Презентація "Р. Бредбері. Усмішка"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про Рея Дугласа Бредбері та його творчість. Основна увага приділяється аналітичній роботі над оповіданням "Усмішка".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захоплюючий світ фантастики

Номер слайду 2

За змістом фантастика поділяється на - наукову (А. Азімов, Р. Бредбері) - соціальну (Р. Бредбері) - фентезі (Д. Толкієн, Р. Джордан) - альтернативну історію (Г. Гарісон) - жаХИ (Стівен Кінг, Клайв Баркер)

Номер слайду 3

Відкриття, які передбачили фантасти

Номер слайду 4

У ніч з 5 на 6 червня 2012 року у США помер один із найпопулярніших письменників-фантастів – Рей Бредбері. Автор «Марсіанских хронік» помер на 92-му році життя у своєму будинку у Лос-Анджелесі.

Номер слайду 5

Рей Бредбері не мав ніякої освіти, крім середньої школи, яку закінчив у 1938 році. У нього не було грошей, щоб вступити до коледжу. Натомість він годинами просиджував у бібіліотеці за книгами. Тому Рей сам себе називав людиною, яка закінчила бібіліотеки замість коледжу. Ця фраза стала частиною назви його автобіографічної статті, що вийшла у 1971 р.

Номер слайду 6

У 1946 році у книгарні Лос-Анджелеса Бредбері зустрів Сусану Маклюр (Мегі), яка стала згодом любов’ю всього його життя. 27 вересня 1947 Меггі і Рей уклали шлюб. Тепер Бредбері міг не продавати газети, бо дружина матеріально забезпечувала родину, щоб Рей спокійно працював.

Номер слайду 7

У своїх спогадах Бредбері відзначав, що, коли він віз свою першу збірку оповідань «Марсіанські хроніки» на показ у Нью-Йорк, у нього не було грошей на поїзд. У другій поїздці до Нью-Йорка його вже наздогнали шанувальники: під час зупинки у Чікаго вони хотіли отримати автограф у першому виданні «Марсіанських хронік».

Номер слайду 8

За своє життя Бредбері написав одинадцать фантастичних романів (перший, «Марсіанскі хроніки» — у 1950 році, останній, «Літо, прощавай!» — у 2006 році), більш ніж 400 фантастичних оповідань і повістей, які виходили у 45 збірках і двох антологіях з 1947 по 2011 рр.

Номер слайду 9

Рей Бредбері і в девяносто років кожний день розпочинав з того, що сідав за рукопис, тому що був упевнений: ще одне нове оповідання продовжить йому життя. Книги виходили майже щороку: останній великий роман побачив світ у 2006 році, ще до появи на прилавках гарантувавши собі славу бестселера.

Номер слайду 10

Рей Бредбері: фантастика, що стала реальністю Американські журналісти пишуть, що класик світової літератури був не лише письменником, а і пророком. У своїх творах автор передбачив появу багатьох сучасних технічних пристроїв.

Номер слайду 11

Герої роману Рея Бредбері «451є за Фаренгейтом», який вийшов у 1953 році, носили радіоприймачі-втулки під назвою "мушлі". Вони є прямим прототипом сучасних навушників і портативних плеєрів, перша модель яких з’явилася лише через 26 років після виходу роману – у 1979 році. Журналісти Wall Street Journal упевнені, що за винахід гарнітури Bluetooth нам теж треба подякувати Бредбері. Навушники

Номер слайду 12

Телевізори з плоским екраном Члени футуристичного суспільства, зображеного у «451є за Фаренгейтом», настільки ж сильно одержимі матеріальними благами, як і багато хто із сучасних людей. Зокрема, у романі згадується любов героїв до плоских телевізорів розміром на всю стіну.

Номер слайду 13

Соціальні мережі У фантастичній антиутопії Бредбері пише про так звані "стіни" – суперсучасні телевізори, за допомогою яких герої твору спілкуються один з одним на відстані. Пізніше творці соціальної мережі Facebook назвали так комуникаційний вузол, де користувачі можуть відправляти і отримувати повідомлення.

Номер слайду 14

Банкомати У романі «451є за Фаренгейтом» Бредбері пише про машини, які дуже схожі на сучасні банкомати. Користувачі цих пристроїв мають 24-годинний доступ до своїх фінансів.

Номер слайду 15

Автомобілі зі штучним інтелектом В оповіданні Рея Бредбері «Пішохід» фигурує "розумна" машина, яка сама заарештовує головного героя и відвозить його до психіатричної лікарні. Такі машини вже з’явились на дорогах США як частина проєкта компанії Googlе. Звісно, вони не несут ніякої зловісної місії, як у "Пішоході", і не такі досконалі, як фантастичні автомобілі Бредбері. Принаймі, поки.

Номер слайду 16

Телекімната з повним ефектом присутності В оповідання «Вельдт» дитяча кімната здатна відтворити будь-яке місце, що уявляють діти (прототип трьохмірного зображення та стереозвуку).

Номер слайду 17

Розумний будинок Можливість дистанціно керувати кондиціонером, пральною машиною, іншою побутовою технікою («451є за Фаренгейтом»).

Номер слайду 18

Робот у вигляді тварини Японські роботи «Айбо», зроблені у вигляді собачок, на щастя, поки мало схожі на механічних собак-вбивц із «451є за Фаренгейтом».

Номер слайду 19

Засилля реклами, яка притупляє розум людини Мілдрет перебуває під постійним впливом порожніх розважальних передач і реклами («451є за Фаренгейтом»).

Номер слайду 20

Оповідання «Усмішка» Із чим ассціюються у вас слова «усмішка» і «свято»? Як ви розумієте слово «цивілізація»?

Номер слайду 21

Цивілізація - - певний ступінь розвитку суспільства, його матеріальної і духовної культури; - сучасна світова культура; - сукупність живих істот зі своєю матеріальною і духовною культурою.

Номер слайду 22

2061 рік Кава несправжня Міста — купи руїн Дороги від бомбардувань немов пила: вгору-вниз Поля ночами світяться, радіоактивні...

Номер слайду 23

2061 рік «Стільки часу – жахливий розбрат. А все, що в нас залишилося, – одні шматки й уламки…»

Номер слайду 24

Робота з текстом Яке враження справило на вас оповідання? До якого жанру воно відноситься? Коли відбуваються події оповідання? На що перетворився світ? 1) Деталі + кольорова гама; 2) портрети людей; 3) взаємини між людьми; 4) мова героїв.

Номер слайду 25

ТОМ ҐРІҐСБі

Номер слайду 26

Свято радість щастя любов повага

Номер слайду 27

Навіщо люди стоять у черзі? На яке свято вони зібрались? Люди зібрались, щоб плюнути у картину. Коли людина плює на когось чи щось, які почуття вона демонструє? Демонструє презирство, бажання публічно образити.

Номер слайду 28

Вандалізм — одна з форм поведінки людини, під час якої знищуються або оскверняються предмети мистецтва, культури, інші приватні або суспільні об’єкти майна.

Номер слайду 29

«З яким задоволенням ми його рознесли на друзки!»

Номер слайду 30

Ненависть розривали та палили книжки громили завод підірвали друкарню і склад боєприпасів Знищують досягнення матеріальної і духовної культури

Номер слайду 31

Яким постає перед нами головний герой оповідання?

Номер слайду 32

«Кажуть, що вона усміхається…»

Номер слайду 33

«Але вона прекрасна!»

Номер слайду 34

«Усмішко, люба усмішко…»

Номер слайду 35

Твори мистецтва відбиваються виховують впливають

Номер слайду 36

Твори мистецтва збуджують серця живуть вічно доставляють насолоду допомагаютьшукати ідеал вчать любити завжди сучасні виправляють людей

Номер слайду 37

Культурні цінності – об’єкти матеріальної і духовної культури, складові культурного надбання людства.

Номер слайду 38

До певних меж втрати у природі відновні… Інша справа з пам’ятниками культури. Їхні втрати невідновні, бо пам’ятки культури завжди індивідуальні, завжди пов’язані з певною епохою, з певними майстрами. Кожен пам’ятник руйнується назавжди, спотворюється назавжди, раниться назавжди.

Номер слайду 39

«Майбутнє народжується із сучасного. Майбутнє створюється нами зараз. Кожної хвилини, яку ми проживаємо, нам дана можливість творити його». Р. Бредбері

Номер слайду 40

Домашне завдання: Яким є вплив справжнього мистецтва на людину? (твір-роздум). Над чим змусило мене замислитися оповідання Бредбері? (На вибір)

ppt
Додано
22 липня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку