Презентація "Професійні вимоги до особистості педагога"

Про матеріал
Професійні вимоги до особистості педагога Сучасні вимоги до педагога висвітлені у законі Про загальну середню освіту: «Педагогічним працівником повинна бути особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту, належний рівень професійної підготовки, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров’я якої дозволяє виконувати професійні обов’язки у навчальних закладах середньої освіти». Професіограма особистості вчителя – це ідеальна модель вчителя, зразок, еталон, у якому представлені основні якості особистості, якими повинен володіти вчитель, знання, уміння, навички, необхідні для виконання педагогічних функцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Професійні вимоги до особистості педагога. Виконала викладач Гірницького професійно-технічного училища. Богодарова Олена Сергіївна

Номер слайду 2

Вимоги до особистості вчителя Педагог зобов'язаний бути яскравою, неповторною особистістю, носієм загальнолюдських цінностей, глибоких і різноманітних знань, високої культури; прагнути до втілення в собі людського ідеалу. Сучасні вимоги до педагога висвітлено в Законі України "Про загальну середню освіту": "Педагогічним працівником повинна бути особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту, належний рівень професійної підготовки, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров'я якої дозволяє виконувати професійні обов'язки у навчальних закладах середньої освіти".

Номер слайду 3

Професійно обумовлені вимоги до вчителя в педагогіці виражаються термінами «професійна придатність» і «професійна готовність». Під професійною придатністю розуміють сукупність психічних і психофізіологічних особливостей людини, які необхідні для досягнення успіху в обраній професії. Під професійною готовністю – психологічну, психофізіологічну, фізичну готовність (тобто професійну придатність) та науково-теоретичну і практичну підготовку педагога. Компетентність – обізнаність у певній галузі, якомусь питанні, повноважність, повноправність у розв’язанні якоїсь справи, коло повноважень (прав, обов'язків) певного органу чи посадової особи згідно статуту установи, організації. Виділяють такі види професійної компетентності учителя: • спеціальна (у галузі предмета, який викладається); • методична (у галузі засобів формування предметних компетентностей учнів); • психолого-педагогічна (у сфері освітньої діяльності); • аутопсихологічна (рефлексія у сфері педагогічної діяльності).

Номер слайду 4

Вимоги до особистості вчителя Перша вимога до професійного педагога – наявність педагогічних здібностей. Педагогічні здібності — це якості особистості, що інтегровано виражаються в нахилах до роботи з дітьми, любові до дітей, отримання задоволення від спілкування з ними.  Головні групи здібностей: 1. Організаторські. Виявляються в умінні вчителя згуртувати учнів, залучити їх до праці, розподіляти обов'язки, спланувати роботу, підвести підсумки зробленому. 2. Дидактичні. Конкретні уміння підібрати і підготовити навчальний матеріал, наочність, обладнання, доступно, ясно, виразно, переконливо і послідовно викладати навчальний матеріал. 3. Комунікативні здібності, які виявляються в умінні вчителя встановлювати педагогічно доцільні стосунки з учнями, їх батьками, колегами, керівниками навчального закладу. 4. Перцептивні, що виявляються в умінні проникати в душевний світ вихованців, об'єктивно оцінювати їх емоційний стан, виявляти особливості психіки. 5. Сугестивні здібності, які виявляються в умінні вчителя здійснювати емоційний вплив на учнів. 6. Дослідницькі здібності виявляються в умінні пізнавати і об'єктивно оцінити педагогічні ситуації і процеси. 7. Науково-пізнавальні здібності передбачають засвоєння наукових знань у своїй галузі.

Номер слайду 5

1. Педагог повинен бути гуманістом. Гуманність - любов до дітей, вміння поважати їхню людську гідність, потреба і здатність надавати кваліфіковану педагогічну допомогу в їхньому особистісному розвитку. Справжнім вихователем є лише той, хто пробуджує у дитини дух, що дрімає, і надає їй сили для органічного розвитку. (П. П. Блонський) 2. Мати громадянську відповідальність, соціальну активність. Від правильного виховання дітей залежить благоустрій усього народу. (Джон Локк) 3. Бути справжнім інтелігентом. Інтелігентність - високий рівень розвитку інтелекту, освіченість у галузі предмета викладання, ерудиція, висока культура поведінки.... Щоб відкрити перед учнями іскорку знань, учителеві треба увібрати море світла, ні на хвилину не відходячи від променів вічно сяючого сонця знань, людської мудрості. (В. О. Сухомлинський) 4. Бути правдивим, справедливим, порядним, чесним, працьовитим, самовідданим. Що таке учитель-неук, пасивний керівник інших, як не тінь без тіла, хмара без дощу, джерело без води, лампа без світла, отже, пусте місце.... Ти удаєш із себе вчителя - так учи або скинь із себе цю машкару. (Я. А. Коменський)

Номер слайду 6

5. Мати інноваційний стиль науково-педагогічного мислення, бути готовим до створення нових цінностей і прийняття творчих рішень. Справжній учитель не енциклопедичний словник, а Сократ. (П. П. Блонський) 6. Викладач повинен любити предмет, який викладає, мати потребу в знаннях, у систематичній самоосвіті. Учитель ... може виховувати і навчати доти, допоки сам працює над своїм вихованням і освітою. (К. Д. Ушинський) 7. Бути здатним до міжособового спілкування, ведення діалогу, переговорів; мати педагогічний такт, що визначає стиль поведінки учителя, спричиняє упевненість учнів у доброзичливості вчителя, його чуйності, доброті, толерантності. 8. Бути привітним. 9. Мати почуття гумору. 10. Бути артистом. 11. Бути мудрим (наявність життєвого досвіду). 12. Мати зовнішню привабливість.

Номер слайду 7

Особистість сучасного вчителя криється в самому слові «Учитель». У – унікальний, успішний, розумний, універсальний, вміє професійно подавати матеріал. Ч – чесний, чуйний, людяний, з почуттям гумору. И – інтелігентний, індивідуальність. Т – тактовний, толерантний, терплячий. Е – енергійний, ерудований. Л – люблячий дітей, люблячий свою роботу. Ь – і дуже м’який, як м’який знак і саме слово.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
4 грудня 2020
Переглядів
5304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку