Презентація «Професія «юрист»

Про матеріал
Матеріали можуть бути використані для проведення уроку і самостійного опрацювання теми учнем/ученицею під час дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Професія «юрист»Основи правознавства

Номер слайду 2

Державні вимоги до результатів навчання учнів / учениць. Учень/учениця:називає правничі професії;описує вимоги до представників правничих професій (суддів, прокурорів, нотаріусів, адвокатів), основні їхні повноваження та види діяльності; основні напрямки діяльності правоохоронних органів та правозахисних організацій;характеризує основи професійної етики правника;оцінює основне призначення правника у сучасному демократичному суспільстві – захист прав та законних інтересів людини; життєві ситуації, в яких потрібна допомога правника.

Номер слайду 3

Професія «юрист»Адвокат Пожежник. Аташе Правознавець. Консул Прокурор. Криміналіст Рятувальник ДНС України. Митний інспектор Секретар суду. Нотаріус Соціальний працівник. Охоронець Слідчий. Податковий інспектор Юрисконсульт

Номер слайду 4

Кластер юридичних професій{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} професія. Які професійні обов’язки виконуєВ яких випадках ми звертаємось до представника цієї професіїРиси та якості, що необхідні для людей, які бажають працювати в цій галузіЯкі навчальні заклади здійснюютьфахову підготовкусуддя    адвокат    прокурор    поліцейський    нотаріус    

Номер слайду 5

Закон України "Про судоустрій і статус суддів» Стаття 69. Вимоги до кандидатів на посаду судді1. На посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою.2. Не може бути призначений суддею громадянин, який:1) визнаний судом обмежено дієздатним або недієздатним;2) має хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню функцій зі здійснення правосуддя;3) має незняту чи непогашену судимість.3. Не може претендувати на посаду судді особа, до якої згідно із законом застосовується заборона обіймати відповідну посаду.

Номер слайду 6

ЗАКОН УКРАЇНИ Про прокуратуру. Стаття 27. Вимоги до кандидатів на посаду прокурора1. Прокурором окружної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше двох років та володіє державною мовою. Для цілей цього Закону:1) вищою юридичною освітою є освіта, здобута в Україні за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, а також вища юридична освіта за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем, здобута в іноземних державах та визнана в Україні в установленому законом порядку;2) стажем роботи в галузі права є стаж роботи особи за спеціальністю після здобуття нею вищої юридичної освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра.6. Не може бути призначена на посаду прокурора особа, яка:1) визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;2) має захворювання, що перешкоджає виконанню обов’язків прокурора;3) має незняту чи непогашену судимість або на яку накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення

Номер слайду 7

ЗАКОН УКРАЇНИ Про адвокатуру та адвокатську діяльність Стаття 6. Адвокат1. Адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування, склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.2. Не може бути адвокатом особа, яка:1) має непогашену чи незняту в установленому законом порядку судимість за вчинення тяжкого, особливо тяжкого злочину, а також нетяжкого злочину, за який призначено покарання у виді позбавлення волі;2) визнана судом недієздатною чи обмежено дієздатною;3) позбавлена права на заняття адвокатською діяльністю, протягом двох років з дня прийняття рішення про припинення права на заняття адвокатською діяльністю;4) звільнена з посади судді, прокурора, слідчого, дізнавача, нотаріуса, з державної служби або служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги, вчинення корупційного правопорушення, - протягом трьох років з дня такого звільнення.

Номер слайду 8

ЗАКОН УКРАЇНИ Про нотаріат. Стаття 3. Нотаріус. Нотаріус - це уповноважена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність у державній нотаріальній конторі, державному нотаріальному архіві або незалежну професійну нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняє інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності. Нотаріусом може бути громадянин України, якому присуджено ступінь вищої юридичної освіти не нижче магістра, який володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", має стаж роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менш як три роки, склав кваліфікаційний іспит і отримав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку (крім реабілітованої особи), особа, дієздатність якої обмежена, або особа, визнана недієздатною.

Номер слайду 9

ЗАКОН УКРАЇНИ Про Національну поліцію. Стаття 49. Вимоги до кандидатів на службу в поліції1. На службу в поліції можуть бути прийняті громадяни України віком від 18 років, які мають повну загальну середню освіту, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, які володіють українською мовою.2. Вимоги щодо рівня фізичної підготовки для поліцейських та кандидатів, які вступають на службу в поліції, затверджує Міністерство внутрішніх справ України.3. Незалежно від професійних та особистих якостей, рівня фізичної підготовки та стану здоров’я на службу в поліції не можуть бути прийняті особи у випадках, визначених частиною другою статті 61 цього Закону, а також особи які:1) відмовляються від взяття на себе зобов’язань дотримуватися обмежень та/або від складання Присяги поліцейського, визначених законом;2) особи, які звільнені або мали бути звільнені з посад на підставі Закону України "Про очищення влади".

Номер слайду 10

До представника якої юридичної спеціальності доцільно звернутися в ситуаціях: 1. Батьки 18-річного Петра вирішили купити автомобіль і подарувати його синові.2 Телевізор, який купила М. в магазині побутової техніки, через місяць перестав працювати. Жінка спробувала повернути телевізор. Але в магазині їй відмовили, аргументуючи це тим, що термін подачі заяв у такому випадку становить лише два тижні.3. У подружжя Іванових під час розлучення виникла суперечка щодо того, з ким буде проживати їхня 14-річна донька.4. Подружжя бажає створити дитбудинок сімейного типу, але не знає, яким чином це зробити.5. Підприємець бажає орендувати приміщення, щоб розмістити в ньому офіс своєї фірми.

Номер слайду 11

До представника якої юридичної спеціальності доцільно звернутися в ситуаціях: 6. На вулиці ви стали свідком нападу на подружню пару, яку правопорушники збили з ніг, побили, відібрали сумку та мобільний телефон.7. Вам необхідно отримати проїзний документ дитини для виїзду за кордон.8. Ваші батьки виїжджають у довгострокове відрядження і хочуть залишити бабусі доручення на отримання коштів з банківського рахунку, на пошті тощо.9. Ви з друзями створили молодіжну громадську організацію й хочете її зареєструвати.10. 16-річний Ігор був безпідставно затриманий поліцією.11. Громадянка Г. була звільнена з роботи. Вона вважає, що незаконно.12. Вас викликають на допит як підозрюваного в скоєнні крадіжки.

Номер слайду 12

Домашнє завдання1. Опрацювати відповідний матеріал підручника §24.2. Скласти кластер юридичних професій3. *Скласти карту освітніх закладів України, де можна опанувати юридичні професії (графічно).

pptx
Додано
23 грудня 2022
Переглядів
1157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку