Презентація Р.Бредбері "Вельд". До уроку позакласного читання

Про матеріал
Оповідання Р.Бредбері висвітлює проблеми сучасного світу: зловживання гаджетами, надмірне перебування у віртуальному світі, відчуження батьків і дітей. Презентація була використана на уроці позакласного читання в 9 класі після вивчення роману "451 градус за Фаренгейтом" і викликала неабиякий інтерес в учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

До уроку позакласного читання Рей Бредбері “Вельд” Вельд – засушливі плато у Південній Африці, здебільшого у ПАР, що знижуються сходами від 1800 до 300 метрів. Для вельдів характерний багатий рослинний і тваринний світ.

Номер слайду 2

Розповідь, як і більшість творів Рея Бредбері, написана у фантастичному жанрі. А з часом “Вельд” був визнаний класикою світової літератури. Також твір кілька разів було екранізовано. “Світ, створений дітьми” – перша назва оповідання Рея Бредбері, яке тепер відоме як ”Вельд”. Воно було створено в 1949 році, а письменник неймовірно точно описав технології, які з’являться тільки через половину століття.

Номер слайду 3

Сюжет Головними героями оповідання є сім’я Хедлі: батько Джордж, мати Лідія, син Пітер і дочка Венді. Другорядним персонажем є психолог Девід Макклін. Сюжет розвивається у звичайнісінькій родині, що живе в сучасному розумному будинку, який виконує за них всю роботу. “Розумний будинок, будинок щастя”-, як його спочатику всі називали.

Номер слайду 4

Що таке розумний будинок? Розумний будинок — це дім, де практично будь-який аспект можна контролювати цифровим способом. Ваш дверний дзвінок, ваше освітлення, ваша домашня безпека, опалення та вода. Все,навіть керування шторами, можна контролювати дистанційно завдяки технологіям.

Номер слайду 5

Розумний дім - це будинок, у якому пристрої та системи автоматизовані та взаємопов'язані. Але у творі Рея Бредбері “Вельд” цей будинок може все. Навіть замінити батьків.

Номер слайду 6

“Все для щастя” Таке житло здатне приготувати вечерю, прасувати речі і навіть зав’язати шнурки. Що ще потрібно для щастя? Найкраще дісталося дітям. У їхній дитячій встановлені спеціальні екрани, синтезатор запахів і стереодинаміки. Потрібно тільки загадати яке-небудь місце і негайно там опинитися. Але одного разу маму Лідію починають турбувати звуки, що доносяться з кімнати. Батьки виявляють, що в дитячій розкинувся африканський вельд.

Номер слайду 7

Що не так з розумним будинком? Унікальна дитяча кімната, вельд, яка подарувала твору назву, повністю відповідає ідеалу описуваного часу. Молодші Хедлі можуть на час в ігровому процесі створювати нові унікальні світи, проєктувати різні ситуації. Поступово малюки Венді і Пітер все більше втягуються в альтернативну реальність, яку пропонує їм вельд. Їх захоплення все більше лякають батьків: Діти буквально схиблені на Африці, на високих плато «Чорного континенту», географія якого заворожує своєю первісною грацією. Їх приваблюють грізні хижаки – леви, вільно розгулюють по савані і пожирають туші убитих тварин. “Милі створіння” із захопленням спостерігають за тим, як тварини вступають між собою в сутички зі смертельним результатом. Діти із задоволенням слухають моторошні звуки битв, передсмертні стогони.

Номер слайду 8

Що стривожило батьків? Палюче сонце, важке повітря і різкі запахи такі реалістичні, що викликають тривогу і страх. Лідія просить чоловіка Джорджа закрити кімнату і поговорити з дітьми. Жінка так втомилася від неробства в будинку, що стала відчувати себе непотрібною марною і готова виїхати з сім’єю на кілька днів трохи далі від цивілізації. Але дітям така ідея не до вподоби. Вони пробираються в закриту дитячу і з задоволенням спостерігають за дикими тваринами у вельді. Пізніше батьки починають знаходити свої речі зі слідами іклів і крові і їм нічого не залишається, крім як звернутися до психолога.

Номер слайду 9

Що порадив психолог? Фахівець упевнений, що сім’ї потрібно якомога швидше виїхати з розумного будинку, бо кімната, створена для лікування легких форм психічних захворювань, стала навпаки заохочувати жорстокість дітей. Батько Джордж сповнений рішучості відвезти свою сім’ю, але син Пітер і дочка Венді категорично проти цього. Вони благають батьків відвідати кімнату в останній раз - і ті погоджуються… 

Номер слайду 10

Що сталося? Діти заманюють батьків в кімнату і замикають. Пітер і Венді так часто мріяли про Африку, вельд і хижаків, що останні стали матеріальними. Психолог прийшов навідати сім’ю перед від’їздом і застає абсолютно спокійних дітей на тлі левів, які завершують свою трапезу…

Номер слайду 11

Питання й відповіді Рей Бредбері хотів показати кілька моментів у своєму творі: 1) тут в негативному ключі показана культура “споживання”. Людям потрібно все і відразу, як можна більше і краще, що в буквальному сенсі готові вбити заради цього. 2) в оповіданні присутня класична проблема — батьків і дітей. Батьки давали дітям все, що ті тільки побажають, а натомість просили слухняності. Але Пітер і Венді все одно йшли проти них, мали секрети і абсолютно не слухалися, що призвело до жорстокого фіналу.

Номер слайду 12

Вправа “Мікрофон” Питання без відповіді Тільки одне питання залишається без відповіді: “Чи насправді діти самі прийшли до такої жорстокості або це все-таки сучасні технології, яких варто побоюватися?” Тут кожен повинен знайти відповідь для себе сам.

Номер слайду 13

Подискутуймо! Що, на вашу думку, призвело дітей до такого страшного злочину? Чи усвідомили вони непоправність своєї помилки? Яке майбутнє чекає на них? Чи тільки діти винні у трагічному фіналі? Які емоції й питання викликав у вас цей твір?

Номер слайду 14

Використані джерела https://moyaosvita.com.ua/literatura/veld-zmist-opovidannya-reya-bredberi/ https://svitliteraturu.com/load/zarubizhna_literatura/9_klas/rej_bredberi_biografija/18-1-0-1298 https://naurok.com.ua/rozumniy-dim-prezentaciya-307767.html https://naurok.com.ua/prezentaciya-proekt-rozumniy-dim-391834.html Р.Бредбері “Вельд”, переклад Сергія Стеця.

ppt
Додано
3 серпня
Переглядів
15
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку