Презентація"Протиставлення філістерів та ентузіастів як провідний конфлікт творчості Е. Т. А. Гофмана".

Про матеріал
Матеріал дасть можливість зрозуміти образи головних героїв через роботу над змістом твору шляхом характеристики головних героїв та роботи з таблицею;допоможе проаналізувати художній твір та його образну систему відповідно до вчинків героїв та їх намірів; удосконалить розвиток навичок аналізу, узагальнення, систематизації; творчої уяви, логічного мислення; буде сприяти наблизити казку до реалій сьогодення, бути ентузіастом, а не філістером.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Протиставлення філістерів та ентузіастів як провідний конфлікт творчості Е. Т. А. Гофмана. Вчитель Л. Стадник

Номер слайду 2

Тема: Протистояння митця та філістера – основний конфлікт казки-новели Е. Гофмана «Крихітка Цахес». Мета:- розуміння образів головних героїв через роботу над змістом твору шляхом характеристики головних героїв та роботи з таблицею;- аналіз художнього твору та його образної системи відповідно до вчинків героїв та їх намірів;- розвиток навичок аналізу, узагальнення, систематизації; творчої уяви, логічного мислення;- сприяння наблизити казку до реалій сьогодення, бути ентузіастом, а не філістером.

Номер слайду 3

Герої Гофмана поділяються на дві категорії: на щасливих обивателів, задоволених собою та своїм існуванням, які слухняно грають свої безглузді ролі, і на мрійників, ентузіастів, людей «не від світу цього». Життя, як правило, вселяє в них жах, тому вони втікають у свій внутрішній світ, але й там не знаходять спокою.

Номер слайду 4

Вислови про золото. Шануй мудрість, а не золото. Мовчання, як і золото, — різної проби. Хто любить золото заради золота — той раб; хто ж використовує його для своїх цілей — той робить своїми рабами інших. Як золото пов’язане з темою нашого уроку

Номер слайду 5

2. Активізація навчальної діяльності. У 1819 році вийшов новий твір Гофмана - «Крихітка Цахес». Пропоную вашій увазі літературний диктант, відповіді на який засвідчить, що ви прочитали твір.1. Ім’я карлика-потвори (Цахес) .2. Матір Цахеса звали пані (Ліза)3. Хто пропонує віддати Лізі Цахеса йому на виховання (пастор)4. Друг Балтазара (Фабіан).5. Ім’я князя, який запровадив «освіту» (Пафнутій).6. Як звали професора, на незвичні лекції якого в Керепесі любили ходити студенти (Моша Терпін)7. Кохана Балтазара (Кандида).8. Ім’я феї, яка змінила долю Цахеса (Рожа).9. Ім’я поета, що викрив Цахеса (Балтазар).10. Назва князівства, у якому відбувалися описані події (Керепес).11. Ім’я мага, який розкрив таємницю Цахеса (Проспер).12. Якою силою володів Цахес? (Три золоті волосинки на його голові мали чудодійну силу: йому приписувалося все надзвичайне і талановите, що робили інші).

Номер слайду 6

Розвиваючи фольклорний мотив про чудодійне волосся, письменник змушує фею Розабельверде наділити маленьку потвору Цахеса таємничою властивістю: все талановите і значне, що робиться і мовиться у його присутності, приписується лише йому. Три золоті волосинки, власником яких став Цахес, — це символічний образ золота, грошей і їхньої влади над людьми і суспільством.

Номер слайду 7

«…Те, що на перший погляд можна було цілком сприйняти за химерно скручений цурпалок дерева, було ніщо інше, як спотворений малюк якихось дві п’яді на зріст, що досі лежав у коробі впоперек, а тепер виліз і борсався у траві. Голова у потвори глибоко запала між плечима, на спині виріс горб, як гарбуз, а зразу ж від грудей звисали тонкі, немов ліщинові палички, ноги, тож весь він був схожий на роздвоєну редьку. На обличчі неуважне око нічого б і не розгледіло, але, придивившись пильніше, можна було помітити довгий гострий ніс, що витикавсь з-під чорного скошланого чуба, пару маленьких чорних очиць, що виблискували на зморщеному, як у старого, обличчі,— проява, та й годі…»- Чи впізнали ви героя твору? Про кого піде мова?- Так це головний герой твору і ми поговоримо,хто ж він такий,як живе,яких успіхів досяг і яким шляхом.

Номер слайду 8

Характеристика літературних героїв. Цахес. Запитання:1. Що відомо про народження Цахеса, про його батьків?2. Знайдіть портретний опис героя, зачитайте його. Які літературні засоби використав автор? (гіпербола, гротеск).3. Хто і як змінив долю Цахеса? Чому це було зроблено?4. У чому була сила Цахеса? Як він нею скористався?5. Згадайте, заслуги яких героїв привласнив Цахес? (вірш Балтазара, таланти скрипаля Вінченцо Сбіока та співачки Брагацці, розум референдарія Пульхера).6. Прослідкуйте, як поводиться Цахес у професорських колах.7. Яких вершин досяг Цахес на суспільній арені?8. Чи співчуває хто-небудь із героїв Цахесові? Чи цінував він це?9. Чи докладав Цахес зусиль для досягнення свого фантастичного успіху?Чи розчарувалася фея Рожа Гожа в Цахесі? Чому? (Так. Бо вона думала, “що чудесний зовнішній хист осяє благотворним променем душу і збудить внутрішній голос, який скаже: “Ти той, за кого тебе вважають, тож намагайся зрівнятися з Людиною, на чиїх крилах ти, безкрила каліка, підносишся!” Але зашкарублий і мертвий дух нікчеми не зміг піднятися так високо”).10. Як ви думаєте, чи був шанс у Цахеса стати Людиною? (Ні, бо він дуже нікчемний). - Яку проблему піднімає автор? (Людина повинна бути гідною своєї долі. Тільки вона сама повинна досягати успіху, докладаючи особистих зусиль). - Чи перегукуються з долею Цахеса слова Федра? Яким чином? (Людиною може бути тільки той, хто здійснює гідні вчинки. Тому що найвищий злет, здійснений нечесно, прикрашає особу на короткий час, але не здатен перетворити ницість та благородство).

Номер слайду 9

Цитатна характеристика Цахеса. Завдання. Підібрати цитати до характеристики образу за поданим планом:1. Ставлення матері. «покарало нас небо оцим маленьким виродком, якого я привела на світ собі на ганьбу й на посміх людям».2. Зовнішність.«на своїх павучих ногах не може ні стояти, ні ходити і тільки мурчить та нявкає, немов кошеня, замість того, щоб говорити». «Те, що на перший погляд можна було цілком сприйняти за химерно скручений цурпалок дерева, було не що інше, як потворний малюк якихось дві п’яді на зріст. Голова в потвори глибоко запала між плечима, на спині виріс горб, як гарбуз, а зразу ж від грудей звисали тонкі, немов ліщинові палички, ноги, тож весь він був схожий на роздвоєну редьку. На обличчі неуважне око нічого б і не розгледіло, але, придивившись пильніше, можна було помітити довгий гострий ніс, що витикався з-під чорного розкошланого чуба, пару маленьких чорних очиць, що виблискували на зморщеному, як у старого, обличчі».

Номер слайду 10

3. Поведінка:«Він жер як не в себе жайворонків, пив малагу і гданську впереміш, рохкав, бурмотів крізь зуби й через те, що ледве виглядав з-за столом кінчиком гострого носа, дуже вимахував ручками і ніжками».4. Очі:«іскрилися, мов у кота».5. Про себе:«Я найкращий їздець. Я служив добровольцем у кірасирах і відбув із ними похід, навчав у манежі офіцерів та солдатів верхової їзди».6. Погані манери:«лупнув на князя своїми оченятами і, не звертаючи більше на нього уваги, став запихатися смаженим жайворонком, якого щойно поцупив зі столу».

Номер слайду 11

Цитатна характеристика Цахеса іншими героями. Завдання. Доберіть цитати до х-ки образу такими героями твору.1. Фабіан й Бальтазар:«у нього був вигляд настромленого на виделку яблука, на якому вирізано чудернацьку пику». «Коли Фабіан побачив перед собою дивну маленьку потвору, він голосно зареготав».2. Бачення інших людей:«Він був невеличкий на зріст, але тендітної постави, з приємними рисами обличчя і найкращими в світі кучерями. До того ж, він показав себе прегарним їздцем, бо скочив з коня так спритно, з такою гідністю, ніби найкращий стаєнний нашого князя».

Номер слайду 12

3. Князь:«Такі юнаки, як ви, – окраса вітчизни, вони заслуговують на те, що володарі їх відзначали».4. Професор естетики:«Ти ж після мене перший поет на світі».5. Мош Терпін: «Обдарований, надзвичайно здібний юнак», «Він,  напевне, князівської крові, а можливо, що й королівський син».«Цей таємний радник в особливих справах – справжній англієць».

Номер слайду 13

6. Проспер Альпамус:«Потворний Циннобер і не коренячок, і не гном, а звичайнісінька людина, але про нього дбає якась таємна магічна сила».7. Думка інших:«Чужинці й далі вважали Циннобера  за найкращу і найрідкіснішу мавпу».

Номер слайду 14

Паспорт головного героя твору.{1 FECB4 D8-DB02-4 DC6-A0 A2-4 F2 EBAE1 DC90}Ім’я. Цахес Ціннобер. Вік. Від 2 до ззагибеліБатьки. Бідні селяни. Мати - ЛізіПокровителька. Фея панна фон Рожа -Гожа. Опікун. Пастор. Зовнішність. Потвора,але після втручання феї цього ніхто не помічаєЧиї таланти і досягнення він забрав. Поета Бальтазара, скрипаля Сбіока, співачки Брагаді, референдарія Пульхера…Посада. Перший міністр держави. Нагороди. Кавалер ордена Зеленого-плямистого Тигра з двадцятьма гудзиками. Риси х-ку. Пихатий, нахабний, самозакоханий…Засоби творенняІронія,сатира,гротеск, фантастика в поєднанні з буденним

Номер слайду 15

Узагальнення учителя. Цахес – син бідної селянки, абсолютно потворний, схожий на роздвоєну редиску, і не має ніяких достоїнств нормальної людини. Його пошкодувала фея Розабельверде, що подарувала йому, три золоті волосини. З цього моменту Цахес знаходить чарівну властивість: все потворне, що виходить від нього, приписують кому-небудь іншому і, навпаки, все приємне або чудове, що здійснює будь-який інший, приписують йому. Він починає справляти враження чарівної дитини, потім «обдарованого рідкісними здібностями» юнака, талановитого поета і скрипаля. Юного принца, що відрізняється вишуканістю зовнішності і манер, він затьмарює настільки, що оточуючі саме в ньому припускають княже походження. Нарешті він стає міністром, якого князь відзначає спеціально для нього виготовленим орденом, і все це відповідно пов’язано з тим, що інший, дійсно гідна людина, незаслужено відчуває образу чи ганьбу, а іноді просто терпить крах у кар’єрі або в любові. Добро, вчинене феєю, перетворюється на джерело зла. Нікчемність Цахеса все-таки виявляє себе – в тому, який його осягає кінець. Він злякався натовпу, яка розбушувалася під вікнами його будинку, оскільки побачила, що виглянуло з вікна чудовисько (самого Д.), і сховався в нічному горщику, там він і помер «від боязні померти».

Номер слайду 16

Герої твору “Крихітка Цахес” – Крихітка Цахес, Балтазар повні протилежності. У новелі головний герой — студент Балтазар. Він бере участь у реальній боротьбі проти політичного деспота і тирана.

Номер слайду 17

Питання до характеристики образу Бальтазара. Бальтазар. Запитання:1. Хто такий Балтазар?2. Знайдіть портретний опис героя. Чи свідчить він про те, як автор ставиться до Балтазара?3. Прослідкуйте, як поводиться Балтазар у різних життєвих ситуаціях. Дайте оцінку його діям.4. Чому на Балтазара не діють чари Цахеса?

Номер слайду 18

Балтазар — поет, складає вірші про солов’я і троянду, вкладаючи в поетичні образи палку пристрасть до красуні Кандіди. Не має значення, наскільки талановиті твори Балтазара, а важливо, що йому притаманне поетичне світосприйняття, що наодинці з природою він відчуває стан блаженного схвилювання. Автор наділив свого героя даром прозорливості. Він — поет, але бачить оточуючих людей такими, якими вони є насправді, ніяке чаклунство не примусило Балтазара визнати потворного мерзотника і кар’єриста гідною слави особою. У постаті Балтазара нема нічого фантастичного, його життя є реальним, таким є і він сам. Балтазар, за законами казки, одружується з коханою та отримує подарунок від Альпануса — помешкання та засоби до життя.

Номер слайду 19

{EB344 D84-9 AFB-497 E-A393-DC336 BA19 D2 E}Ім’я. Бальтазар. Вік23-24 Батьки. Син порядних і заможних батьків. Зовнішність. Стрункий юнак, із темних блискучих очей якого переконливими словами промовляє жвавий і ясний розум. бліде обличчя і пригасила жагуче проміння очей. Таланти. Поет. Визнання“Всі твої вірші рясніють цими приємними речами, і їх гарно слухати вони можуть бути навіть корисні, якщо не шукати в них чогось більшого”. “Його власний твір, що таки справді вилився з глибини поетичної душі, повний сили й молодого життя, надихав його щораз більше. Він читав усе палкіше, виливаючи всю пристрасть свого закоханого серця”. Риси х-рускромний, розумний, пильний до роботи. Він справді кохав прекрасну Кандіду, але те кохання ховав. Хобі“Вже два роки навчався грати на скрипці к віртуоза Вінченцо Сбіоку”. Паспорт головного героя твору.

pptx
Додав(-ла)
Лідія Стадник
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
3535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку