Презентація "Психолого-педагогічний супроівід обдарованої дитини"

Про матеріал
Матеріал може бути використаний для організації роботи з обдарованими учнями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Психолого-педагогічний супровід обдарованих дітей та молоді»Підготувала: Гринько І. М., заступник директора з НВРШандриголівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Лиманської міської ради Донецької області

Номер слайду 2

Будь-якому суспільству потрібні обдаровані діти. Завдання суспільства в тому, щоб виявити і розвинути здібності його представників. Далеко не кожна людина спроможна реалізувати свої здібності. Багато залежить від сім’ї та від навчально-виховних закладів освіти. Завдання сім’ї полягає в тому, щоб своєчасно побачити, виявити здібності дитини, завдання навчально-виховних закладів – підтримати дитину і розвинути її здібності, підготувати фундамент для того, щоб ці здібності були реалізовані. Психологічний супровід обдарованих дітей на етапах їхнього розвитку дає змогу здійснюватидинамічне спостереження за розвитком сфер пізнання,почуттів та емоцій дітей. Обдаровані діти маютьунікальні, складні характери. Вони чутливі і томупотребують особливої уваги. Обдарованість дитини – це здібність, яка уструктурі особистості дитини більш розвинена. Вищий рівень розвитку обдарованості – талант ігеніальність.

Номер слайду 3

Психологічна просвіта батьків, які виховують обдарованих дітей. Основні орієнтири підготовки батьків до взаємодії з обдарованими дітьми (мета, цілі завдання):- розширення можливостей розуміння обдарованої дитини;- інформування батьків щодо проблематики життєдіяльності дітей з нестандартним рівнем розвитку здібностей;- поліпшення рефлексії своїх взаємин з обдарованою дитиною та вироблення нових навичок взаємодії;- встановлення і розвиток відносин співробітництва і партнерства батьків з дитиною;- створення інформаційного середовища для батьків, які виховують обдарованих дітей- допомога батькам обдарованих і здібних дітей у виробленні виховної стратегії всебічного сприяння їхньої позитивної самореалізації;- орієнтування батьків на отримання дитиною творчого досвіду вибору і прийняття рішень у повсякденних життєвих ситуаціях, що пов’язані з її здоров’ям, навчанням, дозвіллям, взаємовідносинами.

Номер слайду 4

 Просвітницька робота з родинами з тем: «Співвідношення понять обдарованість і здібності, талант, геніальність. Обдарованість і нахили, покликання», «Ознаки обдарованості дітей різного віку», «Різні типи обдарованості дитини», «Особливості виховання та навчання обдарованих дітей у сім’ї». Тренінги на засіданнях батьківського клубу «Давайте, поспілкуємось!», а саме «Організація спільної практичної діяльності здібної дитини та її батьків», «Якщо дитина самотня», «Конфлікти в родині та мистецтво їх подолання», «Партнерство в роботі з батьками з розвитку обдарованості особистості», мотиваційно-прогностичний тренінг виявлення актуальної креативності особистості «На перехресті обдарованості». Диспут із залучанням представників громадськості «Обдарованість: ноша унікальності чи дар від Бога?», «Комп'ютер – друг чи ворог обдарованої дитини?», «Навчання і виховання обдарованих – нелегка справа». Анкетування батьків «Особливі діти – особливі проблеми», «Обдаровані діти у родині», «Інтереси та здібності дитини».

Номер слайду 5

Педагоги мають навчити батьків розвиткові творчих здібностей і обдарованості у їхніх дітях. Тут важливе значення мають відкриті запитання, творчі дискусії, глибоке знання батьками психологічної сутності творчого процесу, віра в інтелектуальні сили дитини. Для дитини батьки повинні створити умови, щоб обдарована дитина мала змогу самостійно здійснювати свою індивідуальну діяльність. Завдання батьків полягає в максимальному сприянні, стимулюванні активності та розвитку в дитини винахідливості, ініціативи, творчого підходу до навчання. Бажано , щоб у дитини був улюблений затишний куточок, де вона може повністю усамітнитися і спокійно подумати. У кімнаті дитина повинна відчувати атмосферу творчості, розкутості на уміння знаходити розв'язок нестандартних ситуацій, як націленість на відкриття нового. 

Номер слайду 6

Поради Девіда Льюїса щодо розвитку обдарованої дитини1. Відповідайте на запитання дитини якомога терпляче і чесно. серйозні запитання дитини сприймайте серйозно. 2. Створіть у квартирі місце-вітрину, де дитина може виставляти свої роботи. не сваріть дитину за безлад у кімнаті під час її творчої роботи. 3. відведіть дитині кімнату чи куточок винятково для творчих занять. 4. Показуйте дитині, що ви любите її такою, якою вона є, а не за її досягнення. 5. Надавайте дитині можливість у виявленні турботи. 6. Допомагайте дитині будувати її плани та приймати рішення. 7. Показуйте дитині цікаві місця. 8. Допомагайте дитині нормально спілкуватися з дітьми, запрошуйте дітей до своєї оселі. 9. Ніколи не кажіть дитині, що вона гірша за інших дітей. 10. Ніколи не карайте дитину приниженням. 11. Купуйте дитині книжки за її інтересами. 12. Привчайте дитину самостійно мислити. 13. Регулярно читайте дитині чи разом з нею. 14. Пробуджуйте уяву та фантазію дитини. 15. уважно ставтеся до потреб дитини. 16. Щодня знаходьте час, щоб побути з дитиною наодинці. 17. Дозволяйте дитині брати участь у плануванні сімейного бюджету. 18. Ніколи не сваріть дитину за невміння та помилки. 19. Хваліть дитину за навчальну ініціативу. 20. Учіть дитину вільно спілкуватися з дорослими. 21. У заняттях дитини знаходьте гідне похвали. 22. Спонукайте дитину вчитися вирішувати проблеми самостійно. 23. Допомагайте дитині бути особистістю. 24. Розвивайте в дитині позитивне сприйняття її здібностей. 25. Ніколи не відмахуйтесь від невдач дитини. 26. Заохочуйте в дитині максимальну незалежність від дорослих. 27. Довіряйте дитині, майте віру в її здоровий глузд. 

Номер слайду 7

Пам’ятка вчителю для роботи з обдарованими дітьми. Постійно працюйте над вихованням почуттів дітей, особливо обдарованих, вразливих і чутливих до всього, що стосується їхнього «Я». Допомагайте обдарованим дітям виробити адекватну Я-концепцію і самооцінку, розвивати емпатію. Забезпечуйте сприятливу емоційну атмосферу, адже дитина набуває емоційного досвіду в процесі взаємодії з людьми. Дотримуйтеся порядку й дисципліни, обдаровані діти, як і всі інші, повинні знати межу допустимої поведінки. Скеровуйте енергію і творчість обдарованих дітей у потрібне русло, щоб їх праця приносила користь. У роботі з обдарованими дітьми використовуйте метод, це активізує їхню роботу. Розвивайте здібності дітей, широко використовуйте метод самостійного набуття знань. Привчайте обдарованих дітей працювати спільно, це допоможе їм легше адаптуватися до соціальних умов. Заохочуйте дітей, це стимулює їх. Тісно співпрацюйте з батьками обдарованих дітей, щоб розвинути здібності кожної дитини.

Номер слайду 8

Співпраця психологічної служби із класними керівниками щодо підтримки обдарованих учнів, була побудована на підґрунті основних орієнтирів НВП (мета, цілі завдання):оволодіння на високому рівні теоретичними психолого-педагогічними знаннями з теми;оволодіння знаннями з діагностики різних типів учнівської обдарованості;формування навичок забезпечення узгодженості роботи обдарованої дитини, її педагогів та батьків;оволодіння умінням на сонові вивчення особистості обдарованого школяра вибудовувати його індивідуальну програму розвитку;оволодіння уміннями допомогти обдарованій дитині соціалізуватися та життєдіяти в шкільному колективі і за його межами, включення учня до ціннісно-змістовного самовизначення.

Номер слайду 9

Психологічний інструментарій щодо виявлення обдарованих дітей. Виявлення, розпізнавання великих можливостей розвитку дитини в майбутньому є важливою проблемою педагогічних працівників. Існує багато методик, які допомагають пізнати творчу, обдаровану дитину з креативністю її мислення. Зокрема: 1. Методика"Віддалені асоціації"виявить оригінальність і гнучкість мислення, уміння перекомбінувати дані елементи в нові комбінації. 2. Методика "Прогресивні матриці Равена"допоможе визначити рівень аналітико-синтетичних умінь.3. Тест "Не проґав вундеркінда!"допоможе батькам виявити та розвинути приховані здібності та задатки дитини.4.«Методика. Векслера» допоможе визначити рівень інтелектуальних здібностей. 5. «Методика Кетелла» допоможе оцінити інтелектуальні можливості дитини.6. «Методика Айзенка» допоможе визначити рівень інтелекту.7. Методика "Особливості творчої уяви" (В. Ф. Маценко) допоможе виявити рівень словесно-логічного мислення. 

Номер слайду 10

Основні орієнтири підготовки вчителя-предметника до роботи з обдарованими учнями (мета, цілі завдання):формування професійної компетентності важливою складовою якої є уміння вчителя здійснювати навчальну та виховну роботу з обдарованими учнями;формування уміння виявляти і розвивати обдарованих учнів;розвиток особистісних якостей педагога;розробка педагогічного інструментарію для роботи з обдарованими учнями.

Номер слайду 11

Рекомендації педагогам у роботі з обдарованими дітьми1. Учитель не повинен повсякчас розхвалювати кращого учня. Не слід виділяти обдаровану дитину за індивідуальні успіхи, краще заохотити спільні заняття з іншими дітьми.2. Учителеві не варто приділяти багато уваги навчанню з елементами змагання. Обдарована дитина буде частіше від інших переможцем, що може викликати неприязнь до неї.3. Учитель не повинен робити з обдарованої дитини "вундеркінда”. Недоречне випинання винятковості породжує найчастіше роздратованість, ревнощі друзів, однокласників. Інша крайність – зловмисне прилюдне приниження унікальних можливостей і навіть сарказм з боку вчителя – звичайно, недопустимі.4. Учителеві треба пам’ятати, що в більшості випадків обдаровані діти погано сприймають суворо регламентовані заняття, що повторюються.

Номер слайду 12

Якості, якими має володіти вчитель для роботиз обдарованими дітьми1. Бути доброзичливим і чуйним.2. Розбиратися в особливостях психології обдарованих дітей, відчувати їхні потреби та інтереси.3. Мати високий рівень інтелектуального розвитку.4. Мати широке коло інтересів.5. Бути готовим до виконання різноманітних обов’язків, пов’язаних з навчанням обдарованих дітей.6. Мати педагогічну і спеціальну освіту.7. Мати живий та активний характер.8. Володіти почуттям гумору.9. Виявляти гнучкість, бути готовим до перегляду свої поглядів і до постійного самовдосконалення.10. Мати творчий, можливо, нетрадиційний особистий світогляд.11. Бути цілеспрямованим і наполегливим.12. Володіти емоційною стабільністю.13. Уміти переконувати.14. Мати схильність до самоаналізу.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
11 червня 2020
Переглядів
1001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку