Презентація "Проектування та виготовлення виробу вишитого стрічками"

Про матеріал
Узагальнено про проектування виробу вишитого стрічками, стисло викладена технологічна послідовність виготовлення виробу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проектування та виготовлення виробу вишитого стрічками. Д/З: переглянути презентацію, зробити опорний конспект; виготовити ескізний малюнок для майбутньої вишивки та вказати виріб, де вона буде застосовуватися..

Номер слайду 2

Технологічна послідовність виготовлення виробу: Перенесення ескізного малюнка на тканину різними способами: Закріплення стрічок. Вправи на виконання швів шовковими стрічками. Вишивання вибраної композиції освоєними швами. Кінцева обробка виробу. Якість вишитого виробу.

Номер слайду 3

Перенесення ескізного малюнка на тканину Перед тим, як вибрати малюнок для вишивання стрічками, слід враховувати якість тканини та призначення виробу. Більш об’ємні та великі деталі підходять для товстих та цупких тканин. Для тканин з тонкою фактурою підійдуть малюнки з дрібними деталями. Існує декілька видів перенесення малюнків на тканину: Перенесення через копіювальний папір. Перенесення малюнка за допомогою «обстрочки»Перенесення способом «припорошування»

Номер слайду 4

Перенесення через копіювальний папір З ескізу знімають копію на прозорий папір

Номер слайду 5

Перенесення малюнка за допомогою «обстрочки»Кальку з нанесеним на неї малюнком потрібно приметати до тканини з лицьової сторони, обстрочити контур малюнка на машинці чи наметати вручну. Після цього кальку видалити.

Номер слайду 6

Перенесення способом «припорошування» Кальку з малюнком необхідно закріпити на тканину вибрану для роботи, покласти на м’яку поверхню та на відстані 3 мм проколоти голкою весь контур малюнка, потім ватним тампоном змоченим в крейді проводять по контуру вишивки.

Номер слайду 7

Закріплення стрічок. При вишиванні стрічками на ній зав'язується плоский вузлик , який закріплює її на тканині. Для виконання такого вузлика два-три рази підігніть кінець стрічки на кілька міліметрів, щоб закрити зріз, і уколів голку по центру. Притримуючи стрічку однією рукою, інший підтягніть її, формуючи вузлик. Він вийшов плоским, тому не збільшить товщину вишивки. Для того щоб закріпити стрічку після завершення роботи, виведіть її на виворітну сторону вишивки і дуже обережно, виконавши маленьку петельку, проведіть голку під стібками вишивки. Міцно утримуючи пальцями стежки, щоб вони не вилізли на виворітну сторону, легко підтягніть стрічку. Після цього відріжте її на відстані декількох міліметрів від останнього стібка. У деяких випадках краще закріплювати стрічку безпосередньо на тканині, виконуючи дрібні стежки нитками муліне.

Номер слайду 8

СТІБКИ ДЛЯ ВИШИВАННЯ СТРІЧКАМИСтібок «полупетелька з прикрепкой»Стібок «петельки по колу»Стібок «петелька з прикрепкой»Стібок «петелька з очком»

Номер слайду 9

Стібок «полупетельки з прикрепками зигзагом»Тамбурний шов. Прямий стібок. Витягнутий перекручений стібок

Номер слайду 10

КІНЦЕВА ОБРОБКА ВИРОБУ1) видалення зайвих ниток;2) перевірка якості виконання вишивки;3) прання;4) прасування.

Номер слайду 11

Якість вишитого виробу визначають за такими показниками:• правильність нанесення стібків вишивки на тканину;• заповнення усього візерунка вишивкою;• поєднання кольорової гами;• поєднання стрічок різного ґатунку для вишивки;• відсутність вузликів з лицьового боку;• обробка країв виробу.

pptx
Додано
14 квітня 2022
Переглядів
666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку