Презентація: Просторова структура світового господарства

Про матеріал
Презентація розроблена до вивчення теми: Просторова структура світового господарства за підручником "Географія , 9 клас. Гільберг Т.Г."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національний рівень формують, як вам відомо, більш як 220 економік.

Номер слайду 2

Бенілюкс (Бельгія, Нідерланди, Люксембург) На субрегіональному рівні відомі такі відносно невеликі об’єднання країн, як. Вишеградська група (Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина)Союз арабського Магрибу (Алжир, Лівія, Мавританія, Марокко, Туніс) та ін.

Номер слайду 3

Різноманітні об’єднання та угруповання країн сформувалися на регіональному рівніЄвропейський Союз, до якого входять 28 державЄвропейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ) — Норвегія, Ісландія, Швейцарія, ЛіхтенштейнЄвразійське економічне співтовариство (Євр. Аз. ЕС) — Росія, Білорусь, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан. Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) — 10 держав. Північноамериканська зона вільної торгівлі (НАФТА) — Канада, Мексика, СШАПівденноамериканський спільний ринок (МЕРКОСУР)

Номер слайду 4

На макрорегіональному рівні в межах цілих частин світу чи материків формуються території взаємодії регіональних і субрегіональних угруповань та держав, що не є їх членами, але пов’язані з ними торговими та іншими економічними відносинами. Наприклад ЄС і ЄАВТ утворюють Європейську економічну зону (ЄЕЗ)Діаграма участі країн у міжнародних договорах і наднаціональних європейських організаціях.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

На ще вищому — мегарегіональному — рівні у світі сформувалися три торгово-економічні блоки країн.

Номер слайду 7

Світові можливостіНаймогутніше ядро світового господарства склалось у Північній Америці. Його основу становить економіка США, з нею тісно пов’язані економіки Канади й Мексики, які разом утворюють НАФТА. На цю трійку припадає 7 % населення, 22 % ВВП, 23 % виробленої промислової та 13 % сільськогосподарської продукції світу. Угода створила найбільшу у світі зону вільної торгівлі, з чисельністю населення 444 млн осіб, обсягом сукупного ВВП 17 трлн дол.

Номер слайду 8

Економічний район — це територія, яка вирізняється спеціалізацією та структурою виробництва й має міцні внутрішні економічні зв’язки. У його складі виділяють як окремі територіальні елементи промислові пункти, центри, вузли

Номер слайду 9

ПРОСТОРОВА СТРУКТУРА СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА ЗА КОНЦЕПЦІЄЮ «ЦЕНТР — ПЕРИФЕРІЯ». У світі виділяють центр — розвинені країни світу, які оточені напівпериферією, де одночасно розвинені окремі види послуг і промислового виробництва (наприклад, видобування нафти та послуги авіаперевезень в ОАЕ). У розвинених країнах світу розташовані переважно штаб-квартири міжнародних організацій і транснаціональних корпорацій (ТНК). У цих країнах досягнуто найвищих показників соціально-економічного розвитку. Найчисленнішою є група країн світу периферії. Ці країни переважно мають міжнародну спеціалізацію на одному-двох видах економічної діяльності (наприклад, Еквадор вирощує й постачає банани).

Номер слайду 10

Модель світового Господарства «центр — периферія»Незважаючи на те, що світове господарство є єдиним організмом, окремі його складові різко відрізняються одна від одної. У географії набула поширення концепція «центр — периферія» — модель взаємодії центральних і периферійних районів у процесі їхнього розвитку

Номер слайду 11

Центр і периферія на будь-якому просторовому рівні пов’язані між собою потоками інформації, капіталу, товарів, робочої сили.

Номер слайду 12

На сучасному етапі розвитку світового господарства глобальна ринкова економіка охоплює лише порівняно невелике коло постіндустріальних і найбільш «просунутих» індустріальних країн (таких, як Канада) та ще нових індустріальних країн з великим експортом (Республіка Корея). Разом вони утворюють «золотий мільярд» людства, який споживає майже 80 % світового ВВП.«Золоти́й мілья́рд» (рос. Золотой миллиард) — вираз-термін, яким позначають населення розвинутих країн з достатньо високим рівнем життя в умовах обмежених ресурсів. Чисельність даного населення в мільярд пов'язана з чисельністю сумарного населення таких країн і регіонів, як США (310,5 млн), Канада (34,3 млн), Австралія (22,5 млн), Євросоюз (27 країн, загалом 500 млн), Нова Зеландія (4,4 млн), Ізраїль (7,5 млн), Ліхтенштейн (35800), Монако (33000), Люксембург (0,5 млн), Андорра (84000), Ватикан (920), Мальта (0,4 млн) до початку третього тисячоліття.«ЦЕНТР»

Номер слайду 13

Градація країн по медіанному фінансовому добробуту 1 дорослої людини: темно-зелений — більше 30000 $, червоний — менше 2000 $ (дані 2016, зі звіту «Global Wealth Databook 2016, Credit Suisse»)[1]

Номер слайду 14

«ПЕРИФЕРІЯ»Периферійна частина світу («периферія») — країни, розташовані здебільшого у тропіках. Периферія живе переважно за рахунок використання власних природних ресурсів, деякі її регіони перенаселені, у багатьох місцях зберігаються зони політичної нестабільності та конфліктів.

Номер слайду 15

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: стисло про головне• Сучасне світове господарство — сукупність національних економік, що взаємодіють між собою за допомогою зовнішньої торгівлі та потоків капіталу й фінансів.• Під просторовою структурою господарства розуміють її поділ за просторовими формами розвитку, а саме: на регіони, економічні райони, центри, вузли тощо.• У географії набула поширення концепція «центр — периферія» — модель взаємодії центральних і периферійних районів різного просторового рівня у процесі їхнього розвитку.• За концепцією «центр — периферія» нерівномірність економічного зростання регіону і процес просторової поляризації неминуче породжують диспропорції між центром і периферією. Виникають ці контрасти завдяки природно-ресурсному, економічному та соціальному чинникам.• Центр і периферія пов’язані між собою потоками інформації, капіталу, товарів, робочої сили.• Значна частка світового виробництва сконцентрована у центрі та напівпериферії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тригуба Ганна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
3597
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку