Презентація «Програма міжнародного дослідження якості освіти PISA. Завдання, інструментарій та оцінювання»

Про матеріал
Презентація до інтерактивної лекції «Програма міжнародного дослідження якості освіти PISA. Завдання, інструментарій та оцінювання» знайомить учасників з особливостями програми міжнародного оцінювання учнів, що здійснюється консорціумом, який складається з провідних міжнародних наукових організацій за участі національних центрів і ОЕСР; основними предметними та змістовними галузями тестового дослідження; інноваційними сферами дослідження; контекстними анкетами для учасників освітнього процесу; етапами реалізації міжнародного дослідження якості освіти PISA в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Програма міжнародного оцінювання якості освіти PISA. Завдання, інструментарій та оцінювання Голуб Галина Михайлівнаучитель хімії, спеціаліст вищої категорії,учитель-методист Куп’янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 імені Героя Радянського Союзу М. Ф. Хімушина Куп’янської міської ради Харківської області

Номер слайду 2

ОЕСР – міжнародна організація, членами якої на сьогодні є 37 країни. 70 країн мають статус партнерів. Міжнародне дослідження якості освіти PISA започаткувала Організація економічного співробітництва та розвитку (Organisation for Economic Co-operation and Development)

Номер слайду 3

Програма міжнародного оцінювання учнів здійснюється консорціумом, з міжнародних наукових організацій, національних центрів і ОЕСР

Номер слайду 4

12341 Основні завдання програми

Номер слайду 5

відрізняється від інших міжнародних оцінювань

Номер слайду 6

Номер слайду 7

У кожному циклі PISA (раз на 3 роки) детально оцінюється лише одна з основних предметних галузей для підлітків з усього світу. Провідні галузі циклів PISA PISA-2018 – читацька грамотність, PISA-2021 – математична грамотність, PISA-2024 – природничо-наукова компетентність.

Номер слайду 8

Дослідження PISA інноваційної сфери та додаткових компетенції здійснюється за вибором країн-учасниць творче вирішення проблем (2012), колективне вирішення проблем (2015), глобальна компетенція (2018), фінансова грамотність (2018), креативне мислення (2021).

Номер слайду 9

Оцінювання проводиться за 1000-бальною шкалою з серединою 500 балів і стандартним відхиленням 100 балів. Змістові частини, за якими проводиться оцінювання За кожний з цих трьох параметрів пріоритетної галузі дослідження учасник тестування отримує окремі бали, що відповідають одному з шести рівнів (перший – найнижчий, шостий – найвищий).,

Номер слайду 10

Анкети PISA доступні на веб-сайті PISA: www.pisa.oecd.org. PISA пропонує цілий спектр анкет (для учнів, керівників закладі освіти, батьків та вчителів) Метою анкет є збір інформації про:учнів, їхні сім’ї, зокрема їхні економічні, соціальні та культурні надбання;ставлення учнів до навчання, їхні звички у школі та поза нею, атмосферу в сім’ї;якість матеріальних і нематеріальних ресурсів школи, контроль і фінансування школи, процес прийняття рішень, особливості відбору персоналу школи, пріоритетні сфери у навчальних програмах;структуру і тип школи, кількість і розмір класів, мікроклімат у школі та класі, різні види діяльності, пов’язані з читанням у класі;особливості процесу навчання читанню, зокрема інтерес учнів, їхню вмотивованість, активність у класі.

Номер слайду 11

В рамках PISA пропонується п’ять додаткових анкет на вибір: • Анкета обізнаності з комп’ютером, доступність та використання ІКТ, здатність учнів виконувати завдання на комп’ютері; • Анкета про добробут (нова для PISA 2018), сприйняття власного здоров’я, задоволеності життям, соціальних зв’язків;Анкета навчальної кар’єри, підготовку учнів до майбутньої кар’єри;• Анкета для батьків про їх участь у освіті їх дитини;• Анкета для вчителів, яка запитує про підготовку та підвищення кваліфікації вчителів, їхні переконання та ставлення, а також їхню практику викладання.

Номер слайду 12

Україна вперше долучилася до проєкту PISA у 2016 році постанова Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1095 «Деякі питання запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти»; розпорядження Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2016 року № 72-р «Деякі питання участі України у міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2018»; розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2017 року № 903-р «Про затвердження плану заходів на 2017-2029 роки із запровадження Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа»; розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 584-р «Деякі питання участі України у міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2021»;накази Міністерства освіти і науки України від 26.02.2019 №263, від 11.10.2019 № 1286, від 14.01.2020 № 40, від 13.03.2020 № 400.

Номер слайду 13

Міжнародний звіт за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018 Результати міжнародного дослідженні якості освіти PISA-2018 Національний звіт за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018 Матеріали «PISA-2018: основні результати та висновки. Що знають і вміють українські 15-річні учні» PISA: природничо-наукова грамотність

Номер слайду 14

ДЯКУЮЗА УВАГУ!

pptx
Додав(-ла)
Голуб Галина
Додано
7 листопада 2020
Переглядів
1154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку