Презентація "Простяглося село понад озером Білим..."

Про матеріал
Презентація про рідне селище Білозерку, його історію, розвиток, видатних земляків. Створена з метою формування у вихованців прагнення пізнавати історію рідного краю, пишатися своєю малою батьківщиною .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота учнів 7 класу Білозерської ЗОШ № 3

Номер слайду 2

Нашій рідній Білозерці -238 років! І ми вирішили дізнатися про історію створення нашого села, як воно жило всі ці роки, які люди залишили слід на нашій землі. Ми – це учні 7 класу Білозерської ЗОШ № 3

Номер слайду 3

Білозерка виникла в 1780 році як маєток Івана Ганнібала – одного з засновників Херсона Простяглося село понад озером Білим, від кургану Кебихи до Чистих Джерел, Будувати колись з очерету уміли, Ганнібал починав, а живе й дотепер. Біля Чистих Джерел, на кручі похилій тут маєток собі Ганнібал збудував. Де заплави густі і розложисті хвилі для майбутніх нащадків – село закладав. Називали село Іванівка, це значить - будували селяни, кожен третій - Іван, У минулім столітті Скадовкою звалось, бо Скадовський тут був і господар і пан.

Номер слайду 4

Коріння твоє у минулих століттях, і тягнеться в небо зеленеє віття Село заселили колишні запорожці, що мешкали біля кургану Кебиха. Розвивалось тваринництво: розводили овець, коней степових порід. Займались рибальством, землеробством,садівництвом

Номер слайду 5

І на тім рушникові оживе все знайоме до болю: і дитинство, й розлука,й твоя материнська любов Значного розвитку досягла народна творчість. Талановиті умільці виготовляли рушники і одяг, робили кінську збрую, постоли, з рогози плели кошики, з соломи капелюхи, з глини – гончарні вироби, з калиби будували хати, з очерету – дахи.

Номер слайду 6

Пісенний мій краю, любов моя вічна, де пам’ять козацька і слава батьків З 1798 року село належало панам Скадовським. Лев Скадовський побудував у селі Церкву Іоанна Предтечі і Благовіщенський монастир. Його сини були видатними особистостями: Микола Львович став знаменитим художником. В Херсонському художньому музеї зберігається колекція робіт художника, в яких є й роботи, пов’язані з його перебуванням в Білозерці – його рідному селі.

Номер слайду 7

Ген вітрило – крило понад озером Білим, хто до нас тут були, слід добра залишили Георгій Львович Скадовський займався археологічними дослідженнями античного Півдня. Брав участь в заснуванні музею колекцій старовинних речей. Запросивши до Білозерки відомого російського вченого Льва Ценковського, фінансував його роботи по створенню вакцини проти сибірської язви, яка врятувала тисячі овець та іншої худоби.

Номер слайду 8

Мінялась влада, лик столиць теж змінювався все на краще, лише село, як і колись, жило, ростило хліб, як завше В 1938 році село було повністю електрифіковане. В 1939 році Білозерка стала районним центром, заснована районна газета «Колгоспник Білозерщини». Перед війною в місцевій середній школі навчалися 600 учнів, діяла лікарня, в клубі працювали бібліотека, хоровий і драматичний гуртки,оркестр народних інструментів, демонструвалися звукові кінофільми.

Номер слайду 9

На наші ясні зорі, на наші тихі води руїну, смерть і горе несуть вони, народе! 22 червня 1941 року мирне життя радянських людей було перерване віроломним нападом фашистської Німеччини. В перші дні війни сотні жителів Білозерки добровільно пішли до лав Червоної Армії. 17 серпня 1941 року фашистські загарбники вдерлися в село. Вони розстріляли 13 жителів, 40 - вивезли до Німеччини на каторгу. 802 місцевих жителя боронили від ворога свою Вітчизну,300 учасників війни відзначено урядовими нагородами.

Номер слайду 10

Війну завжди вінчає перемога, і довго пам’ять бережуть літа 14 березня 1944 року бійці 295 стрілецької дивізії звільнили Білозерку від німецько-фашистських загарбників. На меморіальному комплексі в сквері викарбувано 76 прізвищ земляків, що загинули в роки війни.

Номер слайду 11

Ростеш ти красою від хат з очерету в просторі будівлі високого злету З 1956 року Білозерка стала селищем міського типу. В 60 – 80 роках з’явилися новий кінотеатр, сучасні школи,позашкільні виховні заклади, будинок культури, магазини, банк, пошта, адміністративні споруди, стадіон,заасфальтовано дороги, газифіковано будинки, проведено телефонізацію селища.

Номер слайду 12

Понад озером Білим в ранковім тумані білопінням садів моє рідне село Історія нашого села увіковічена в назвах вулиць: 30 років Перемоги, 1040 полку, Харченка, Чаленка , Ценковського, Батумська, Вінницька,Херсонська,Білозерська Нові вулиці носять романтичні назви: Зелена, Фестивальна, Тайгова, Горіхова, Сонячна, Дружби, Миру.

Номер слайду 13

Століть чимало в скронях відгуло мого народу – ратая й поета. Пора б згадати, що й коли було, чому усе те кануло у лету… Вдячні нащадки – наші земляки свято бережуть пам’ять про історичне минуле свого рідного краю, про людей, які увійшли в історію, беручи участь в усіх героїчних та трагічних подіях, які випали на долю їхніх поколінь.

Номер слайду 14

Люди тут горді, у праці величні, люблять безмежно свій край степовий. Славну сторінку історії вічну пише щоденно народ трудовий. Але основною окрасою села є наші славні земляки ─ люди, які своєю працею створюють добробут рідного краю. Серед видатних людей, імена яких відомі усьому світу, відомий актор і кінорежисер Сергій Бондарчук.

Номер слайду 15

Допоможи сьогодні погортати літопису сторінки золоті, затоптані глибоко в забутті, щоб воскресити всі події й дати. Вся історія нашого рідного села відтворена в експозиції місцевого музею,відкритого в 1969 році.

Номер слайду 16

Село моє, моє село ─ життя основа споконвічна. Вклоняюся тобі чолом. Тобі пошана безгранична. Герб села затверджено 27 лютого 2003 року. Автори: С.Дяченко, А.Журавленко. На ньому в центрі розміщений герб Івана Ганнібала, засновника Білозерки. Блакитний та білий ( сріблястий) кольори символізують Біле озеро, від якого походить назва селища. Каплиця над озером означає духовність.

Номер слайду 17

За селом широчінь золотого роздолля І веселка, неначе привіту рука. Перевеслом пшеничним пов’язані долі: І твоя многотрудна, й моя нелегка. Ген вітрило – крило понад озером Білим, І стежками збігає село до води. Хто до нас тут були, слід добра залишили, Тож лишимо і ми свої добрі сліди… Це ─ моя Білозерка, мила серцю навіки. І де б я не була, повертаю сюди, Бо лікують мене найцілющії ліки ─ твої люди привітні й розквітлі сади.

Номер слайду 18

Використані матеріали: Історія міст і сіл України (Херсонська область); Збірки віршів “Біле озеро”, ”Чисті джерела”, ”Мить вічності”,”Дорога до пісні”; Газета “Придніпровська зірка”; Інтернет-сторінки :Інформаційний портал Херсона, “Мой город Херсон”, “artkavun”; Матеріали місцевого краєзнавчого музею. Наша адреса: смт.Білозерка, вул.К.Маркса, 217 Білозерська ЗОШ №3, 7 клас.

ppt
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку