Презентація "Птахи: різноманітність водних та прибережно-водних птахів"

Про матеріал
Презентація містить навчальний матеріал та фотографії щодо водних та прибережно-водних тварин. Матеріал може бути викоритсаний на уроках біології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голуб Р. А. Класптахи(AVES)ВП НУБіП України “Немішаївський агротехнічний коледж”

Номер слайду 2

Надряд БезкільовіРяд Африка-нські страуси. Ряд Амери-канські страуси-Нанду. Ряд Австралійськістрауси -Ему, Казуари. Ряд Ківіабо Безкрилі

Номер слайду 3

Надряд Пінгвіни. Ряд ПінгвіноподібніВключає близько 20 видів. Довжина тіла від 40см (галапагоський) до 120см (імператорський), маса від 3 до 42 кг. Передні кінцівки перетворились в ласти і літати вони вже не можуть. Ноги - розміщені далеко позаду, що обумовлює вертикальне положення тіла при ходьбі по суші. Такому положенню тіла допомагає і короткий твердий хвіст, на якого птахи опираються в стоячому положенні. Оперення своєрідне. Аптерій немає. Опахала пір’я розвинуті слабо. Линяють один раз на рік на суші і в цей час нічого не їдять.

Номер слайду 4

Ряд ПінгвіноподібніКоролівський пінгвінІмператорський пінгвін

Номер слайду 5

Ряд ПінгвіноподібніПінгвінаделіЗолотоволосийпінгвін. Галапа-госькийпінгвін

Номер слайду 6

Ряд. СивкоподібніРяд. ГагароподібніРяд. ЖуравлеподібніРяд. ГусеподібніРяд. ГолінастіРяд. ПеліканоподібніРяд. Норцеподібні

Номер слайду 7

Надряд Кілегруді - літаючі птахи, грудина має кіль, контурні пір"я мають замкнуті опахала. Є аптерії. Кістки пневматичні.

Номер слайду 8

Надряд КілегрудіРяд ГАГАРоподібніРяд Гагароподібних об’єднує типово водних птахів, що добре плавають і ниряють, але погано літають і ходять. Шия довга. Дзьоб довгий, прямий, гострий. Крила короткі. Три передніх пальці з’єднані загальною перетинкою. Живляться рибою. В період розмноження гагари живуть парами. Гніздо будують біля самої води на березі. В кладці 1 -З яйця. Самка і самець сидять по черзі. Інкубація 28 днів. Зразу після звільнення від шкаралупи, можуть плавати.

Номер слайду 9

Ряд гагароподібніГагара чорновола. Гагара червоновола. Гагара полярна

Номер слайду 10

Надряд КілегрудіРяд норцеподібніМенших розмірів, ніж гагари. Кожний палець облямований самостійною широкою шкіряною оторочкою. Живляться водяними комахами і личинками, рідше молюсками і дрібною рибою. Гніздо норця являє собою плаваючу купу з рослин. В кладці 2-7 яєць. Самка і самець сидять по черзі. При небезпеці батьки беруть малят на спину, а коли ниряють-під крило. Майже все життя проводять на воді.

Номер слайду 11

Ряд норцеподібніПірникоза мала. Пірникоза чорношия. Пірникоза червоношия

Номер слайду 12

Ряд норцеподібніПірникоза сірощока. Пірникоза велика

Номер слайду 13

Надряд КілегрудіРяд ПеліканоподібніПрісноводні, іноді морські птахи, з дуже короткими ногами. Всі 4 пальці з’єднані широкою плавальною перетинкою, великий палець звернений до середини. Дзьоб довгий. Поширені по всьому світу.

Номер слайду 14

Ряд ПЕЛІКАНОподібніРодина Пеліканові Птахи з великим дзьобом і сильно розтяжним мішком. Верхня частина дзьоба закінчується зігнутим донизу гачком. Тіло масивне, шия довга, ноги і хвіст короткі, широкі. Оперення біле або з рожевим відтінком. Поширені по берегах Чорного, Каспійського і Аральського морів. Гніздяться колоніями. Живляться рибою. Родина Бакланові Птахи середніх і дрібних розмірів, темного забарвлення з сильним дзьобом, що закічується зігнутим донизу гачком і довгим клиноподібним хвостом. Гніздяться колоніями по берегах морів. Гнізда будують в очеретах. У вихованні пташенят приймають участь обидва батьки. Живляться баклани рибою.

Номер слайду 15

Родина ПелікановіПелікан рожевий. Пелікан кучерявий

Номер слайду 16

Родина БаклановіБаклан великий. Баклан чубатий. Баклан малий

Номер слайду 17

Надряд КілегрудіРяд голінастіРізноманітні за величиною, з довгою і гнучкою шиєю і довгими ногами. Плесно і нижня частина гомілки голі. Ноги чотирипалі, три передні пальці з’єднані невеликою перетинкою. Дзьоб різної форми. Пташенята вилуплюються голі, немічні. Поширені по всьому світу, крім Арктики і Антарктиди.

Номер слайду 18

Ряд голінастіРодина ЛелековіСюди належать представники з довгим, прямим і загостреним дзьобом. Тримаються і гніздяться парами. Гнізда будують з гілок на деревах, скелях і на будівлях людини. В кладці 3-5 яєць. Інкубація – 30 днів. Живляться ящірками, зміями, жабами. Родина Чаплеві Сюди відносяться порівняно великі птахи з довгим, прямим, загостреним дзьобом. Це колоніальні птахи. Гнізда будують на великих деревах. Корм здобувають у воді. У нас гніздяться в пд. смузі Європейської частини, на Кавказі, в пд. - зах. Сибірі. Родина Ібісові включає середньої величини птахів, які мають тонкий серпозігнутий дзьоб.

Номер слайду 19

Родина ЛелековіЛелека білий. Лелека чорний

Номер слайду 20

Родина ІбісовіКаравайка. Колпиця

Номер слайду 21

Родина ЧаплевіЧапля сіра. Чапля руда. Чапля жовта

Номер слайду 22

Родина ЧаплевіБугай. Бугайчик

Номер слайду 23

Надряд КілегрудіРяд гусеподібніВодоплавні птахи, масою від 200г до 13,5кг, при довжині тіла від 38 до 150см. Оперення щільне, щедро змащується виділеннями з куприкової залози, добре розвинений пух. Дзьоб плескатий, має по краях зубчики. Ноги короткі плавального типу. Три передні пальці з’єднані плавальною перетинкою. Живляться тваринно та рослинною їжею.Є полігами та моногами. Насиджує яйця самка, а самець охороняє гніздо. Водять пташенят самець і самка.

Номер слайду 24

Ряд гусеподібніРодина КачиніРід Лебідь. Рід Крохаль. Рід Гага. Рід Качка. Рід Гуска

Номер слайду 25

Рід Лебідь. Лебідь-кликун. Лебідь-шипун. Лебідь малий

Номер слайду 26

Рід Качка. Качка-крижень. Качка сіра

Номер слайду 27

Рід Гуска. Велика білолоба гуска. Мала білолоба гуска. Гуска сіра

Номер слайду 28

Рід Гага. Гага звичайна

Номер слайду 29

Рід Крохаль. Крохаль довгоносий

Номер слайду 30

Надряд КілегрудіРяд журавлеподібніЖуравлі - це великі /10-15 кг/ птахи з довгими ногами і шиєю. Пір’євий покрив жорсткий і щільний, нижня частина гомілки не оперена. Трахея дуже довга і в кілі грудної кістки вона утворює петлі. Голос голосний і трубний. Журавлі поширені по всіх країнах світу, крім крайньої півночі і півдня / в тундрі є /. Притримуються степів і боліт, добре бігають. На дерева /за винятком деяких/ не сідають. Всі журавлі моногамні. Гнізда будують на землі. Статева зрілість настає на другому році життя. Колоній не утворюють. У журавлів дві линьки, одна часткова. Повна настає після парування і журавлі на 12-15 днів не можуть літати. Живляться в основному рослинною їжею, але деякі види і тваринною. Корм добувають на землі.

Номер слайду 31

Ряд ЖуравлеподібніРодина ЖуравлиніСюди належать представники з довгими сильними ногами та довгою шиєю. Дзьобпрямий списовидний. Пальці біля основи з'єднані короткою перетинкою, задній палець розміщений вище за інші. Хвіст утворений довгим розсученим пір'ям, що звисає вниз. Родина Пастушкові Птахи, що мають стиснуте з боків тіло, помірної довжини ноги, довгі пальці (кожен зі шкірястою оторочкою). Швидко бігають спритно бігають по заростях, добре плавають і пірнають, погано літають. Родина ДрохвовіПтахи великого та середнього розміру, подібні до куриних. Мають масивний тулуб, велику голову, лапи відносно короткі, трипалі. Дзьоб короткий і стиснутий зверху.

Номер слайду 32

Родина ЖуравлиніЖуравель степовий або красавка. Журавель сірий. Журавель білий

Номер слайду 33

Родина ДрохвовіДрохва. Стрепет

Номер слайду 34

Родина ПастушковіВодяна курочка. Деркач. Пастушок. Лиска

Номер слайду 35

Ряд СивкоподібніПідряд КуликовіДрібні та середнього розміру птахи, поширені переважно у приводних біотопах Північної півкулі. Тіло струнке, кінцівки довгі, передні пальці також довгі, інколи з'єднані зачатковою плавальною перетинкою. Дзьоб здебільшого довгий, загострений. Живляться переважно безхребетними, рідше – насінням, ягодами. Більшість моногами, гніздяться на землі. Підряд МартиновіПтахи різних розмірів із видовженим гострим або загнутим гачкоподібним дзьобом, довгими крилами та короткими ногами. Три передні пальці з'єднані плавальною перетинкою. Оперення густе із значною кількістю пуху. Поширені по всій Земній кулі. Оселяються завжди біля води. Моногами.

Номер слайду 36

Підряд КуликовіДупель. Вальдшнеп. Бекас. Кроншнеп великий

Номер слайду 37

Підряд КуликовіКулик сорока. Великий веретенник. Чайка чибис. Зуйок морський

Номер слайду 38

Ряд СивкоподібніПідряд МартиновіРодина. ПоморниковіРодина Мартинові

Номер слайду 39

Родина ПоморниковіПоморник середній. Поморник довгохвостий. Поморник короткохвостий

Номер слайду 40

Родина МартиновіМартин сріблястий. Мартин сизий. Морський голубок. Чорнодзьобий крячок

Номер слайду 41

Родина МартиновіКрячок річковий. Мартин звичайний. Мартин малий. Крячок малий

pptx
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
1459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку