Презентація "Психічна і духовна складові здоров'я"

Про матеріал
Презентація "Психічна і духовна складові здоров'я" розроблена за параграфом 14 підручника за 7 клас "Основи здоров‘я" Автор: Бех, Воронцова, Пономаренко, Страшко, Нова програма 7 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психічна і духовна складові здоров’я. Психологічний розвиток підлітка

Номер слайду 2

Були часи, коли поняття «підлітковий вік» не існувало. Людина дозрівала фізично й ставала дорослою. Але потім, із розвитком людства, виявилося, що одного фізичного дозрівання мало. Людину можна вважати дорослою, якщо вона відповідає тим вимогам, які висуває до неї суспільство. І ці вимоги до соціальної зрілості постійно ростуть. Тому психологи і відокремили період, в якому людина готується стати зрілою не тільки фізично, але й соціально. Цей період називається – підлітковий.

Номер слайду 3

Розвиток інтелекту. Розвиток емоційної сфери. Розвиток потреб. Духовний розвиток і життєві цінностіЖиттєві цінності і здоров’я. У цей період відбувається розвиток таких сфер:

Номер слайду 4

Розвиток інтелекту. Майже до кінця 20-го ст науковці вважали, що інтелектуальний розвиток людини завершується до початку її статевого дозрівання. Нині відомо, що це зовсім не так. Мозок, як і тіло, розвивається щонайменше до 20 років. У підлітковому віці інтелект набуває сили: Ти спроможний опрацьовувати великі обсяги інформації;Робити висновки зі своїх спостережень;Логічно й абстрактно мислити;Прогнозувати розвиток подій;Приймати рішення на основі аналізу багатьох варіантів.

Номер слайду 5

1. Раніше ти вважав, що дорослі завжди праві, а тепер здатний збагнути, що вони можуть і помилятися. Ти дедалі частіше сперечаєшся з ними про одяг, музику, чи твоїх друзів, помічаєш, що іноді слова дорослих не відповідають їх вчинкам.2. Тебе більше хвилює несправедливість, що трапляється у школі: «Моя сусідка списала в мене контрольну й отримала 12, а мені поставили 8 лише за те, що вчительці не сподобались мої сережки». Розвиток інтелекту. Цей позитивний процес ускладнюється певними проблемами. Ти переосмислюєш все, зокрема й цінності, які сповідують батьки, вчителі, суспільство.3. Ти замислюєшся над глобальними проблемами нерівності: «Чому одні мають від народження все, а інші так багато страждають?»

Номер слайду 6

Розвиток емоційної сфери. Молоді люди стають вразливішими, частіше потерпають від тривоги і різких змін настрою. Їм важче стримуватися під час конфліктів. Тому для тебе важливо розвивати навички самоконтролю. Підлітки переживають нові для себе почуття: з’являється інтерес до протилежної статі, виникають симпатії, а також розчарування, якщо ці почуття не взаємні. Життя підлітків доволі стресове. Школа, уроки, додаткові заняття, непрості стосунки з дорослими, переживання через критику, реальні чи уявні проблеми – все це призводить до перевтоми і погіршення самопочуття. Тому ти повинен вчитися керувати стресами, відпочивати і розслаблятися.

Номер слайду 7

Розвиток потреб. Людина має три групи базових потреб. Фізіологічні – в їжі, одязі, житлі, безпеці;2. Соціальні – у спілкуванні, дружбі, любові, повазі;3. Духовні – пізнавальні, естетичні, потребу в самореалізаціїУ підлітковому віці найактуальнішими стають соціальні потреби. Підлітки більше часу проводять у колі приятелів, підтримують тісні стосунки з близькими друзями, прагнуть спілкуватися з протилежною статтю.

Номер слайду 8

Духовний розвиток і життєві цінностіПідлітковий вік – це пора пошуку самого себе і свого місця у світі, усвідомлення життєвої місії, формування життєвих цінностей. Цінності – це те, що є важливим для людини, за допомогою чого вона звіряє й оцінює будь-що у своєму житті, визначає власні пріоритети. Цінності впливають на нас, нашу поведінку і визначають життєвий шлях. Навіть якщо ти не докладеш до цього зусиль, твоя система цінностей сформується під впливом обставин та твого оточення (батьків, друзів, телебачення…). Дехто цим і обмежується. Та подумай, чи не є ця сфера надто важливою, щоб дозволяти іншим людям чи обставинам вирішувати твою долю?

Номер слайду 9

Духовний розвиток і життєві цінностіЦінності, які найчастіше називають твої ровесники: Здоров’я своє і близьких. Зовнішня краса. Популярність. Вірна дружба. Дружна родина. Успіхи у школіМожливість займатися улюбленою справою. Любов. Безпека. Душевний спокій. Цікаве дозвілля. Пригоди. Багато грошей. Модний одяг

Номер слайду 10

Життєві цінності і здоров’я. Науковці дослідили, як обрані людиною життєві цінності впливають на її здоров’я і добробут. Вони з’ясували, що є кілька десятків цінностей, спільних для всіх людей. Любов,Дружба,Оптимізм,Толерантність. Чуйність. Довіра. Щедрість. Самоповага тощо. Покладені в основу життя такі цінності сприяють кращому здоров’ю, менш стресовому життю, більшій впевненості у собі, вищому рівню фінансового добробуту, стабільнішому подружньому життю, відчуттю самоповаги і сенсу життя.

Номер слайду 11

У підлітковому періоді людина:змінюється фізично;набуває нових пізнавальних можливостей;вчиться управляти собою;має власні погляди на події, що відбуваються;робить перший життєвий вибір;по-новому спілкується з батьками, з однолітками. Підсумки

Номер слайду 12

Дякую!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Макаренко Наталя Валентинівна
    Вітаю! Щиро дякую за цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Федорець Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
27 січня 2022
Переглядів
9084
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку