Харчування і здоров’я«Здоров’я значно більше залежить від наших звичок та харчування, ніж від майстерності лікаря» Джон Леббок
Номер слайду 3
Раціональне харчування — харчування, за якого до організму з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини, вітаміни й мінеральні солі в кількості, що необхідна для нормальної життєдіяльності.
Номер слайду 4
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Номер слайду 7
Розподіл добового раціону: ПЕРШИЙ СНІДАНОК - 25%ДРУГИЙ СНІДАНОК - 10% ОБІД - 40%ПІДВЕЧІРОК - 10%ВЕЧЕРЯ - 15%
Номер слайду 8
ДОБОВА ПОТРЕБА ЛЮДИНИ В ВОДІ – 2,5 ЛПРОТЯГОМ ЖИТТЯ ЛЮДИНА СПОЖИВАЄ:52 Т ВОДИ10 Т ВУГЛЕВОДІВ2,5 Т БІЛКІВ200-300 КГ МІНЕРАЛЬНИХ СОЛЕЙr
Номер слайду 9
Основні групи речовин, що беруть участь в обміні речовин в організмі людини: білки, жири вуглеводи, вода, мінеральні речовини, вітаміни.
Номер слайду 10
Білки - будівельний матеріал організму
Номер слайду 11
Жири забезпечують організм теплом
Номер слайду 12
Вуглеводи забезпечують роботу м'язів
Номер слайду 13
Вітаміни – біологічні активні речовини, які діють в дуже малій кількості. Вітаміни
Номер слайду 14
Значення вітамінів. Входять до складу ферментів.. Впливають на обмін речовин. Впливають на ріст та розвиток організму. Підвищують опір організму до несприятливих факторів середовища.
Номер слайду 15
Вітаміни рослинного та тваринного походження надходять до організму в мікроскопічних дозах.
Номер слайду 16
Види вітамінної недостатностіАВіТАМіНОЗвідсутність в організмі вітаміну. ГіПОВіТАМіНОЗнестача вітамінів. Цинга, рахіт, куряча сліпота, бері-бері Швидка стомлюванність,Зниження працездатностіЗниження імунітету
Номер слайду 17
Вітамін А
Номер слайду 18
Вітаміни гр. ВВ2 - відсутність вітаміну веде до захворювань очей, порожнини рота;В6- відсутність викликає дерматити -захворювання шкіри. В12 - потрібний для утворення червоних кров'яних тілець.
Номер слайду 19
Вітамін С
Номер слайду 20
ВіТАМіН АСКОРБіНОВА К-ТАДопомагає організму боротисяз інфекціями, краще бачити,стимулює оновлення клітин. При авітамінозі - цинга ( запалення ясен, випадають зуби, слабкість, стомлюваність, головокружіння). Міститьсяв цитрусових, солодкому перці,ягодах,моркві. 75- 100 мг.
Номер слайду 21
Аскорбінова кислота
Номер слайду 22
Вітамін D
Номер слайду 23
Підведемо підсумки. Вітаміни – це біологічні активні речовини, що входять до складу ферментів. Прискорюють процеси обміну речовин. Підвищують розумову та фізичну працездатність. Підвищують імунітет до захворювань. Впливають на ріст та розвиток організму.