Презентація "Просторова структура світового господарства"

Про матеріал
Презентація "Просторова структура світового господарства" Презентація "Просторова структура світового господарства" Презентація "Просторова структура світового господарства"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас. ПРОСТОРОВА СТРУКТУРА СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА

Номер слайду 2

ПЛАН1. БАГАТОРІВНЕВІСТЬ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА.2. ПРОСТОРОВА СТРУКТУРА СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА.3. РЕГІОНАЛЬНА ЕКОНОМІЧНА ІНТЕГРАЦІЯ. 4. НОВІ КОМПОНЕНТИ ПРОСТОРОВОЇ СТРУКТУРИ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА.

Номер слайду 3

1. БАГАТОРІВНЕВІСТЬ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА. Світове господарство має складну багаторівневу структуру. Первинний рівень - підприємства, організації, що безпосередньо здійснюють економічну діяльність Другий рівень — це органи державної влади, які проводять певну зовнішньоекономічну політику Третій рівень — це регіональні економічні об’єднання країн (наприклад, Європейський Союз)Четвертий рівень — світові економічні організації: Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світова організація торгівлі (СОТ), Світовий банк (СБ); спеціалізовані установи ООН: Продовольча й сільськогосподарська організація (ФАО), Організація Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО), Міжнародна агенція з атомної енергетики (МАГАТЕ) та інших

Номер слайду 4

ПРОСТОРОВА СТРУКТУРА СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА. Просторова структура світового господарства — це сукупність різноманітних економічних утворень, що формуються на певних територіях і взаємодіють між собою.

Номер слайду 5

Рівні світового господарства. Національний рівень - 220 економік держав і країн. Субрегіогальний рівень - відносно невеликі об’єднання країн, як Бенілюкс (Бельгія, Нідерланди, Люксембург), Вишеградська група (Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина), Союз арабського Магрибу (Алжир, Лівія, Мавританія, Марокко, Туніс) та ін.

Номер слайду 6

Регіональний рівень — Європейський СоюзЄвропейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ) — Норвегія, Ісландія, Швейцарія, Ліхтенштейн; Євразійське економічне співтовариство (Євр. Аз. ЕС) — Росія, Білорусь, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан; Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) — 10 держав; Північноамериканська зона вільної торгівлі (НАФТА) — Канада, Мексика, США; Південноамериканський спільний ринок (МЕРКОСУР) — 5 держав та ін.

Номер слайду 7

Макрорегіональний рівень ЄС і ЄАВТ утворюють Європейську економічну зону (ЄЕЗ), що охоплює майже всі країни Західної і Центральної Європи. Подібні макрорегіони об’єднують і країни Північної та Центральної Америки, Південної Америки, Африки, Східної та Південної Азії, Північної та Центральної Азії, Австралії та Океанії.

Номер слайду 8

Мегарегіональний рівень

Номер слайду 9

Поділ країн за концепцією «центр—периферія» (за даними американського вченого І. Валлерстайна).

Номер слайду 10

3. РЕГІОНАЛЬНА ЕКОНОМІЧНА ІНТЕГРАЦІЯ. Регіональна економічна інтеграція — це процес зближення і взаємопристосування національних економік в окремій групі держав та утворення стійких взаємозв’язків між ними на основі проведення узгодженої міждержавної економічної політики. Етапи розвитку міжнародної економічної інтеграції

Номер слайду 11

Європейський Союз. Найбільш розвинене інтеграційне об’єднанням країн у сучасному світі — це Європейський Союз, який було започатковано ще в 1952 р.ЄС — це економічний і політичний союз, що об'єднує 28 держав-членів, розташованих у Європі (щоправда, у 2019 р. Велика Британія планує припинити членство). За результатами опитування (2016 р.), 59 % громадян України підтримують вступ країни до ЄС. У 2014 р. Україна і ЄС підписали угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Метою нашої держави є вступ до цього союзу, тісніше з ним співробітництво в політичній та економічній сферах.

Номер слайду 12

НОВІ КОМПОНЕНТИ ПРОСТОРОВОЇ СТРУКТУРИ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА.- світові міста (Нью-Йорк, Токіо, Лондон, Париж, Сан-Франциско, Цюріх, Франкфурт, Відень, Брюссель)- світові порти (Роттердам, Антверпен, Марсель, Сінгапур)- міжнародні прикордонні регіони економічного співробітництва (єврорегіони)- міжнародні смуги та осі розвитку(уздовж річки Рейн у Європі, у районі Великих Американських озер і річки Св. Лаврентія у Північній Америці).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Любчич Оксана Володимирівна
    Дякую за допомогу в підготовці до уроку
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
4359
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку