Презентація "Проект "Птахи-рекордсмени". Чудо природи колібрі"

Про матеріал

Проект "Птахи-рекордсмени" охоплює різні сторони вивчення цієї проблеми. З допомогою учнів ми створили дану презентацію "Чудо природи колібрі". Інформація вражає! Вчителі, яких зацікавила ця інформація, можуть знайти презентації на сторінках даного сайту з позначкою "ПРОЕКТ". Повірте, Ви не пожалкуєте, що витратили свій час та увагу!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель-методист БЗШ І-ІІІ ступенів № 4 Омельчук Н. М.

Номер слайду 2

Колібрі – унікальна та дуже цікава пташка.

Номер слайду 3

Колібрі водяться виключно в Америці: від Південної  Аляски та Лабрадора до Вогняної Землі.

Номер слайду 4

Існує 330 видів цих маленьких літунів, відомих завдяки своїй акробатиці і веселковому оперенню.

Номер слайду 5

Найбільша колібрі досягає розміру шпака чи лас-тівки (довжина до 21,6 см, вага до 20 г), найменша має розмір 5 см і важить лише 1,6 г (!). Колібрі-бджоли вважаються найменшими птахами світу. Вони настільки малі, що їх часто плутають з кома-хами.

Номер слайду 6

Інтенсивна робота крил у колібрі можлива завдя-ки великому серцю, яке займає майже половину тіла. У стані спокою серце колібрі зазвичай б'єть-ся з частотою 500 уд./хв, а під час польоту – 1200 уд./хв, або 20 раз/с. Дихають колібрі надзвичайно часто – до 600 разів за хвилину під час польоту (це в 30-40 разів частіше, ніж у людей). Оце шви-дкість життя!

Номер слайду 7

Якби людський організм працював на такому ене-ргетичному рівні, то наше серце билося б із швид-кістю 1260 уд./хв, а температура тіла виросла б до +385°С, ми б просто згоріли.

Номер слайду 8

Є у колібрі ще цікава особливість: температура їх-нього тіла коливається залежно від життєвої ситу-ації – в активному стані вона досягає 40-43°С, а вночі колібрі впадає в заціпеніння, і тоді темпера-тура їхнього тіла падає до +14-20°С. Коли вихо-дить сонце, колібрі «оживають» і знову починають своє клопітливе життя. Здатність змінювати тем-пературу тіла має величезне значення для зменше-ння втрат енергії.

Номер слайду 9

Колібрі також має довгий, спеціально спроектова-ний природою язик, його краї трохи зігнуті, утво-рюючи два жолобки, в яких утримується нектар. Птах хлебче нектар своїм язиком з вражаючою швидкістю – 12-13 раз/с. Колібрі має унікальний, довгий дзьоб, що нагадує голку. За його допомо- гою вона глибоко проникає в квітку і дістає з нєї нектар.

Номер слайду 10

Пір’я колібрі має спеціальний пігмент, який робить їх такими, що переливаються, це виникає при від-дзеркаленні і розкладанні світла особливою мікро- структурою пір’я. Хвіст складається з 10 пір’їн.

Номер слайду 11

Колібрі надзвичайно рухливі. Вони літають ду-же швидко, майже, до 80 км/год. Дрібні види ко-лібрі роблять до 200 помахів за 1 с, тому вида-ють у польоті дзижчання. Крупні види роблять 8-10 помахів в секунду, проте по землі вони пе-ресуваються незграбно. Вночі колібрі зазвичай впадають у своєрідне заціпеніння.

Номер слайду 12

Можливість найсучасніших літаків і геліокоптерів бліднуть у порівнянні з маневреністю і пілотажем цієї маленької пташки. Тільки подумайте про цю дивну швидкість: доки ми кліпаємо оком, колібрі вже десятки разів устигає махнути крилами.

Номер слайду 13

Плечові суглоби, до яких приєднуються крила, ду-же гнучкі і можуть рухатися на всіх напрямках і обертатися на 180°. Колібрі має здатність зміню-вати кут крила, завдяки чому вона здійснює при-голомшливі рухи, які не під силу будь-якому ін-шому птахові. Для здійснення таких польотів по-трібні колібрі потужні м’язи (40% маси тіла)!

Номер слайду 14

Колібрі здійснює довгі сезонні перельоти. Один із найменших видів, червоно-горлий колібрі, що гні-здиться на півдні Канади, летить зимувати в Мек-сику і Панаму, долаючи відстань в 5000 км! На шляху від Флоріди до півострова Юкатан колібрі летить через море, не маючи можливості поверну-тися назад або зробити зупинку. Тому вона вимушена за один проліт долати близько 1000 км (при швидкості 50 км/год їй по- трібно приблизно 20 год, тріш- ки менше доби).

Номер слайду 15

У повітрі колібрі демонструють фігури вищого пі-лотажу – вони можуть літати вперед, назад, вгору-вниз, в сторони, здатні нерухомо зависати в повіт-рі, а також злітати і приземлятися вертикально. Колібрі досягають максимальної швидкості майже миттєво після вильоту з гнізда, і зупиняються та-кож майже миттєво, м’яко приземляючись на тон-ку гілочку.

Номер слайду 16

Раніше вважалося, що колібрі харчуються лише нектаром, але пізніше з'ясувалося, що основною їжею для більшості видів колібрі є дрібні комахи, яких вони дістають з квiток. Коли пташка п’є, во-на опускає язик у горлечко квітки 20 раз/c. Впро-довж дня колібрі з’їдає кількість їжі, яка в 2 рази перевищує масу її власного тіла! Тільки уявіть, якби людина з’їдала по100- 200 кг їжі що- денно взимку та влітку.Жах!

Номер слайду 17

Колібрі потребує нектару з високим вмістом цук-ру і повинна живитися кожні 10 хв. Щоб підтри-мувати свій стрімкий спосіб життя, колібрі спалю-ють величезну кількість калорій – для людей воно рівносильне 1300 гамбургерів в день, запитих 60 л води.

Номер слайду 18

Більшість видів гніздяться на деревах, кущах; деякі види, подібно до стрижів, приліплюють гнізда сли-ною до скель або листя. Будують дуже майстерно гнізда з рослинного пуха, травичок і прикріплюють до них лишайники, мох. Гнізда привішуються до гілок або кінців листя. У будівництві гнізда бере участь лише самка.

Номер слайду 19

Відкладають два яйця (вагою 0,2 г), які висиджує одна самка протягом 14-19 діб. Потім біля місяця годує і зігріває пташенят. Самиці колібрі дуже без-страшні і відважно захищають своє гніздо.

Номер слайду 20

Пташенята голі, слабкі і безпорадні, вигодовують-ся також однією самкою.

Номер слайду 21

Голос колібрі – в основному слабке цвірінькання, але деякі, як наприклад найменший представник сімейства птиця-муха, співають.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Колібри – найменша пташка у світі lifeglobe.net›blogs/details?id=613 Колібрі — Вікіпедія ru.wikipedia.org›Колібрі Колібрі dic.academic.ru›Колібрі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Маслієнко Лариса
    Чудовий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
13 липня 2018
Переглядів
2710
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку