Презентація "Протидія торгівлі людьми в Україні в період війни"

Про матеріал
30 липня в усьому світі відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Він був започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми. З початку російської військової агресії з України вимушено виїхали вже понад 5 мільйонів людей, більша частина з них – жінки та діти. Щоб убезпечити себе від такого становища громадянам України, які є біженцями, та тим, які шукають тимчасового захисту, по приїзду у відповідну країну, необхідно невідкладно зареєструватися на тимчасове проживання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Протидія торгівлі людьми в Україні в період війни

Номер слайду 2

Війна і українціСтаном на 2 травня 2022 р., з України виїхало 5 597 483 особи ( за даними УВКБ ООН)Більшість біженців, за даними урядів країни, вирушили до Польщі ( більше 3,07 млн) та Румунії ( понад 836,1 тисяч). Угорщина прийняла 534, 8 тис. осіб, Молдова – понад 448, 1 тис. осіб, Словаччина – 382 тис. осіб. Мінсоцполітики повідомляємо, що в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньопереміщених осіб є інформація щодо 3,4 мільйона людей. З них понад 2 мільйони людей зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи після впровадження воєнного стану ( станом на початок травня 2022 р.).

Номер слайду 3

Масштаби торгівлі людьми. Торгівля людьми – найбільш активно прогресуюча злочинна діяльність, яка приносить щорічний дохід близько 150 мільярдів доларів США. ЮНІСЕФ: щорічно більше 1,2 млн. дітей стають постраждалими від торгівлі людьми

Номер слайду 4

14 145 постраждалих від торгівлі людьми було зареєстровано в країнах-членах Європейського Союзу в 2017-2018 рр.;72 % постраждалих – це жінки та дівчата. Жінки та дівчата складають 92% постраждалих від сексуальної експлуатації в ЄС;60 % усіх зареєстрованих постраждали від торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації , 15 % - від торгівлі людьми з метою трудової експлуатації в країнах ЄС;частка постраждалих- громадян ЄС становила 41%;діти складають 22% від зареєстрованої кількості постраждалих від торгівлі людьми;74% дітей, постраждалих від торгівлі людьми, є громадянами країни ЄС і в більшості випадків постраждали в своїх країнах . Переважна більшість дітей (64%) були продані з метою сексуальної експлуатації. 78% постраждалих дітей - дівчата;Дівчата складають 69 % постраждалих від торгівлі людьми, котрі не є громадянами ЄС.

Номер слайду 5

Існуючи дані про масштаби торгівлі людьми. Звіт Держдепартаменту США: 27 млн. осіб стають постраждалими від торгівлі людьми у всьому світі щороку. Міжнародна організація праці: 20.9 млн. осіб ( з метою примусової праці та включаючи сексуальну експлуатацію)ЮНІСЕФ : більше 1,000,000 дітей стають потерпілими від торгівлі людьми щорокуЄвропейський Союз: 175,000-250,000 осіб стають потерпілими від торгівлі людьми в ЄС або перевозяться через країни ЄС щорічно. Представництво МОМ в Україні: більше 120,000 українців постраждали від торгівлі людьми за кордоном з 1991 р.

Номер слайду 6

Ситуація в УкраїніЩе до початку війни проблема торгівлі людьми була актуальною для України:наша країна перебувала на 49-му місці зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства,Лише за три роки майже 50 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми,найчастіше постраждалими від цього явища ставали жінки, яких відправляли за кордон для надання сексуальних послуг , і чоловіки, які потрапляли у трудове рабство.

Номер слайду 7

Міністерство соціальної політики, 2022 Встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми – 136 особам. З них 134 громадяни України та 2 громадяни Республіки Білорусь. ( Жінок- 34 особи, чоловіків – 100 осіб та 2 дітей).117 осіб – внутрішня торгівля людьми, 19 осіб – транскордонна. За видами експлуатації - 65 осіб використано у збройних конфліктах, 52 особи постраждало від трудової експлуатації, 5 осіб від сексуальної, 2 особи втягнуто у жебракування, 10 втягнуто у злочинну діяльність та 2 продаж дітей. Основними країнами призначення є Україна - 117 осіб, Російська Федерація – 5 осіб, ОАЕ – 4 особи, Ліванська Республіка – 1 особа, Італійська Республіка – 1 особа, Туреччина – 2 особи, Малайзія – 1 особа, Республіка Білорусь – 2, Греція – 3.

Номер слайду 8

Згідно досліджень, проведених МОМ: Більше 230 000 українців потрапили в тенета торгівлі людьми з 1991 року 40 % вразливих дітей 13 – 17 років в Україні готові прийняти хоча б одну ризиковану пропозицію, що може призвести до торгівлі людьми

Номер слайду 9

Кількість виявлених постраждалих осіб. Більше 15.300 постраждалих від торгівлі людьми отримали допомогу від МОМ у 2000-2018 роках. Наймолодшій постраждалій, яка отримала допомогу від МОМ було 3 роки, а найстаршій – 83.

Номер слайду 10

За даними Міжнародної організації з міграції в України91% постраждалих осіб , які звернулися до МОМ у 2021 році, зазнали трудової експлуатації75% постраждалих осіб – чоловіки70 % мають професійно технічну освіту, 20 % - вищу освіту. Польща стала основною країною призначення ( 39.9%), друге місце – Російська Федерація ( 32, 3 %), третє – Україна ( 27. 8%).

Номер слайду 11

Торгівля людьми – що це?

Номер слайду 12

Торгівля людьми ‒ здійснення незаконної угоди, обʼєктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Номер слайду 13

Три елементи торгівлі людьми

Номер слайду 14

ВЕРБУВАННЯВербування – досягненя домовленості шляхом безпосереднього наймання, тобто запрошування на роботу добровольців ніби для участі у певній діяльності. Способи вербування. Приватні особи. Фірми з працевлаштування. Шлюбні агенціїМодельні агенціїІнтернет, соцмережіБлизьке оточення ЗМІ

Номер слайду 15

Основні форми експлуатації постраждалих від торгівлі людьми. Всі форми сексуальної експлуатаціїВикористання в порнобізнесіПримусова праця. Примусове надання послуг. Рабство або звичаї, подібні до рабства. Підневільний стан. Залучення в боргову кабалу. Вилучення органів. Проведення дослідів над людиною без її згоди. Усиновлення ( удочеріння) з метою наживи. Примусова вагітність. Втягнення у злочинну діяльність Використання у збройних конфліктах

Номер слайду 16

ГРУПИ РИЗИКУ, ( особливо в умовах війни)Внутрішньо переміщені особи. БіженціДіти без супроводу. Багатодітні та малозабезпечені сім'ї, одинокі матеріЛюди з особливими потребами, самотні люди похилого віку. Постраждалі від домашнього насильства. Сироти, діти, які позбавлені опіки та піклування. Діти вулиціБезпритульні, алко- та наркозалежні особи безробітні, трудові мігранти. Особи, які незаконно виїжджають за кордон чи перебувають там або незаконно виїхали чи перебувають на території України. Особи, які користуються послугами шлюбних агенцій. Особи, які займаються модельною діяльністю, працюють у сфері розваг. Особи, які займаються проституцією. Особи, які раніше постраждали від торгівлі людьми

Номер слайду 17

Національна безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних)527 (безкоштовно з мобільних)www.527.org.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Розумейко Юлия
    Дякую Лілії Анатоліївні за актуальну і корисну презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
4328
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку