Презентація "Професійне вигорання педагога"

Про матеріал
Презентація для педагогічної просвіти. Ознайомлення з поняттям "вигорання", ознаками та причинами виникнення цього явища, надання практичних рекомендацій для запобігання вигорання педагогів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Професійне вигорання — це виснаження емоційних, розумових і енергетичних ресурсів людини, яке розвивається на тлі сильного хронічного стресу в роботі. Виявляється повною втратою інтересу до професійної діяльності і відчуттям безглуздості подальшого розвитку, відсутністю сил і бажання займатися діяльністю, яка нещодавно була по-справжньому цікавою.

Номер слайду 3

Тест на рівень стресу

Номер слайду 4

Головними причинами професійного вигорання педагогів є: - стрес, спричинений великою кількістю вимог; - робота, що потребує стійкої уваги і напруги; - не завжди розумна організація праці; - неувага до свого здоров’я.

Номер слайду 5

Працю вчителя, як слушно підкреслив В.О.Сухомлинський, - ні з чим не можна ні порівняти, ні зіставити. Ткач уже через годину бачить плоди своєї роботи. Сталевар через кілька годин радіє з вогненного потоку металу. Хлібороб, сіяч через кілька місяців милуються колосками і жменею зерна, вирощеного в полі… А вчителю треба працювати роками, щоб побачити предмет свого творіння, буває, минають десятиріччя і ледве-ледве починає позначатися те, що ти замислив. Нікого так часто не відвідує почуття незадоволення, як учителя, ні в якому ділі помилки і невдачі не ведуть до таких наслідків, як у вчительському.

Номер слайду 6

Тест "Визначення ступеня схильності до стресу" 1. Не менше одного разу в день я їм гарячу їжу. 2. Не менше чотирьох ночей на тиждень я сплю по 7-8 год. 3. Я отримую від людей позитивний емоційний заряд, сам плачу людям тим самим. 4. У мене є родичі, на яких я можу покластися. 5. Я займаюся фізичною зарядкою не менш двох разів на тиждень. 6. Я викурюю за день менше половини пачки сигарет. 7. За тиждень я вживаю алкоголь менше п'яти разів. 8. Моя вага відповідає моєму зростові. 9. Моя зарплата відповідає моїм витратам. 10. У мене багато друзів і знайомих. 11. У мене є товариш, якому я можу довірити свої найпотаємніші думки. 12. Моє здоров'я в нормі. 13. Я можу вільно говорити про свої переживання, перебуваючи не в гуморі. 14. Я обговорюю свої особисті проблеми з людьми, з якими спілкуюся. 15. Не менше одного разу на тиждень жартую. 16. Я здатний досить ефективно організувати свій час. 17. Я випиваю менше як три чашки кави у день. 18. Протягом дня мені вдається деякий час побути наодинці. Якою мірою кожне твердження стосується вас: 1-завжди; 2-майже завжди; 3-рідко; 4-дуже рідко; 5-ніколи. Підсумуйте отримані бали. Із загальної суми слід відняти 18. Сума балів до 25 –так тримати! 25-39 Ви знаходитесь у початковій стадії стресу; 40-65 — Обережно: стресовість значного ступеня; більше 65 балів -Ви на грані зриву! Потрібна негайна допомога!

Номер слайду 7

10 симптомів професійного вигорання Хронічна втома. Стан постійного недосипання. Зниження працездатності.. Часте фізичне нездужання: постійні головні болі, застуда, ломота в тілі, хронічні захворювання. Втрата ентузіазму в роботі. Те, що раніше захоплювало – більше не цікавить. Збільшення кількості помилок у роботі. Страх перед нововведеннями; інноваційні рішення лякають. Підвищена дратівливість, часті спалахи гніву, агресія. Зменшення кола соціальних контактів. Песимістичні настрої в діяльності. Відсутність оптимізму щодо власного професійного розвитку. Втрата сенсу в тому, що робите. Бажання повністю змінити напрям діяльності.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Лікування 3 стадії відпустка, зміна роду діяльності, переключення уваги (саббатікал). Переглядається підхід до роботи. Лікування 4 стадії – лише зміна професії.

Номер слайду 15

Жіноча робота ніколи не лягає спати

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Як попередити емоційне вигорання: 1 Робіть «тайм-аути». 2 Вчіться керувати своїми емоціями. 3 Знаходьте час для себе. Ви маєте право не тільки на робоче, а й на приватне життя. Спілкуйтеся з друзями та рідними. 4 Будьте уважні до себе: це допоможе вам своєчасно помітити перші симптоми втоми. 5 Адекватно оцінюйте свої можливості. Не беріть на себе надто багато. 6 Припиніть шукати в роботі щастя або порятунку, якщо негаразди в особистому житті. Вона — не притулок, а діяльність, яка є доброю сама по собі. 7 Припиніть жити життям інших. Живіть, будь ласка, своїм власним життям. Сон неменше 8 годин на добу. Опануйте якусь техніку глибокого дихання. Звертайтеся за допомогою та підтримкою.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Правильно плануйте свій час: - 8 год – повноцінний здоровий сон - 8 год – робота  - 8 год – активний відпочинок. Пам»ятайте – Ви такі єдині, Ваше здоров»я безцінне, Ваша родина дуже потребує Вашої уваги та любові!

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кузьо Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
2814
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку