Презентація. "Професійна мобільність вчителя"

Про матеріал
Презентація Семінар - практикум на тему "Професійна мобільність, як чинник соціальної адаптації та самореалізації особистості". Головна мета розкрити умови формування соціально-професійної мобільності вчителя; розглянути професійну обумовленість вимог до сучасного вчителя, критерії його психологічних аспектів, та компетентності; проаналізувати головні тенденції діяльності сучасного, мобільного педагога.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Семінар - практикум«Професійна мобільність, як чинник соціальної адаптації і творчої самореалізації особистості!»

Номер слайду 2

Мета: Розкрити умови формування соціально-професійної мобільності вчителя; розглянути професійну обумовленість вимог до сучасного вчителя, критерії його психологічних аспектів, та компетентності; проаналізувати головні тенденції діяльності сучасного, мобільного педагога.

Номер слайду 3

Головні завдання. Соціально-професійна мобільність вчителя, формування особистості вчителя в сучасних умовах.- Творчий вчитель, який він? (практичне заняття) - Компетентність педагога та самоосвіта. – Успішність учителя та учня. Спільне та відмінне. –Психологічні аспекти формування професійної мобільності як умови гуманізації сучасної освіти. «Вигорання» – (практичне заняття), - Реалізація принципів практичного спрямування на уроках природничо-математичного циклу – 

Номер слайду 4

Усе, що робиться з любов’ю, приречено на успіх. Успіх – це гармонійне пристосування нашого «я» до оточуючих нас обставин, які постійно змінюються. Наполеон Хілл

Номер слайду 5

Пам’ятка 1. Людина дістає образ власного «Я» насамперед з реакції людей навколо себе – батьків, однокласників, товаришів.2. Ніколи не забувай що ти живеш серед людей.3. Найдорожче і найцінніше в світі – Людина, її життя й здоров’я4. Кожна людина – неповторний в світ.5. Порівнюй себе (якомога об’єктивніше) з іншими.6. Самопізнання для кожної людини має велике значення.7. Звикай регулярно аналізувати свої вчинки і поведінку.

Номер слайду 6

Знай! Пам’ятай! Виконуй!Навчіться слухати інших. Будьте милі і товариські. Виявляйте інтерес до інших людей та їх справ. Будьте чесні не будьте злісні і запальні. У взаєминах з людьми навчіться віддавати, а не лише брати. Вчиться добре говорити, підтримувати розмову. Бережіть честь змолоду. 

Номер слайду 7

Силютіна І. Ф. Соціально-професійна мобільність вчителя, формування особистості вчителя в сучасних умовах.- Творчий вчитель, який він?

Номер слайду 8

Сучасні вимоги до педагога висвітлені у законі «Про загальну середню освіту»: «Педагогічним працівником повинна бути особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту, належний рівень професійної підготовки, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров'я якої дозволяє виконувати професійні обов'язки у навчальних закладах середньої освіти».

Номер слайду 9

Основні напрямки формування та розвитку особистісних характеристик сучасного вчителя: Поглиблення і розширення наукового світогляду. Підвищення його загальної культури – політичної, моральної, естетичноїПостійне оновлення наукових знань. Підвищення педагогічної майстерностіУтвердження активної життєвої позиціїОрганічний зв’язок з життям та практикою

Номер слайду 10

Професіограма – це узагальнений портрет учителя або сукупність професійно обумовлених вимог до вчителя, вихователя.

Номер слайду 11

Професіограма вчителя, дозволяє професійні вимоги до вчителя об'єднати у три основні взаємопов'язані комплекси: Загальногромадянські якості,Якості, які визначають специфіку професії вчителя,Спеціальні знання, уміння та навички з предмета (спеціальності).

Номер слайду 12

володіння предметом викладання, методикою викладання предмета, психологічна підготовка, широкий кругозір, педагогічна майстерність, володіння технологіями педагогічної праці, організаторські уміння, педагогічний такт, педагогічна техніка, володіння технологією спілкування та інші якості. Особистісні якостіпедагогічної діяльності:

Номер слайду 13

Педагогічна спрямованістьІнтерес до професії вчителя. Педагогічне покликання. Педагогічний обов'язок. Духовні потреби і інтереси. Педагогічна культура

Номер слайду 14

Особистість учителя як професіонала характеризується у науковій літературі такими інтегрованими поняттями :професіоналізм, педагогічна культура, професійно-педагогічна компетентність, професійно-педагогічний потенціал, педагогічні здібності

Номер слайду 15

Елементи педагогічної майстерностіГуманістична спрямованість Професійна компетентність Педагогічні здібності

Номер слайду 16

Види педагогічних здібностей: ДидактичніОрганізаторськіКомунікативніПерцептивніСугестивніНауково-пізнавальніЕмоційна стійкість Педагогічний оптимізм

Номер слайду 17

Педагогічнатехнікапередбачає наявність специфічних засобів, умінь, особливостей поведінки педагога: високу культуру мовлення; здатність володіти мімікою, пантомімікою, жестами; уміння одягатися, стежити за своїм зовнішнім виглядом; уміння керуватися основами психотехніки;здатність до «бачення» внутрішнього стану вихованців і адекватного впливу на них.

Номер слайду 18

Учителю XXI століття повинні бути притаманні професійна компетентність, професійна мобільність, інтелігентність, конкурентноздатність, духовність. Сучасний педагог повинен бути людиною культури і вселюдських цінностей,провідником ідей державотворення і демократичних змін, людиною великої душі і доброго серця.

Номер слайду 19

Професійна мобільність?Інтегративна якість особистості, що дозволяє їй бути соціально активною, конкурентоздатною, професійно компетентною, здатною до саморозвитку і модернізації власної діяльності та зміни видів діяльності .

Номер слайду 20

Професійну мобільність вартовизначати на рівні особистісних якостей: адаптивність, комунікативність, самостійність, пристосовність, цілеспрямованість, ціннісні орієнтації й установки, соціальна пам’ять, критичне мислення, здатність до самопізнання, саморозвитку, самоосвіти, соціальна рухливість.

Номер слайду 21

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Особистісний гнучкість розуму комунікабельність емоційна стабільність неупередженість позитивне мислення вольовий потенціал пластичність наполегливість висока працездатність креативність Інструментальний соціальна активність професійна ініціативність готовність до ризику прагнення до саморозвитку Діяльнісний визначати цілі діяльності та стратегії їх реалізації контактувати з представниками різних вікових та соціальних груп приймати рішення в нестандартних ситуаціях самостійно вирішувати професійні проблеми адекватно оцінювати свої професійні здобутки Компоненти професійної мобільності педагога

Номер слайду 22

Потрет українського вчителя Цілеспрямованість, характер, здібності,патріот, притаманна любов до дітей, присутній учительський фанатизм,носій моральної духовності,батько й матір для дітей,зразок працелюбності і добросовісті,терпляча та мужня людина,гідний громадянин, який особистим прикладом виховує підростаюче покоління.

Номер слайду 23

"Наш український учитель має особливий природний талант. Він майже завжди творча особистість, незалежно від предмета, який викладає. Учитель жадає навчатися сам і йти в ногу з часом. Український учитель – це людина, яка може трансформувати свої ідеї в дитячі, а дитячі у свої. Уміє не опускатись до рівня дитини й у той же час не стояти над дитиною."Це вчитель, який постійно працює над власним розвитком."

Номер слайду 24

Кожен із вас - унікальна особистість. Не варто наслідувати когось, треба просто завжди в будь-якій ситуації залишатися самим собою.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
30 січня 2019
Переглядів
4172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку