Презентація "Проект учениці 5 класу "Виготовлення м'якої іграшки"

Про матеріал
Представлений творчий проект з трудового навчання "М'яка іграшка" учениця 5 класу присвятила виготовленню іграшки - м’ячик тому що: він має складну будову; можна виготовити з будь-якого м`якого матеріалу (наприклад використаний джинс), та різними способами; зручний у використанні (для гри), або може стати подарунком для дитини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчий проект на тему: Виготовлення м’якої іграшки. Виконала: учениця 5 класу Керівник : Бондаренко Ольга Леонідівна. Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 31 Криворізької міської ради Дніпропетровської області

Номер слайду 2

ЗАВДАННЯ ПРОЕКТУ:І. Організаційно-підготовчий етап1.1. Історична довідка1.2 Вибір оптимального варіанту, обгрунтування1.3. Аналіз майбутньої діяльностіІІ. Конструкторський етап2.1. Складання ескізу2.2. Добір матеріалів та інструментів2.3. Вибір технологічної обробки2.4. Організація робочого місця2.5. Екологічне обгрунтування2.6. Маркетингове та економічне дослідженняІІІ. Технологічний етап3.1. Виконання технологічних операцій3.2. Дотримання правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимогІV. Заключний етап4.1. Корегування виробу4.2. Самооцінка4.3. Аналіз

Номер слайду 3

Розділ І Організаційно-підготовчий етап1.1. Історична довідка Іграшка - один з найдавніших видів декоративно - прикладного мистецтва, мистецтва. Іграшка завжди супроводжувала людину. Різного роду іграшки були знайдені в похованнях Єгипту, Греції, Римської імперії. У далекі часи, коли ще не було спеціальних майстерень, які виробляють іграшки, їх створювали народні умільці – кустарі. Це були перші народні художники, які передавали свою майстерність із покоління в покоління.

Номер слайду 4

1.2. Вибір оптимального варіанту, обгрунтування. Я обираю м’яку іграшку – м’ячик тому що:вона має складну будову;призначена розвивати у дітей молодшого віку фізичні навички, можна виготовити з будь-якого м`якого матеріалу, та різними способами;зручна у використанні (для гри)

Номер слайду 5

1.3. Аналіз майбутньої діяльностідотримання геометричних параметрів;раціональне використання матеріалів;дотримання технології виконання;мати естетичний вигляд.

Номер слайду 6

Розділ ІІ Конструкторський2.1. Складання ескізу. М’яка іграшка - дитяча іграшка з хутра або іншої м'якої тканини, призначена для гри. М’які іграшки аналоги:

Номер слайду 7

Іграшки із хутра. В’язані іграшки

Номер слайду 8

Іграшки з тканини

Номер слайду 9

Обраний об’єкт праці:м’яка іграшка – м’ячик

Номер слайду 10

2.2. Добір матеріалів , інструментів, обладнання. Для виготовлення м’якої іграшки-м’ячик потрібно:- картон;- олівець;- лінійка;- голка швейна;- ножиці;- шпильки;- нитки;- тканина (старі джинси);- наповнювач (синтепон або комфорель)- швейна машина.

Номер слайду 11

2.3. Вибір технологічної обробки. Для роботи необхідні знання ручних та машинних швів!Зметувальні стібки застосовують для тимчасового з'єднання деталей виробу. Довжина стібків 0,5-1 см.- Машинний зшивний шов застосовують для з'єднання двох, приблизно однакових за розміром, зрізів тканини простим швом

Номер слайду 12

2.4. Організація робочого місця. Перевірка робочого місця. Підготовка необхідних інструментів. Підготовка необхідних матеріалів2.5. ЕКОЛОГІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ - виріб пропоную виконати з натуральної тканини; тому що подовжується термін використання.

Номер слайду 13

2.6. Маркетингове та економічне дослідження. Для економії матеріалу пропоную використовувати тканину зі старих зіпсованих джинсів штанів, тому ніяких затрат на тканину буде непотрібно. Нитки – 7 грн. Картон – 1.50 грн. Синтепон – 5.25 грн. Собівартість виробу – 13.75 грн. Вартість на ринку -

Номер слайду 14

Розділ ІІІ Технологічний3.1. Виконання технологічних операцій1. Виготовити шаблон з щільного паперу, розділити коло в діаметрі 9 см., на п’ять рівних частин .2. Розкроїти на тканині 12 однакових частин (під час розкроювання враховувати наступне:- припуски не додавати; на всіх деталях з тканини на вивороті робити відмітки напряму нитки основи - тканини вибирати різного кольору.

Номер слайду 15

3. Зшити світлі п’ятикутні деталі з темним п'ятикутником по кожній з його сторін (вийде "зірочка" з темною серединкою і п'ятьма світлими "променями) 4. Зшити ці "промені" по прилеглих сторонам. Вийде щось на зразок шапочки. 5. Аналогічно виготовляємо другу половинку.

Номер слайду 16

6. Сшиваємо дві половинки м'яча, залишивши отвір для набивання.7. Вивертаємо м'яч і набиваємо наповнювачем. 8. Зашиваємо потайним швом отвір. 

Номер слайду 17

3.2. Дотримання правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог - Дотримання правил техніки безпеки;- Дотримання правил поведінки в навчальних майстернях;- Дотримання санітарно-гігієнічних вимог. ПРАВИЛА ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ- працювати в майстерні в робочому одязі (фартух, хустинка);- волосся повинно бути прибраним;- перевірити робоче місце.

Номер слайду 18

З ножицями:- класти ножиці з закритими лезами від працюючого; - передавати ножиці кільцями вперед, тримаючись за закрите лезо; - зберігати ножиці в робочій коробці. Голкою: - голки та шпильки зберігати в гольниці;- неможна брати голку та шпильки в рот, вколювати в свій одяг;- зламану голку класти в спеціально відведену для цього коробку;- голки та шпильки зберігати в робочій коробці. наперстком:- шити з наперстком;- зберігати в робочій коробці.

Номер слайду 19

На швейній машині:- Перевірте справність швейної машинки,при виявленні несправностей повідомте вчителя.- Не можна зберігати на платформі швейної машинки сторонні предмети, зокрема ножиці.- Не тримайте пальці рук біля лапки, щоб не проколоти їх голкою.- Перед зшиванням переконайтесь у відсутності шпильок чи голок на лінії шва виробу. Не приводьте в рух машинку, якщо під лапкою немає тканини. Під час шиття - не тягніть тканину і не підштовхуйте її під лапкою. Після закінчення роботи підкладіть клаптик тканини під лапку, опустіть голку та лапку.

Номер слайду 20

Розділ ІV Заключний4.1. Корегування виробуперевірка геометричних параметрів;раціональне використання матеріалів;перевірка технології виконання швів;перевірка охайності виконання виробу;наявність естетичності зовнішнього вигляду;усунення недоліків.

Номер слайду 21

4.2. Самооцінка. Дивлячись на попередні дослідження, я роблю висновок: - іграшка – м’ячик виконана за всіма вимогами технології пошиву;- екологічна та економічна доцільність обґрунтована;- дотримані естетичні показники.

Номер слайду 22

4.3. АНАЛІЗПід час виконання проекту:- Ознайомилась з засобами виконання виробу; - засвоїла знання з технології виконання м’якої іграшки машинним способом;- Зформувала вміння та навички виконувати ручні та машинні шви, застосовувати їх; - Зформувала художній смак, творче мислення;- виховала сумлінне відношення до праці;- виховала навички акуратності та терпіння, при виготовленні іграшки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ксендзенко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 лютого 2020
Переглядів
9775
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку