Урок "Традиційні і сучасні системи харчування"

Про матеріал
Розробка уроку з основ здоров'я для 8 класу "Традиційні і сучасні системи харчування"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Традиційні та сучасні системи харчування

Номер слайду 2

Традиційна українська кухня

Номер слайду 3

Українці — спрадавна хліборобський народ, відтак і традиційна українська культура  ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх районах України в основному складалося з хлібних страв і борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, сочники, шулики, потапці, присканці, млинчики, і обрядові - коровай, корочун, лежень, мандрики, паска, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олії, рідше - м’ясо. У щоденному побуті м'ясо використовували переважно у вигляді сала та смальцю, а ковбаси й інші м'ясні продукти можна було побачити на столі лише святкового дня — ними ласували зрідка...

Номер слайду 4

Борщ. Який же українець без борщу? Цією традиційною першою стравою обов'язково пригощають іноземців. У кулінарних книгах можна відшукати більш як 50 рецептів борщу, адже в кожному регіоні його готують по-різному. Наваристий м'ясний, приправлений салом ... Або ж пісний з квасолею чи грибами – такий варять під час посту, і вегетаріанці теж будуть задоволені. Замість м’яса можна класти рибу. Крім традиційних буряка, картоплі, моркви, цибулі, капусти та томатів, чого тільки не додають у борщ для пікантності! У деяких рецептах є навіть яблука, сухофрукти, чорнослив! До борщу часто подають пампушки з часником.

Номер слайду 5

Полтавські галушки« Галушки бувають як без начинки, так і з м'ясом, печінкою, грибами. У Полтаві щорічно відбувається фестиваль, присвячений галушці, і навіть встановлено пам'ятник шанованій страві. Полтавськігалушки

Номер слайду 6

Вареники«На відміну від галушок, начинка вареників може бути більш різноманітною: і сир, і овочі, і ягоди. У місті Альберта в Канаді силами української діаспори встановлено 9-метровий пам'ятник варенику. Був пам'ятник і в Україні – у Черкасах, але, не зважаючи на популярність, його демонтували: у будівлю поряд переселився суд, і сусідство його з вареником визнали недоречним.

Номер слайду 7

Традиційна кухня Італії популярна своїми стравами як піца, ля паста, тверді сириІталійська кухня

Номер слайду 8

Східна кухня. Лагман. Шурпа. Плов. Долма. Шаума або. Шаверма

Номер слайду 9

Сучасні системи харчування

Номер слайду 10

Сучасні системи харчування будуються на теоріях харчування. Існує безліч теорій харчування. Є наукові теорії харчування і альтернативні види харчування. До наукових теорій належать, наприклад, теорія збалансованого харчування і теорія адекватного харчування. До альтернативних видів харчування відносять вегетаріанство, м’ясоїдіння, сироїдіння і ще безліч найрізноманітніших поглядів на харчування.

Номер слайду 11

Вегетаріанство Вегетаріанство є однією з найдавніших альтернативних теорій харчування. Це загальна назва систем харчування, які виключають чи обмежують споживання продуктів тваринного походження. Термін «вегетаріанство» походить від латинського vegetis, що означає «життєрадісний, свіжий, сильний». Розрізняють чисте, чи суворе, вегетаріанство, прихильники якого виключають із харчового раціону не тільки м’ясо і рибу, а й молоко, яйця, ікру, і несуворе, що допускає молоко, яйця, тобто продукти тваринного походження.

Номер слайду 12

Сироїдіння Харчування сирими молочно-рослинними продуктами без будь-якого впливу на них вогню і пари називається сироїдінням. На думку прихильників сироїдіння, таке харчування дає змогу засвоювати поживні речовини в первинному вигляді, оскільки під впливом термічної обробки і неминучого впливу металів їхня енергетична цінність знижується, а засвоюваність погіршується. Із продуктів, приготованих за допомогою вогню, люди, які споживають сиру їжу, допускають лише хліб із цілісного зерна (зі збереженням висівок) і без застосування дріжджів.

Номер слайду 13

М’ясоїди Це люди, в раціоні яких переважають стави з м’яса (приблизно 80 відсотків)

Номер слайду 14

Роздільне харчування Роздільне харчування – це окреме споживання різних за хімічним складом продуктів під час приймання їжі. Роздільне харчування ґрунтується на уявленнях про сумісне і несумісне поєднання продуктів і шкідливість для здоров’я суміщення різних продуктів, тобто змішаної їжі.

Номер слайду 15

Харчуйтесь правильно та будьте здорові!

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Перегляд файлу

Традиційні і сучасні системи харчування.

Мета: ознайомити учнів з правилами вибору харчових продуктів; дати поняття про безпеку харчування, традиційні та сучасні системи харчування.

Хід уроку.

І. Організаційна частина.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Які правила вибору продуктів харчування.
  2. Як потрібно харчуватися
  3. Для чого нам потрібне дієтичне харчування.
  4.  

   ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

           

4. Традиційні та сучасні системи харчування.

    У деяких спільнотах склалися певні традиції харчування, які мають ті чи інші обмеження. У таблиці наведені типові варіанти заборон або обмежень на різні продукти.

Тип харчування

М'ясо-
їдність

Всеїд-
ність

Веган-
ська їжа

Вегета-
ріанська їжа

Халяль (іслам)

Кошер-
на їжа
 (юдаїзм)

Рослинна їжа  овочі и фрукти, горіхи, злаки

 

Green pog.svg

Green pog.svg

Green pog.svg

Green pog.svg

Green pog.svg

М'ясо птиці

Green pog.svg

Green pog.svg

 

 

Green pog.svg

Green pog.svg

Риба (яка має луску)

Green pog.svg

Green pog.svg

 

 

Green pog.svg

Green pog.svg

Морепродукти (окрім риби)

Green pog.svg

Green pog.svg

 

 

Green pog.svg

 

Яловичина

Green pog.svg

Green pog.svg

 

 

Green pog.svg

Green pog.svg

Свинина

Green pog.svg

Green pog.svg

 

 

 

 

Молочні продукти

Green pog.svg

Green pog.svg

 

Green pog.svg

Green pog.svg

Green pog.svg

 За матеріалами сайту: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%96%D1%94%D1%82%D0%B0

 

Пояснення матеріалу з використанням презентації

 

V. Рефлексія.

1   Які традиційні страви характерні для українців?

  1. За яких умов дієти можуть зашкодити здоров’ю? Чому?
  2. Чому не рекомендують вживати запліснявілі продукти?

 

VІ. Підсумок уроку.  Домашнє завдання.

 

Опрацювати параграф            стор 

zip
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку