Презентація: "Проголошення ЗУНР.Є. Петрушевич. Злука УНР і ЗУНР. Українсько-польська війна. Поглинення Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття іноземними державами.

Про матеріал
Шановні колеги! Пропоную презентацію на Тему: "Проголошення ЗУНР".Є. Петрушевич. Злука УНР і ЗУНР. Українсько-польська війна. Поглинення Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття іноземними державами". Презентація відповідає діючій програмі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проголошення ЗУНР. Є. Петрушевич. Злука УНР і ЗУНР. Українсько-польська війна. Поглинення Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття іноземними державами. Автор: Савченко М. М18.02. 2013

Номер слайду 2

Давайте пригадаємо!До складу якої держави входили західноукраїнські землі напередодні Першої світової війни?В якому напрямку розвивався український національний рух на західноукраїнських землях в роки Першої світової війни та в період Української революції?Чи порушувалося питання про долю західноукраїнських земель під час укладення Брест – Литовського мирного договору? Яке рішення було прийнято?Яка держава після розпаду Австро – Угорщини претендувала на західноукраїнські землі?

Номер слайду 3

Висновки: Питання про західноукраїнські землі було одним з головних на переговорах у Бресті. Центральна Рада вимагала включення західноукраїнських земель до складу УНР. Німеччина та Австро – Угорщина погодилися передати УНР більшу частину Холмщини та Підляшшя.Іншим західноукраїнським землям надавалася автономія. На західноукраїнські землі претендувала Польща, яка утворилася після розпаду Австро – Угорщини.

Номер слайду 4

Створення ЗУНР

Номер слайду 5

9 листопада 1918 р. було створено перший уряд ЗУНР – Державний Секретаріат у складі: К. Левицький – прем’єр;Л. Цегельський – внутрішні справи;В. Панейко – закордонні справи;С. Голубович – судові справи;О. Барвінський – освіта та віросповідання; Д. Вітовський – військові справи;С. Баран – земельні справи;А. Чернецький – праця; І. Коровець – здоров’я;І. Мирон – шляхи; С. Федак – харчові справи;Я. Литвинович – торгівля і промисли;О. Пісецький – пошта і телеграф; І. Макух – громадські роботи.

Номер слайду 6

13 листопада уряд склав присягу. Тоді ж було затверджено конституційні основи новоствореної держави – вона отримала назву Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), її територія охоплювала 70 тис. км2 , а населення становило майже 6 млн. осіб. Гербом ЗУНР став золотий лев на синьому тлі, а прапором – блакитно-жовте знамено.

Номер слайду 7

Державна символіка ЗУНР

Номер слайду 8

Євген Петрушевич (1863 – 1940)Народився у м. Буськ, нині Львівської області. Походив з родини греко-католицького священика. Отримав чудову правову освіту. Відомий громадсько- політичний діяч. Президент ЗУНР. Помер 29 серпня 1940 року

Номер слайду 9

Система управління ЗУНР

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Західноукраїнська Народна Республіка

Номер слайду 12

Внутрішня політика ЗУНР:• За короткий час була сформована ефективна система управління. Відбулися довибори до Української Національної Ради — представницького і законодавчого органу влади. Більшість її депутатів стояла на національно-ліберальних позиціях і представляла Українську національно-демократичну партію. Президентом ЗУНР було обрано Євгена Петрушевича, який згодом отримав диктаторські повноваження. Формувалася місцева адміністрація, правоохоронні органи, система судочинства• Утверджувалися державні символи: прапор — жовто-синій; герб — золотий лев на синьому тлі, обернений у правий бік. Українська мова була проголошена державною. Прийнято закон про громадянство

Номер слайду 13

Внутрішня політика ЗУНР: Проголошувалася ліквідація великого землеволодіння (переважно поляків), але здійснення земельної реформи відкладалося до завершення війни • Установлювалася державна монополія на продаж зерна, хліба, цукру, спирту, сірників, шкіри, худоби, свиней. В обіг вводилася власна валюта — гривня і карбованець. Вводилася заборона на вивіз нафти. Відбудовувалися залізниці

Номер слайду 14

Внутрішня політика ЗУНР:• Створювалася система народної освіти: шкільництво отримало державний статус, дозволялося існування приватних шкіл, національним меншинам надавалося право «на школу рідною мовою»• Гарантувалися широкі права національним меншинам. Їм було обіцяно 30 % місць у майбутньому парламенті й право користуватися власною мовою• Створення Української Галицької Армії для захисту республіки.

Номер слайду 15

Мета зовнішньої політики ЗУНРДомогтися міжнародного визнання ЗУНР Представництво інтересів на Паризькій мирній конференціїНалагодження дипломатичних відносин Припинення війни з Польщею

Номер слайду 16

Заходи зовнішньої політики ЗУНР: Відкриття посольств в Австрії. Угорщині, НімеччиніВідкриття дипломатичних представництв ЗУНР у Чехословаччині, США, Канаді, Італії, БразиліїДелегація ЗУНР брала участь у Паризькій мирній конференції. (1919)Ведення переговорів з делегаціями країн Антанти про укладення перемир'я з Польщею та про припинення війни.

Номер слайду 17

Поглинення території ЗУНР сусідніми країнами. ЗУНРПОЛЬЩАзагарбання Східної Галичини;Рішенням ради Антанти (14.03.1923 р.) Східна Галичина включена у склад ПольщіЗакарпаття за умовами Сен – Жерменського договору 10.09.1919р. включене до складу ЧЕХОСЛОВАЧЧИНИПівнічна Буковина за умовами Сен – Жерменського договору 10.09.1919р. Включене до складу РУМУНІЇ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Історичне значення ЗУНРЗУНР вдалося уникнути радикальних перегинів у соціально-економічній політиціНа першому місці стояло завдання національного державного будівництва. Своєчасне здійснення соціально-економічних перетворень забезпечувало авторитет ЗУНР в українського населення. Належна увага приділялася створенню боєздатної національної арміїЗУНР засвідчила прагнення українського населення до незалежності та створення соборної Української держави. Період існування ЗУНР увійшов в історію як героїчний епізод у боротьбі українського народу за незалежність, вільний і демократичний розвиток.

Номер слайду 20

Д/з: § 21; вивчити дати, терміни та повторити § 7. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. П'ятак Mихайло Миколайович
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
12 листопада 2019
Переглядів
12727
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку