого помолу, вівсяних пластівцях, пророщених зернах пшениці, овочах, молоці, жовтку, рибі, часнику.

Номер слайду 20

Вітамін В9 (фолієва кислота) Важливий для функції мозку і нервової системи, необхідний для зміцнення енергії організму і опірності При нестачі вітаміну – висипи на тілі, пошерхлі губи, передчасна сивина, стани напруження, неспокою, втрата пам'яті, кволість, відсутність апетиту, біль у шлунку, депресія. Міститься в злакових зернах, шпинаті, арахісі, різних видах капусти, стручковій квасолі, кунжуті (зерна), лісовому горісі, брокколі, цвітній капусті, авокадо.

Номер слайду 21

Вітамін В12 (ціанкобаламін) Необхідний для засвоєння білка і синтезу червоних кров'яних тілець. Бере участь в обігу кисню у крові. Необхідний для синтезу ДНК і функціонування нервової системи. Очищає організм від отруйних речовин. При нестачі вітаміну – слабке волосся, різні запалення шкіри, ротова порожнина вразлива на тепло і холод, біль у м'язах, тривожний стан, відчуття незрозумілого страху, кволість, нерішучість, бліда шкіра. Міститься в дріжджах, шпинаті, салаті, випічці з муки грубого помолу, м'ясі, печінці, жовтку.

Номер слайду 22

Вітамін РР (ніацин) Необхідний при творенні життєвої енергії, для діяльності мозку і шкіри. Регулює рівень цукру в крові і знижує рівень холестерину. Важливий у запальних процесах і для травлення. При нестачі вітаміну – кволість, проноси, безсоння, сильні головні болі, розлади пам'яті, боязнь, напружений стан, депресія, нерішучість, кровоточивість ясен, прищі, висипи і запальні процеси шкіри. Міститься в дріжджах, випічці із зерна грубого помолу, стручкових овочах (горох, квасоля), зеленолистяних овочах, яйцях, печінці.

Номер слайду 23

Вітамін Н (біотин) Допомагає організмові засвоювати різні жири, благотворно впливає на стан шкіри, волосся, рівновагу нервової системи. При нестачі вітаміну – ураження шкіри, слабке волосся, м'язова кволість, сонливість, передчасна сивина, брак апетиту, нудота, прищі. Міститься в цвітній капусті, салаті, горосі, помідорах, капусті, моркві, горіхах, сої, черешні, рибі, молоці, яйцях.

Номер слайду 24

Вітамін С (аскорбінова кислота) Зміцнює захисну систему організму, допомагає долати інфекції, підтримує творення колагену. Благотворно впливає на структуру кісток, суглобів, шкіри. Як антиокислювач сприяє усуненню токсичних речовин з організму, які нам «постачає» забруднене навколишнє середовище. Оберігає від раку і хвороб серця, сприяє утворенню антистресових гормонів. При нестачі вітаміну – часті простуди, інфекції. Ясна часто подразнюються, кровоточать. Кровоносні судини стають слабкими. Часті носові кровотечі, надто повільне загоювання ран. Червоні вузли на шкірі. Міститься в картоплі, шипшині, болгарському перці, цитрусових, ягодах, зелені петрушки, салаті.

Номер слайду 25

Вітамін Р (рутин) Сприяє засвоєнню вітаміну С, оберігає його від окислення. При нестачі вітаміну – стають крихкими і ламкими капіляри, зявляються точкові крововиливи на шкірі. Міститься в цитрусових, шипшині, чорній смородині, солодкому перці.

Номер слайду 26

Жиророзчинні вітаміни Вітамін А (ретинол) Вітамін D (кальциферол) Вітамін Е (токоферол) Вітамін К (філохінон)

Номер слайду 27

Вітамін А (ретинол) Відповідає за здоровий стан шкіри, оберігає від інфекцій. Зміцнює організм, оберігає від різних пухлин, в т.ч. злоякісних. При нестачі вітаміну – виразки ротової порожнини, поганий зір у сутінках, прищі, часті простуди та інфекції, шкіра суха, лущиться, лупа, розлади шлунка, випадіння волосся, ламкість нігтів. Міститься в маслі, молоці, сметані, сирі, яєчному жовтку, риб'ячому жирі, печінці. Провітамін А (каротин) міститься в шпинаті, моркві, помідорах, салаті, гарбузі, зелені петрушки та кропу.

Номер слайду 28

Вітамін D (кальциферол) Завдяки в'язким особливостям зміцнює кістково-скелетну структуру. При нестачі вітаміну – біль у суглобах, плечах, випадання волосся, спазми, судоми м'язів. Міститься в зеленолистяних овочах, рослинній олії, маслі, маргарині, молоці, риб'ячому жирі, рибі, ікрі, грибах.

Номер слайду 29

Вітамін Е (токоферол) Як антиоксидант, оберігає клітини від раку, допомагає засвоювати кисень в організмі. Прискорює загоєння, ран. Необхідний для живлення шкіри, запобігає склерозу. При нестачі вітаміну – сильна втома після легкого фізичного навантаження, надто повільне загоєння ран, крихкість кровоносних судин, варикозне розширення судин, безплідність. Міститься в зеленолистяних овочах, рослинній олії, продуктах із сої, випічці з борошна грубого помолу, молоці, м'ясі, жовтку.

Номер слайду 30

Вітамін К (філохінон) Необхідний при згортанні крові. При нестачі вітаміну – кровотечі. Міститься в цвітній капусті, салаті, капусті, квасолі, брокколі, картоплі, помідорах, стручковій квасолі, молочних продуктах.

Номер слайду 31

Мінеральні речовини Мінеральні речовини беруть участь в обміні речовин, утворенні ферментів, гормонів, травних соків. Нестача або відсутність окремих елементів в організмі призводять до тяжких захворювань.

Номер слайду 32

Кальцій (Са) необхідний організму для побудови кісток, зубів, для нормальної діяльності серця і нервової системи. Він впливає на ріст і підвищує опірність організму інфекційним захворюванням. На солі кальцію багаті молоко і молочні продукти, жовтки яєць, риба, салат, шпинат, петрушка, бобові.

Номер слайду 33

Фосфор (Р) входить до складу кісток, бере участь в обміні білків і жирів, диханні. Джерелом фосфору є риба, м’ясо, яйця, сир, бобові, хліб, ікра. Калій (К) регулює водний обмін, посилює виділення води, поліпшує роботу серця. Джерелом калію є абрикоси, банани, томати, сухофрукти, бобові, молоко, риба.

Номер слайду 34

Залізо (Fe) відіграє важливу роль у нормалізації складу крові. Міститься в червоному м'ясі, печінці, яйцях, рибі, винограді, суницях, яблуках, горосі, картоплі. Натрій (Na) регулює водний обмін в організмі. Надходить до організму з кухонною сіллю, квашеними овочами, копченостями, часником, хлібобулочними виробами.

Номер слайду 35

Магній (Mg) сприяє зміцненню кісткової системи, благотворно впливає на стан м'язової і нервової систем. Зокрема, наявність магнію в організмі в достатній кількості істотно знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Основні джерела магнію – хліб з борошна грубого помолу, крупи, бобові, картопля, зелені овочеві культури, горіхи, молоко, а також спеціалізована мінеральна вода з високим вмістом магнію.

Номер слайду 36

Нестача йоду (I) призводить до захворювання щитовидної залози. На нього багаті морепродукти, а також цибуля, шпинат, хурма. Не менш важливими для організму людини є мікроелементи. Наприклад, мідь (Cu) і кобальт (Co) сприяють утворенню гемоглобіну і містяться у яловичій печінці, рибі, жовтках, картоплі, моркві, буряках.

Номер слайду 37

Фтор або флуор (F) бере участь у формуванні зубів. Міститься в питній воді. Цинк (Zn) впливає на ріст і розвиток організму, кровотворення, обміні білків,жирів і вуглеводів, підвищує імунітет. Недостача цинку в харчуванні в період зростання дитячого організму може призвести до затримки росту і навіть до карликовості. Багато цинку міститься в морепродуктах – мідіях, устрицях, креветках, м'ясі, печінці. З рослинних продуктів багато цинку міститься в насінні соняшнику, гарбуза, квасолі, горосі, грибах, вівсяній і гречаній крупі, волоських горіхах, зернах пророслої пшениці. Добова потреба організму людини у мінеральних речовинах – 13,6-21 г.

Номер слайду 38

Вода Вода – обов’язковий учасник всіх біологічних процесів в організмі. Вона розчиняє речовини, бере участь у їхньому обміні, виводить з організму непотрібні й шкідливі продукти. Вода потрібна для нормального кровообігу, дихання, травлення. Випаровуючись з поверхні шкіри і слизової оболонки дихальних шляхів, вода підтримує постійну температуру тіла. Тіло людини містить до 60-65% води, за день людина споживає близько 2,5 л води, приблизно стільки ж виділяє назовні. Без води людина може прожити лише 5-6 діб, втрата 20% води від маси тіла призводить до смерті. Усі продукти харчування містять воду: плоди та овочі – 70-95%, м’ясо – 60-80%, молоко – 88%, хліб – 35%, цукор-пісок – 0,14%.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Тофан Оксана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Приступа Мар'яна Тимківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олена Гарасюк
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кириченко Галина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Єгорова Оксана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Добрецова Любовь
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Байлюк Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Артюх Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Шуть Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
ppt
Додано
29 липня 2018
Переглядів
29805
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку