Презентація "Прокаріотні організми бактерії та археї"

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 9 класі з теми: "Прокаріотні організми бактерії та археї"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прокаріотні організми: бактерії та археїЧарівний прилад Левенгука Поверхню дослідив води, Щоб вивчила нова наука Життя незнаного сліди. 

Номер слайду 2

Спробуємо відтворити процеси тих років: «Первісна кора, яка утворилася внаслідок охолодження Землі, безперервно руйнувалася парою і газом, що їх виділяла розжарена речовина. Лава, вивержена мільйонами вулканів, застигала на поверхні, утворюючи первісні гори і плоскогір’я, материки та океанічні западини. За даними палеонтології, життя виникло більш як 3,5 млрд років тому (архейська ера). Потужна, щільна атмосфера теж охолоджувалася, унаслідок чого випадали рясні дощі. Первісний океан, річки, атмосфера руйнували первісні гори й материки, утворюючи перші осадові породи».

Номер слайду 3

Про життя в архейську еру відомо не так багато. Але про те, що на початку цієї ери вже було життя, свідчить, насамперед, склад гірських порід, вік яких становить близько 3 млрд. років. Гірські породи архею містять велику кількість графіту, який утворився із решток органічних сполук, що входили до складу живих організмів. Які живі організми могли існувати в таких умовах?

Номер слайду 4

Прокаріотичні (доядерні):бактерії та археїХарактерною ознакою, за якою клітини живих організмів можна розділити на два основні типи, є наявність у клітині ядра саме тому живі організми поділяють на: Еукаріотичні (ядерні)

Номер слайду 5

БАКТЕРІЇ (Bacteria) - група мікроскопічних, одноклітинних організмів, у яких немає ядра та мембранних органел. Уперше ці мікроскопічні організми побачив під мікроскопом А. ван Левенгук (1632-1723). З того часу й розпочався розвиток науки мікробіології. Вихідними предками бактерій та усіх існуючих організмів були архебіонти - анаеробні гетеротрофні прокаріотичні організми, які виникли близько 3,5-3 млрд років тому.

Номер слайду 6

В деяких прокаріотичних організмів клітинна стінка може бути відсутньою. Як додаткові елементи до поверхневого апарата у прокаріотів можуть входити бактеріальні джгутики, слизові капсули й різноманітні вирости плазматичної мембрани. Прокаріотичні клітини складаються з поверхневого апарата й цитоплазми. До складу поверхневого апарата зазвичай входять плазматична мембрана і клітинна стінка. Клітинна стінка прокаріотів забезпечує їх цілісність і вберігає від розриву під дією внутрішнього осмотичного тиску. Особливості будови та життєдіяльності бактерій

Номер слайду 7

Роботу прокаріотичної клітини як єдиної системи забезпечує нуклеоїд. Його ДНК виконує функцію керівного центру клітини Усі біохімічні процеси відбуваються в цитозолі. У прокаріотичної клітини відсутня така структура, як цитоскелет. Тому обмін речовинами між різними частинами клітини відбувається переважно за рахунок дифузії. Цитоплазма прокаріотів представлена напіврідким цитозолем, у якому розташовані поодинокі рибосоми, та нуклеоїдом (кільцевою молекулою ДНК). Мембранні органели в цитоплазмі відсутні, але плазматична мембрана клітини може утворювати впинання(мезосоми), які виконують різноманітні функції середній розмір клітин прокаріотів — від 0,1 до 10 мкм. Особливості будови та життєдіяльності бактерій

Номер слайду 8

Під час цього процесу не відбувається ущільнення хромосом. Кільцева молекула ДНК нуклеоїда перед поділом подвоюється. Потім обидві молекули ДНК прикріплюються до протилежних сторін клітинної мембрани. Далі відбувається процес цитокінезу (поділу цитоплазми) шляхом формування нової мембрани і клітинної стінки. Особливістю поділу прокаріотичних клітин є те, що він є простішим і відбувається набагато швидше, ніж поділ еукаріотичних клітин. За 6 годин одна бактеріальна клітина може утворити 250 000 нащадків. Особливості будови та життєдіяльності бактерій

Номер слайду 9

За формою клітин бактерії поділяють на групи: кулясті, паличкоподібні, звивисті1 - 5 – кулясті (коки) ; 6,7 – паличкоподібні (бацили); 8-10 – звивисті(спірохети, спіріли) Паличкоподібні й спіралеподібні бактерії зазвичай мають джгутики, що складаються лише з однієї мікрофібрили. У багатьох прокаріотів відбувається утворення спор для життя за несприятливих умов, деякі здатні до інцистування для захисту й поширення.

Номер слайду 10

 До царства Археї (від грец. архейос — стародавній), відносять окреме царство одноклітинних прокаріотів. Археї. Разюча відмінність архей від бактерій — це їх стійкість до факторів зовнішнього середовища, а також надзвичайно велика різноманітність способів живлення. Більшість архей отримують енергію завдяки хемосинтезу. Серед архей — найбільше організмів-екстремофілів, здатних жити в неможливих умовах і живитися метаном. Представники архей: 1 - нітрозопумілус, який має паличкоподібну форму; 2 - метанобревібактер Сміта - найпоширеніша метаногенна архебактерія кишечнику людини; 3 - сульфолобус, якого атакують бактеріофаги; 4 - галоквадратум, який може жити в дуже солоній водіКлітини архей за своєю будовою не мають будь-яких суттєвих особливостей але клітинна стінка не містить муреїну.

Номер слайду 11

- без прокаріотів і, зокрема, бактерій неможливим було б ні виникнення життя, ні його сучасне існування. Планетарне значення бактерій. Поясніть висловлювання:відіграють важливу роль у підтриманні родючості ґрунтівзавдяки бактеріям стає можливим кругообіг речовин у природі. Луї Пастер назвав бактерії «великими могильниками»Завдяки бактеріям відбувається фіксація Нітрогену й Сульфуру

Номер слайду 12

РОБИМО ВИСНОВОКДо прокаріотів належать два царства живих істот: Бактерії та Археї. У їхніх клітинах немає ядра та органел, до складу яких входять клітинні мембрани. Без прокаріотів неможливим було б виникнення життя (відкриття архей є важливою подією в біології, оскільки дають змогу зрозуміти еволюцію життя та існування біосфери на сучасному етапі її розвитку), і сучасне існування прокаріот(бактерій) забеспечує життя, оскільки з ними пов'язані хімічні перетворення, що не можуть здійснити ні археї, ні еукаріоти.

Номер слайду 13

Опрацювати 46 параграф підручника, сторінка 192-195 Продовжити таблицю в зошиті:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}РОЛЬ БАКТЕРІЙ У ПРИРОДІПриклад У ЖИТТІ ЛЮДИНИ (+-)Приклад. Мінералізація органічних рештоксапротрофні бактерії - редуценти Спричиняють хворобитуберкульоз, тиф, правець, холеру….….. Виробляють антибіотикибактерії роду стрептоміцети) …..…..

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бовсуновский Петя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
4981
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку