Презентація "Пролапс мітрального клапана"

Про матеріал
У спеціальній медичній групі навчаються студенти з дуже слабким здоров'ям, а також ті, хто раніше не виконував фізичних вправ. Ці діти потребують особливої уваги та індивідуального підходу на кожному занятті. ПМК (пролапс мітрального клапана) – це патологічний стан, що характеризується аномальним прогинанням у ліве передсердя однієї чи обох стулок мітрального клапана (МК) під час систоли лівого шлуночка (ЛШ). Історія вивчення проблеми ПМК розпочалася ще в позаминулому столітті, коли в 1887 р. Guffer та Borbillon уперше описали аускультативний феномен середньосистолічного клацання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пролапс мітрального клапана. Причини, симптоматика, лікування, вправи

Номер слайду 2

Вступ. Пролапсом мітрального клапана називають порок серця , для якого характерною ознакою є прогинання під час скорочення лівого шлуночка стулок мітрального клапана в ліве передсердя. У здорової людини під час скорочення передсердя,клапан відкритий і кров надходить безпосередньо в шлуночок. Після чого клапан закривається, і шлуночок скорочується, при цьому відбувається викид крові в аорту. Пролапс мітрального клапана (ПМК) передбачає, що частково кров знову надходить у передсердя.

Номер слайду 3

Що ж таке мітральний клапан ?Мітральний клапан, (лат. valva mitralis) або Двостулковий клапан — один із клапанів серця. Він лежить між лівим передсердям та лівимі шлуночком та регулює потік крові з лівого передсердя серця в лівий шлуночок. Мітральний клапан в нормі має 2 стулки: передню (аортальну) та задню (муральну). Стулки сухожилковими струнами прикріплюються до сосочкових м'язів. Площа клапана у новонародженого 1,18-1,49 см², у дорослого 11,81-13,12 см². Передня стулка більш розвинена, ніж задня. Лінія прикріплення її до лівого фіброзного кільця розташовується на 6 мм нижче самої нижньої точки лівої та задньої стулок клапана аорти

Номер слайду 4

Епідеміологія. Частота пролапсу МК в популяції коливається і становить від 3 до 12%. Дану патологію частіше відзначають у жінок. За даними кардіологів, пролапс мітрального клапана найчастіша серцева патологія у вагітних. Частота його в загальній популяції коливається від 5 до 10%, причому частіше спостерігається у жінок (6-17%). У пацієнтів незначний пролапс протікає безсимптомно і виявляється тільки при ехокардіографії. Пролапс розцінюють як варіант норми.

Номер слайду 5

Класифікація. Розрізняють: I Первинний пролапс МК; II Вторинний (придбаний) пролапс МК; При первинному пролапсі МК в основі лежить неповноцінність сполучнотканинних структур і малі аномалії клапанного апарату. Вторинний пролапс МК виникає при перевантаженні тиском лівого шлуночка, наприклад при стенозі клапана аорти.

Номер слайду 6

1. Пролапс МК з мітральної регургітацією;2. Пролапс МК без мітральної регургітацією. I ступінь просідання стулки на 0,3-0,6 см;II ступінь просідання стулки в порожнину лівого передсердя на 0,6-0,9 см;III ступінь просідання стулки більше, ніж на 0,9 см. Залежно від ступеня вираженості виділяють три ступеня пролапсу МК: В залежності від наявності або відсутності порушень гемодинаміки розрізняють: За клінічним перебігом пролапс МК поділяють: - легкий;- середньої тяжкості;- важкий.

Номер слайду 7

Причини виникнення (ПМК)На сьогоднішній день вчені не можуть дати відповідь, що викликає розвиток цієї вади. Але було помічено, що пролапс мітрального клапана часто виникає у людей, які мають спадкову дисплазію сполучної тканине. Наприклад, при таких захворюваннях як синдром Марфана, синдром Елерса-Данло або недосконалий остеогенез.

Номер слайду 8

Етиологія. Пролапс мітрального клапана не ревматичний порок, а аномалія, яка може бути вродженою, придбаної та ідіопатичною. Етіологія первинного пролапсу МК носить спадковий характер (вроджена недостатність сполучної тканини) при синдромі Елерса-Данло, синдромі Марфана, а також представлена ​​порушеннями структури МК у вигляді міксоматозних поразок; аномаліями клапанного апарату і підклапанного простору (розширення кільця, збільшення площі стулок, подовження хордальних ниток, відхилення в структурі сосочкових м'язів). Причинами вторинного пролапсу МК можуть бути регіональні порушення скоротливості і релаксації міокарда лівого шлуночка, пов'язані із запальними змінами (міокардит, перикардит) або з його гіпертрофією і дегенеративними змінами; порушення вегетативної іннервації і проведення імпульсу при неврозах, істерії, міокардитах, екстрасистолії, синдромі Вольфа- Паркінсона-Уайта; зменшення еластичності тканини МК в результаті асиметричного скорочення лівого шлуночка і ішемії сосочкових м'язів і сухожильних хорд; наслідки тупої травми серця.

Номер слайду 9

Симптоми пролапсу. Зазвичай, патологія протікає без явних проявів, а її діагностування відбувається випадково під час планового огляду і профілактичному дослідженні. Але іноді хворі можуть відзначати наступні симптоми: Біль в лівій частині грудної клітки. Відчуття нестачі повітря. Відчуття, що серце б'ється часто або, навпаки, рідко. Предобморочний стан. Непритомність. Запаморочення.«Безпричинна» субфебрильна температура.…

Номер слайду 10

Гостре підвищення тиску в лівому передсерді (відрив стулки міксоматозна МК) може призводити до швидкого розвитку набряку легенів. Виділяють чотири великих синдрому: Вегетативну дистонію; Судинні порушеня; Геморагічні;Психопатологічні. При глибокому пролапсе з віком з'являються кардіальні симптоми: біль в області серця, порушення ритму (екстрасистолія, пароксизмальна тахікардія), задишка.

Номер слайду 11

Ускладнення. Перебіг захворювання в більшості випадків доброякісний. Але в деяких випадках виникають ускладнення: Розвиток недостатності мітрального клапана; шлуночкова екстрасистолія; розрив хордальних ниток; приєднання інфекційного ендокардиту; емболія дрібних гілок судин головного мозку; (Рідко) раптова смерть. ПМК може супроводжуватися зовнішніми ознаками астенічним типом конституції, деформацією грудної клітки, арахнодактіліей (довгі пальці рук), міопією, плоскостопістю.

Номер слайду 12

Лікування пролапсу. У тих випадках, коли патологія не дає про себе знати яскраво вираженою симптоматикою, цей порок не потребує лікування або корекції. Але лікар може рекомендувати один або два рази на рік робити кардіограму, ставати на облік у кардіолога, відмовитися від алкоголю, куріння, кави і міцного чаю. Лікування ПМК необхідно тоді, коли патологія супроводжується порушеннями серцевого ритму, при цьому, можливе виникнення болю в серці. Кардіолог може призначати для лікування спеціальні лікарські препарати.

Номер слайду 13

Медикаментозне лікування ... Показано при порушеннях серцевого ритму і при розвитку набряку легенів. Синусова тахікардія, що сприяє при МР зростання тиску в лівому передсерді і застою крові в легенях, служить показанням для призначення препаратів, що володіють негативним хронотропним ефектом, наприклад β-адреноблокаторів.

Номер слайду 14

Не медикаментозне лікування. Дотримання режиму психоемоційного напруження;Раціональна психотерапія;Фізіотерапія (водні процедури);Обмеження фізичної активності;Дієта з обмеженням споживання солей натрію, збільшенням солей калію і магнію.

Номер слайду 15

Пам’ятка«Перше, що потрібно зробити, так це відмовитися від шкідливих звичок від алкоголю і куріння.потрібно робити зарядку, приблизно по 30 хвилин в день. Потрібно досить багато спати, близько 8-9 годин »Показання до консультації інших фахівців - обов'язково спостереження терапевтом і кардіологом.

Номер слайду 16

Армія та пролапс мітрального клапана В більшості випадків поняття цілком сумісні, але є і виключення, Також в «армійському» наказі є стаття під назвою «ревматизм, інші ревматичні і Неревматичних хвороби серця», в ній особливий упор робиться не на наявність самого пролапсу, а на наслідки його існування, деякі з них, до речі, можуть бути взагалі самостійними станами. Йдеться про порушення ритму і провідності, а саме: Атриовентрикулярная блокада II-III ступенів; політопна шлуночкова екстрасистолія (градація по Ryan-Lown 3,4 а, 4 б і 5); пароксизмальні тахіаритмії (фібриляція і тріпотіння передсердь, пароксизмальна суправентрикулярна тахікардія в тому числі при WPW синдромі; синдром слабкості синусового вузла. Серцева недостатність, внаслідок пролапсу або інших причин.

Номер слайду 17

Які спортивні ігри підходять пацієнтам з ПМК?В лікувальну фізкультуру при пролапсі мітрального клапана можна включити такі види спорту: Спортивна стрільба (підійде будь-яка зброя). Керлінг. Заняття гольфом. Любительський боулінг. Більярдні ігри. Настільний теніс. Волейбол,Баскетбол.

Номер слайду 18

Ходьба в різних темпах,60 секунд,поступово пришвидшуючи темп;Ходьба на носочках з високим підніманням коліна;Руки в сторони, ходьба широким кроком з поворотами тулуба в сторони, 30 секунд, темп повільний;Руки за головою, ходьба з високим підніманням стегна, 45 секунд, темп швидкий;Біг в повільному і середньому темпі, 150 метрів, стежити за роботою рук при прискореннях;Ноги разом, руки на талії, підскоки на двох ногах, 20 раз, темп швидкий, підскоки високі, дихання рівномірне;Руки на талії, ходьба на носках та п’ятках, 30 секунд, темп середній і швидкий. Комплекс вправ для лікування (ПМК)

Номер слайду 19

ПРОФІЛАКТИКАДієта з достатньою кількістю білків, вітамінів і мікроелементів;обмеження споживання кухонної солі і рідини; профілактика інфекційних захворювань дихальних і сечових шляхів; нормалізація режиму праці та відпочинку;обмеження фізичних навантажень;

Номер слайду 20

Дякую за увагу

pptx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
2165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку