Презентація: "Торбинка для дрібничок"

Про матеріал

Проєкт: Торбинка для дрібничок. Тема: Добір конструкційних матеріалів та інструментів для виготовлення торбинки. Побудова викрійки виробу. Розкрій швейного виробу. Відкритий урок , розрахований на пару уроків.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Торбинка для дрібничок. Тема: Добір конструкційних матеріалів та інструментів для виготовлення торбинки. Побудова викрійки виробу. Розкрій швейного виробу. Учитель обслуговуючої праці (трудового навчання), Остапенко Людмила Юріївна

Номер слайду 2

Вправа «Дружнє коло» (Привітання та побажання)

Номер слайду 3

Вправа«Мій настрій»Сподіваюсь, що ви прийшли на урок із чудовим настроєм, але все ж таки хочу запропонувати вам оцінити його за допомогою « смайликів». Оберіть і підніміть той, що найбільше відповідає вашому настрою. - Можливо, хтось хоче поділитися з нами причинами свого піднесеного настрою?- А що потрібно, щоб поганий настрій змінився на гарний?

Номер слайду 4

1) Які види вишивки ви знаєте?2) Як називається тканина для вишивання?3) Як називаються нитки для вишивання? Які види існують?4) Де застосовують вишивку?

Номер слайду 5

У кожного із нас є дуже багато дрібничок, які часто просто безладно валяються в шухляді створюючи безлад. Допомогти впоратися з хаосом та безладом може якась коробочка чи торбинка.

Номер слайду 6

Дівчатам доволі часто нема куди покласти свою колекцію заколок та резинок, а хлопцям в свою чергу дрібних іграшок, брелків та інших цікавинок. Для хлопців ідеальним варіантом буде коробочка, а для дівчаток торбинка, яка з легкістю впорається з даним завданням. Також така торбинка буде чудовою ємністю чи упаковкою для подарунка іншим.

Номер слайду 7

Тема: Торбинка для дрібничок. План:1. Вибір та обґрунтування теми проекту (виду торбинки). 2. Планування роботи з виконання проекту. 3. Проектування торбинки методом біоформ. 4. Графічне зображення

Номер слайду 8

Історія виникнення сумки (торбинки). Сумка – один з найважливіших аксесуарів людини. Можна сказати, що сумка – обличчя людини, за якою можна припустити, скільки людині років, який її соціальний статус, а також її особистий смак і якості. Історія сумок почалася кілька століть назад і динамічно розвивалася кожне сторіччя.

Номер слайду 9

Початок історії сумок поклала шкіряна кишеня-мішок невеликих розмірів, яка пришивалася до одягу. Починаючи з 15 століття, у побуті з'явилися маленькі мішечки для монет і дрібних предметів. Такі торбинки при ходьбі дзвеніли, їх носили на поясі як чоловіки, так і жінки. Трохи пізніше у жінок були цілі колекції таких шкіряних мішечків різних розмірів. У 16 столітті жінки стали пришивати мішечки до спідниць зі споду. У другій половині 17 століття в чоловічу моду увійшли штани з кишенями, і в будь-яких торбинках у чоловіків вже не було необхідності. Гроші вони стали зберігати в гаманцях, які клали в кишеню. І надалі історія розвивалася в основному в напрямку жіночих сумок.

Номер слайду 10

У 18 столітті в історії сумок з'явилися дамські сумочки з матерії або мережива, які називалися «помпадур» (на честь фаворитки французького короля Людовіка XV маркізи де Помпадур). Багаті дами змагалися між собою у найвишуканіших сумочках. Цього ж часу у жіночих спідницях з'явилися потайні кишені, які вшивають в бічні шви. У таких кишенях, також як і у чоловічих, можна було зберігати золоті та срібні монети, а також невеликі предмети. У першій половині 19 століття історія жіночих сумок змінилася радикальним чином: жінки перестали ховати їх під спідницями і зберігати речі в кишенях, навпаки, намагалися показати оточуючим свої багато прикрашені бісером і стеклярусом вишиті, плетені, в'язані ридикюлі (сумочки-кисети). Такі ридикюлі виготовлялися з різноманітних тканин різного кольору. Хитромудрість і строкатість кисета-сумочки з довгими шовковими ручками залежала, головним чином, від спроможності дам.

Номер слайду 11

На початку 20 століття в жіночу моду увійшли вузькі довгі спідниці з перехопленням нижче колін – тут для кишень просто не знайшлося місця. І таким чином розміри сумок стали збільшуватися з великою швидкістю. Жінки і дівчата стали купувати сумки великих і середніх розмірів на довгому ремінці або ремінці-ланцюжку. І згодом в історії сумок з'явилися сумки, які найбільше схожі на сумки нашого часу.

Номер слайду 12

Творчий проект. Етапи виконання творчого проекту: Організаційно-підготовчий етап творчого проекту. Етап планування (Конструкторський етап)Технологічний етап творчого проекту. Заключний етап творчого проекту

Номер слайду 13

Створення моделей-аналогів для оздоблення торбинки. Санітарно-гігієнічні норми та правила безпечної праці в кабінеті трудового навчання1. В кабінеті слід бути одягненим в…2. Волося слід…3. Перевірити готовність до роботи…4. Правила безпечного поводження з ножицями.5. Правила безпечного поводження з голкою.

Номер слайду 14

Поточний інструктаж Слідкую за виконанням роботи. При наявності типових помилок зупиняю роботу і пояснюю незрозуміле ще раз. Допомагаю при виконанні роботи. Заключний інструктаж. Оцінюю та перевіряю роботи дітей. Виставляю оцінки за практичну роботу мотивуючи їх.

Номер слайду 15

Кресленик торбинки. І варіант.-З яких фігур складається кресленик? -Доведіть, чому-Порахуйте кількість прямокутників (9)-Побудувати викрійку нам допоможе … (Вміння робити креслення та знання математики) -Як ви вже помітили, що без математики не може обійтись жодна людина. Назвіть професії, де математика важлива! (Бухгалтер, банкір, кравчиня, кравець-закрійник, кухар, інженер…) -Математика важлива наука

Номер слайду 16

Математичні розрахунки. На схемі позначені основні розміри: АВ – дві висоти підгину, між якими вставлено зав’язку-шнурок, ВС – висота торбинки, CD – його ширина. Таким чином, АС – бічна частина (згин). Розміри торбинки ви задаєте у відповідності до вашого виробу. Зверніть увагу, що при викроюванні треба не забути про 1-1.5 см на підгин.

Номер слайду 17

Кресленик торбинки. ІІ варіант. Мірки: -Довжина торбинки (Дв) -Ширина торбинки (Шт) -Висота робочої частини торбинки (Вт)

Номер слайду 18

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ п/п. Послідовність побудови. Літерні позначення точок, розрахункові формули. Розрахунок1 Побудувати прямий кут в т. ТТ 2 По горизонталі відкласти довжину торбинки від точки Т до точки Т1 ТТ1 3 По горизонталі від точки Т відкласти висоту робочої частини торбинки і поставити точку В. ТВ 4 По вертикалі від точки Т відкласти ширину торбинки додавши припуски і поставити точку Ш. ТШ+ Пр. Пр= 1-2 см 5 Від точки Ш провести пряму паралельну прямій ТТ1.  6 Від точки Т1 відкласти загин на кулісу що дорівнює різниці довжини торбинки і висоти робочої частини торбинки і поставити точку КТ1 К= Дв– Вт 7 Від точок В, Т, К провести прямі перпендикулярні до прямої Ш. В точках перетину поставити точки В1, Т2 , К 1 В В1. Т1 Т2. КК1 8 Точки ТШ, Т1 Т2 з’єднати штрих пунктирними лініями з двома точками (лінії згину). ТШ. Т1 Т2. 9 Контури креслення обведіть суцільною основною лінією  

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Технологічна послідовність виготовлення торбинки для рукоділляhttps://classical.suspilne.media/07- Підготовка деталей крою до обробки- Розташування малюнка на деталі крою- Обробка деталей аплікації- З’єднання деталей аплікації з основою- Обробка бокових зрізів- Обробка верхнього зрізу торбинки куліскою- Обробка кутів. Дивлячись на зображення власного задуму (ескіз), порівняй та визнач для себе, чим тобі краще користуватись при виготовленні виробу - монтажною схемою чи технологічною послідовністю.- Так, для виготовлення індивідуального виробу, краще користуватись технологічною послідовністю виготовлення виробу.

Номер слайду 21

Комплекси вправ для очейhttps://classical.suspilne.media/44 1. Погляд спрямовувати вліво-вправо, вправо-прямо, вгору-прямо, додолу-прямо без затримки в кожному положенні. Повторити 5 разів.2. Заплющити очі на рахунок «раз-два», розплющити і подивитися на кінчик носа на рахунок «три-чотири».3. Колові рухи очей: до п’яти кіл уліво і вправо.

Номер слайду 22

https://classical.suspilne.media/58

Номер слайду 23

Фінансова грамотністьhttps://classical.suspilne.media/58 Порахувати вартість свого виробу, враховуючи матеріал, використаний на пошиття, прикрашання торбинки та роботу майстра.

Номер слайду 24

Вправа «Мікрофон»— Сьогодні на уроці…..- Я отримала велику насолоду, працюючи над створенням виробу.- Виготовлення торбинки покращило мій настрій.- Моя робота має оригінальний вигляд

Номер слайду 25

Взяти на наступний урок необхідні матеріали для виготовлення торбинки для дрібничок. Тканину, кресленик, ножиці, голку, стрічку чи канат.

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Чемерейко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Криволап Марина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шпагіна Оксана Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Булаївська Ісса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Тіт Олена
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  7. Ніколенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
22279
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку