Презентація проектної роботи "ГЛОБАЛІЗАЦІЯ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ"

Про матеріал
Презентація "ГЛОБАЛІЗАЦІЯ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ" може бути використана під час вивчення теми "Сучасне світове господарство та особливості його розвитку". Містить аналіз глобалізаційних процесів у всіх сферах життя сучасного суспільства
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проектна робота. ГЛОБАЛІЗАЦІЯ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

Номер слайду 2

Що таке глобалізація?Термін «глобалізація» (від лат. globus — куля) відносно недавно ввійшов до наукового лексикону. На основі цього іменника у французькій мові виник прикметник global, що означає «стосується всієї земної кулі», тобто повний, всеохоплюючий, всеосяжний. Глобалізація (англ. globalization) – процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції (взаємне “переплетення”) та уніфікації (об’єднання в одне ціле).

Номер слайду 3

Значного поширення термін «глобалізація» набув у 80-ті роки. Тепер він активно використовується у значенні «надання чому-небудь глобальних масштабів або глобального характеру». У міждисциплінарному підході до аналізу всієї сукупності сучасних явищ він є узагальненням культурних, політичних, історичних та інших аспектів і перспектив, починаючи з глобальної модернізації і закінчуючи планетарною злочинною діяльністю.

Номер слайду 4

Економічна глобалізація. Як процес глобалізація означає складний комплекс транснаціональних взаємодій між економічними суб'єктами, що виявляється в інтенсифікації потоків товарів, послуг, технологій і фінансових коштів у поширенні діяльності транснаціональних і багатонаціональних корпорацій, у зростанні масштабів інформаційних обмінів тощо.

Номер слайду 5

Економічна глобалізація. Як комплексне геоекономічне й геополітичне явище, глобалізація в цілому характеризується:поступовим перетворенням світового економічного простору в цілісну структуру, де безперешкодно переміщуються капітали, товари, послуги, де вільно поширюються ідеї й пересуваються їхні носії;розширенням сфери діяльності транснаціональних компаній, створенням системи транснаціональної економічної дипломатії;зростаючим значенням інтелектуально-інформаційних та комп'ютерно-комунікаційних складових економічного розвитку;прискореними темпами фінансової та інвестиційної централізації;поступовим "розмиванням" економічних кордонів країн тощо.

Номер слайду 6

Глобальна економіка. Глобальна економіка може бути визначена як економіка, ключові елементи якої мають інституційну, організаційну і технологічну можливість працювати як єдине ціле у реальному часі в планетарному масштабі. Це економіка, в якій посилюється взаємозалежність національних економік на основі поглиблення транснаціоналізації виробництва, розподілу, обміну та споживання валового глобального продукту.

Номер слайду 7

Джерела глобалізаціїнауково-технологічний прогрес; поширення форм економічної лібералізації;феномен транснаціоналізації;формування "однорідних" засобів масової культури та глобальної ідеології.

Номер слайду 8

Переваги та недоліки. Глобалізація - це об'єктивний процес планетарного масштабу, який має як позитивні наслідки, так і негативні. Позитивне значення глобалізації важко переоцінити: примножуються можливості людства, більш повно враховуються всі сторони його життєдіяльності, створюються умови для гармонізації. Глобалізація світової економіки створює серйозну основу вирішення загальних проблем людства.

Номер слайду 9

Позитивні наслідки (переваги) глобалізаційних процесів: Глобалізація сприяє поглибленню спеціалізації і міжнародного поділу праці. Перевагою глобалізаційних процесів є економія на масштабах виробництва, що потенційно може призвести до скорочення витрат і зниження цін, а, отже, до економічного зростання. Переваги глобалізації пов'язані із виграшем від вільної торгівліРозвиток нових технологій і розповсюдження їх серед усіх країн і підвищення продуктивності праці в результаті раціоналізації виробництва Глобалізація дає країнам можливість мобілізувати значний об'єм фінансових ресурсів. Глобалізація створює серйозну основу для вирішення загальних проблем людства, що обумовлено об'єднанням зусиль світової спільноти.

Номер слайду 10

Негативні наслідки. Основну частину переваг отримують багаті країни або індивіди. Несправедливий розподіл благ від глобалізації породжує загрозу конфліктів на регіональному, національному і інтернаціональному рівнях. 80 % всіх ресурсів контролює так званий "золотий мільярд", який охоплює лише п'яту частину населення планети (зокрема США і країни Західної Європи - 70 % світових ресурсів). 20 % процвітаючих країн розпоряджаються 84,7 % світового ВНП, на їх громадян доводиться 84,2 % світової торгівлі і 85,5 % заощаджень. Неоднорідність світу виявляється і в наступних даних: всього лише 358 мільярдерів володіють таким же багатством, як і 2,5мільярда осіб, разом узяті, майже третина населення Землі. В умовах глобалізації можливий прояв руйнівного впливу, що може призвести до розриву традиційних зв'язків усередині країни, деградації неконкурентоздатних виробництв, загостренню соціальних проблем, агресивному проникненню чужих даному суспільству ідей, цінностей, моделей поведінки.

Номер слайду 11

{6 E25 E649-3 F16-4 E02-A733-19 D2 CDBF48 F0}+-Сприяє поглибленню спеціалізації і міжнародного поділу праціНеоднорідність суспільства, видимий розрив між багатими та бідними країнами. Економія на масштабах виробництва. Залежність стабільності економіки одних держав від інших. Більш ефективне розподілення ресурсів та засобів. Нерівномірність розподілу переваг глобалізаціїПосилення конкуренції між національними та транснаціональними компаніями. Збільшення розриву в рівнях доходів. Підвищення продуктивності праці завдяки технологічному прогресу. Перенесення виробничих потужностей у країни, що розвиваються (±?)Мобілізація великих фінансових ресурсів за умови існування ТНК та інвестицій. Посилення навантаження на світову екосистему. Збільшення вигоди від торгівлі на взаємовигідній основіМожлива деіндустріалізація національних економік (див. пункт 5)Створення серйозної основи для вирішення глобальних проблем людства. Можливість переходу контролю над економікою окремих країн від суверенних урядів до сильніших держав чи ТНК

Номер слайду 12

Антиглобалізм. Антиглобалістський рух, виступаючий проти руйнівних (в першу чергу соціальних) наслідків технологічного прогресу є не менш органічним породженням глобалізації, чим світова фінансова або телекомунікаційна спільнота. Його без всяких перебільшень можна назвати "оборотною стороною" сяючої медалі глобалізації. Більш того: цей рух є свого роду "вбудованим стабілізатором" технологічного і соціального розвитку, причому не тільки розвинених країн, але і всього людства.

Номер слайду 13

Антиглобалізм. У своїй основі, антиглобалістський рух направлений на досягнення соціальних цілей; джерело його рушійної сили - усвідомлення зростаючої нерівності, і її чіткої обумовленості процесами глобалізації. Протестуючи проти руйнівних наслідків процесів глобалізації, антиглобалісти послідовно заперечують системи цінностей, що нав'язуються сучасному людству адептами глобалізації. При всіх відмінностях в поглядах представники антиглобалістського руху в цілому прихильні традиційній гуманітарній системі цінностей, заснованій на гуманістичних ідеалах. Багато людей, яких називають антиглобалістами, не сприймають цього терміну, й використовують інші назви, такі як «Рух всесвітньої справедливості», «Рух рухів» (популярний термін в Італії), «альтерглобалізм» (переважно у Франції) та багато інших. 

Номер слайду 14

Дякую за увагу!Роботу виконав: учень 9-Б класу Власков Сергій. Керівник проекту: учитель географії Зайка І. М.

Номер слайду 15

Джерелаhttp://pidruchniki.com/1486011053396/ekonomika/naslidki_globalizatsiyi_antiglobalizmhttp://pidruchniki.com/16620607/ekonomika/globalizatsiya_ekonomichnogo_rozvitkuhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Глобалізаціяhttp://refs.co.ua/53173-Globalizaciya_polozhitel_nye_i_otricatel_nye_effekty.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
11283
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку