Презентація Промова. Елокуція. Елоквенція

Про матеріал
Матеріал можна використати під час вивчення риторики як мистецтва слова. 11 клас (профіль)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Промова. Елокуція й елоквенція як учення про мовну форму промов. Меморія як система усного запам’ятовування промов.

Номер слайду 2

Пригадаймо!Інвенція – винайдення думок, знаходження матеріалу, визначення теми, задуму промови. На цьому етапі оратор повинен визначити свою страте-гію, сформувати задум промови, розгорнути її тему через підбір відповідного матеріалу. Оратору слід пам’ятати, що промову він виголошує слухачам.

Номер слайду 3

Пригадаймо!Диспозиція – розташування думок; визначення послідовності подачі матеріалу для реалізації поставленої мети, відбір аргументів для доведення думок. Складові диспозиції:1. Вступ.2. Основна частина.3. Висновок.

Номер слайду 4

Виклад матеріалу – це презентація виступу, вибір сюжету (моделі) для тексту виступу. Під час викладу важливе значення має почуття міри, тобто не повинно бути зайвих подробиць і при цьому аудиторія має бути достатньо проінформована.

Номер слайду 5

Елокуція Елокуція – це розділ риторики, який вивчає виразність оратор-ської промови. Критерії елокуції: правильність – ясність – краса – доречність.

Номер слайду 6

Елоквенція Елоквенція – це серцевина красномовства, розділ, який допускає використання художніх засобів. Прикрасити промову (і навіть треба!) за допомогою епітетів, метафор, фразеологізмів, крилатих висловів.

Номер слайду 7

Дослідження-аналіз (знайдіть у поданих реченнях тропи і стилістичні фігури)1. На південь стікає зоряна імла Чумацького Шляху. 2. Такий близький ти, краю мій, і безнадійно так далекий.3. Звалилася тиша на мене як грім з ясного неба.4. Сам я сонний ходив землею,/ Але ти, як весняний грім,/ Стала совістю і душею,/ І щасливим нещастям моїм.5. Самому чудно. А де ж дітись? Що ж діяти і що почать? 6. Я утомився, бо життя безупинно і невблаганно іде на мене, як хвиля на берег. Не тільки власне, а й чуже.

Номер слайду 8

Меморія «Пам’ять слабне, якщо її не тренувати».(Цицерон)Меморія – розділ риторики, призначення якого – допо-могти оратору запам’ятати зміст промови так, щоб не розгубити не тільки фактичну інформацію, а й образність, цікаві подробиці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
4070
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку