Презентація "Радянсько-німецьке зближення. Дидактичний матеріал до уроку"

Про матеріал
Матеріал підготовлено відповідно до програми з всесвітньої історії для 10 класу і узагальнює особисте бачення автора з даної теми. Включає обгрунтування радянсько-німецького зближення у 1930-ті рр. та визначає чинники, які сприяли відновленню військової міці Німеччини та роль у цьому процесі Радянського Союзу. Матеріал може бути корисним вчителям для унаочнення вивчення теми та учням при підготовці до ЗНО
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Радянсько-німецьке зближення. Дидактичний матеріал до уроків всесвітньої історії

Номер слайду 2

СРСР на зовнішньополітичній ареніКириченко В. А. Наприкінці 1930-х рр. СРСР опинився у центрі міжнародних відносин. Від його позиції залежав їх подальший хід. Перед радянським керівництвом постала проблема остаточного вибору орієнтира. Зазнали краху сподівання більшовиків на блискавичну світову революцію, отже, потрібно було налагоджувати відносини із Заходом. Причому в СРСР не розрізняли демократичні країни, фашистську Італію та нацистську Німеччину.

Номер слайду 3

Кириченко В. А.у кращому випадку, міг призвести до напруження відносин з Німеччиною, як головним торговельним партнером СРСР, а в гіршому – війну з нею. Дилема для Сталіна. Союз з Англією та Францією. Союз з Німеччиноюзалишав би СРСР на певний час осторонь світового конфлікту і давав можливість втрутитись у нього в зручний момент. Кириченко В. А. СРСР на зовнішньополітичній арені

Номер слайду 4

Згортання радянсько-німецького співробітництва. Кириченко В. А. Прихід до влади нацистів у Німеччині в 1933 р. поклав кінець довголітньому співробітництву СРСР і Німеччини, визначеному Рапалльським договором 1922 р. Радянсько-німецькі відносини значно погіршилися. Німецький персонал на заводі хімічної зброї Томка. СРСР, 1928 р.

Номер слайду 5

Крок назустріч…Кириченко В. А. З іншого боку, Радянський Союз вже після 1933 р. неодноразово робив спроби нормалізувати відносини з Німеччиною, фінансові і промислові кола якої були зацікавлені у продовженні вигідного для них економічного співробітництва.

Номер слайду 6

…та обережність опонента. Кириченко В. А. Але в Німеччині сприйняли дипломатичні кроки радянського керівництва як загрозу інтересам Німеччини і проникнення більшовизму в Європу.

Номер слайду 7

Останній шанс запобігти світовій катастрофіКириченко В. А. Зближення СРСР із Великою Британією і Францією на спільній платформі протистояння агресивним діям нацистської Німеччини в Європі було останнім шансом запобігти світовій катастрофі. Прибуття англо-французької військової делегації до Москви. Серпень 1939 р.

Номер слайду 8

Кириченко В. А.укладення трьохсторонньої угоди на термін 5-10 років про надання всебічної допомоги у випадку агресії;всебічна допомога східноєвропейським країнам у випадку агресії Німеччини проти них;відмова від укладення сепаратних угод з країнами-агресорами. Англо-франко-радянські переговори. Позиція Радянського Союзу. Позиція західних країнне зацікавленість у створенні ефективної системи колективної безпеки у Європі, а через це: негативне ставлення до радянських ініціатив та їх відхилення; зневажливе ставлення до переговорів та їх затягування. Кириченко В. А. Останній шанс запобігти світовій катастрофіквітень193912 - 21 серпня1939

Номер слайду 9

Останній шанс запобігти світовій катастрофіКириченко В. А. В учасників переговорів було достатньо сил і засобів для приборкання агресора і запобігання світовій катастрофі. Але кожна з країн діяла винятково у власних інтересах, а переговорний процес використовувала як ширму для таємних переговорів з Німеччиною.

Номер слайду 10

Кириченко В. А. Втративши надію на можливість створення системи колективної безпеки та пройнявшись недовірою до Англії і Франції, Сталін починає пошуки шляхів зближення з Німеччиною. Радянсько-німецьке зближення

Номер слайду 11

Кириченко В. А.радянське керівництво вважало можливим зближення Великої Британії і Франції з Німеччиною, Італією та Японією і вирішення усіх їхніх проблем за рахунок СРСРПричини змін зовнішньополітичного курсу СРСР крах спроб створення системи колективної безпеки і політики “умиротворення” агресорів, дипломатичні поразки Великої Британії і Франції на тлі останніх подій значно підірвали престиж цих країн у Європізагострення відносин з Японією і збройний конфлікт у районі озера Хасан між радянськими і японськими військами ставили СРСР у ситуацію, коли йому загрожувала агресія і на Заході, і на СходіРадянсько-німецьке зближення. Кириченко В. А.

Номер слайду 12

Кириченко В. А. Радянсько-німецьке зближення: благі наміри…Після інтенсивних дипломатичних контактів 23 серпня 1939 р. в Москві міністр закордонних справ Німеччини Ріббентроп та міністр закордонних справ СРСР Молотов підписали договір про ненапад між Німеччиною та СРСР, більше відомий як “пакт Молотова – Ріббенторпа”. Підписання радянсько-німецького договору. 23 серпня 1939 р.

Номер слайду 13

Окремою частиною договору став таємний додатковий протокол, що передбачав розмежування сфер впливу обох держав у Європі. Таємний додатковий протокол. АП РФ, Ф 3, оп. 64, д. 675а, лл. 3-4…та дорога до пекла. Кириченко В. А.

Номер слайду 14

Кириченко В. А. Пакт – (від лат. pactum - договір, угода) - міжнародна угода, що має велике політичне значення.“Пакт Молотова – Ріббентропа”Кириченко В. А.

Номер слайду 15

Кириченко В. А.укладений терміном на 10 років з правом продовження;передбачав утримання від усякого насильства чи агресивного впливу стосовно один одного як окремо, так і разом з іншими країнами. Пакт Молотова - Ріббентропа. Радянсько-німецький договір. Таємний додатковий протокол. Сфера впливу СРСР: Фінляндія, Естонія, Латвія, Бессарабія. Сфера впливу Німеччини: Литва. Польща розділена між СРСР і Німеччиною.“Пакт Молотова – Ріббентропа”Кириченко В. А.Іоахім фон Ріббентроп,міністр закордонних справ Німечччини (1938-1945)Вячеслав Молотов,міністр закордонних справ СРСР(1939-1949)

Номер слайду 16

Проміжний підсумок. Йдучи на безпринципні угоди з нацистським режимом, Сталін торкався доль і інтересів третіх країн, які ставали жертвами злочинної змови двох диктаторів. Кириченко В. А. Кириченко В. А.

Номер слайду 17

1 вересня 1939 р. німецькі війська вторглися у Польщу, кинувши світ у вир Другої світової війни. Кириченко В. А.“Пакт Молотова Ріббентропа” і доля народів світу. Бомбардування Варшави. Вересень 1939 р.

Номер слайду 18

28 вересня 1939 р. Німеччина та СРСР підписали договір “Про дружбу і державний кордон”. СРСР поступився Німеччині деякими польськими територіями в обмін на вплив у Литві. Кириченко В. А. Поки що союзники. Спільний парад підрозділів Червоної армії і вермахту. Брест, 22 вересня 1939 р.

Номер слайду 19

Хід подій 1939 – 1940 рр. показав, що СРСР і Німеччина здійснювали свої зовнішньополітичні акції у чіткій відповідності до підписаних договорів у серпні і вересні 1939 р. Кириченко В. А. Реалізація договорів. Фотоколаж avatars.mds.yandex.net.

Номер слайду 20

Загальний підсумок. Наприкінці 1930-х рр. склалася ситуація, за якої від Радянського Союзу залежало, коли буде розв'язано війну. Він міг об'єднатися із країними західної демократії або посісти вичікувальну позицію. Сталін обрав останній шлях, до того ж вступивши в змову з Гітлером про розподіл сфер впливу у Східній Європі. “Пакт Молотова - Ріббентропа” відкривав шлях до безкарної німецької агресії проти Польщі й розв'язування Другої світової війни, у яку незабаром було втягнуто і Радянський Союз. Кириченко В. А. Кириченко В. А.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лактіонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гринь Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
3974
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку