Презентація "Птах року-2022"

Про матеріал
а́стівка міська́ (Delichon urbicum), або білогурка — дрібний птах з родини ластівкових (Hirundinidae), широко поширений в Європі, Північній Африці та помірних широтах Азії. Цей птах легко адаптувався до життя у міських умовах. Це перелітний птах, що зимує в Африці південніше від Сахари і в тропічній Азії. Тримається зграями по берегах річок, на схилах гір, луках, містах із кам'яними будівлями — часто зграйки цих птахів можна побачити на дротах ліній електропередач. Харчується комахами, яких ловить у повітрі. Має зовнішню схожість з двома іншими видами роду Delichon — азійською і непальською міськими ластівками, що мешкають в Південній та Південно-Східній Азії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Птах року-2022«Ластівка міська»Криворізьк. А гімназія № 65 Криворізької Міської Ради

Номер слайду 2

Робота учениці 8-Б класу. Пастоор Дар’ї «Ластівка міська»

Номер слайду 3

Робота учениці 8-Б класу. Горбуновой Владислави«Листівка Міська»

Номер слайду 4

Дистанційна робота. Пастоор Дар’я. Горбунова Владислава

Номер слайду 5

Ластівка міська

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Ластівка міська

Номер слайду 8

Ластівка міська

Номер слайду 9

Міські ластівки або лійки (Delichon) – рід птахів родини ластівкових. Відмінною рисою роду ворінків є синювато-чорна або чорна верхня сторона тіла, білі груди і шийка. Міська ластівка від всіх інших видів виділяється суцільним білим низом, добре помітним під час польоту, і білим надхвістям при вигляді зверху.

Номер слайду 10

Міська ластівка, або воронок помітно дрібніше сільської ластівки (касатки). У міської, згідно з даними Вікіпедії, довжина тіла 12 — 17 см, розмах крил 20 — 33 см, вага 18 — 19 гр, у сільської – довжина тіла 14,6 — 19,9, розмах крил 31,8 — 34,3 см, вага 17 — 20 гр.

Номер слайду 11

-У міської ластівки (воронка) хвіст представляє собою тупу вилочку з короткими кінцями; у дорослої сільської ластівки (касатки) хвіст має вигляд гострої вилочки з довгими кінцями.

Номер слайду 12

Відрізняються і гнізда цих птахів. У сільської ластівки гніздо зверху відкрито і має форму підлозі кулі або глибокого блюдця. У міської ластівки гніздо, яке прикріплене до карниза, закрита з усіх боків; кругле вхідний отвір розташоване, як правило, збоку.

Номер слайду 13

Міські ластівки прикріплюють свої гнізда зовні будинків у безпосередній близькості один від одного. Сільські ластівки зазвичай гніздяться всередині господарських будівель і будинків окремо від своїх крилатих родичів.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Міські ластівки полюють на літаючих комах. Птахи наздоганяють їх у повітрі і блискавично хапають знизу. Ловлять вони різні види дрібних комах, мух і тлю, а також комарів, жуків і маленьких метеликів. Це перелітні птахи, які восени, з приходом холодної погоди, втрачають свій основний корм.   Коли дні стають коротшими, кількість комах зменшується. У кінці вересня і в жовтні воронки збираються разом і утворюють великі зграї. Перед відльотом величезні зграї міських ластівок можна побачити на телеграфних стовпах і електричних дротах.

Номер слайду 16

Вони можуть оселятися в невеликих містах й часто цілими колоніями. 

Номер слайду 17

Період парування починається навесні, коли самці, доглянувши зручне для гніздування місце, заманюють самку своїми польотами і співом. Звуки, які видають ці птахи, особливі. Різні відтінки звучання свідчать про фізичний стан особи на той момент. Самка може по пісні самця судити про його здатності спаровуватися. Також існують спеціальні сигнали, що свідчать про небезпеку або хвилюванні.

Номер слайду 18

Молодняк покидає гнізда батьків і примикає до кочуючої зграї. Бувають випадки, коли пташенята з першого виводка допомагають батькам годувати другий виводок. Статевої зрілості вони досягають через рік.

Номер слайду 19

Після сезону розмноження воронки утворюють зграї, їх часто можна побачити, що сидять на проводах, вони разом добувають їжу, літаючи над полями. Ці птахи характеризуються високою соціальністю, не можна зустріти одиноких міських ластівок. Така поведінка забезпечує захист птахів від хижаків. Нерідко можна бачити, як при вигляді небезпеки вся зграя починає кружляти і гучними звуками відганяти небажаного гостя.

Номер слайду 20

Більшу частину життя (близько 90%) птиці проводять в повітрі, вони так навіть годують своїх пташенят. На землі воронки відчувають себе невпевнено через коротких лап.

Номер слайду 21

Людей птахи не бояться, тому селяться біля них. А ще існує прикмета: де будують свої гнізда міські ластівки - в тому будинку буде щастя, гармонія і радість.

Номер слайду 22

Живуть міські ластівки недовго. У суворих умовах перельотів гине майже половина зграї, а в деяких випадках і всі особини. В середньому, тривалість життя воронків становить 4 роки.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ГНІЗДА

Номер слайду 25

Вигодовування

Номер слайду 26

МАЛЕЧЯ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Прокопець Татьяна Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
5 жовтня 2022
Переглядів
312
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку