Презентація "Реактивний рух"

Про матеріал
Розкривається поняття та фізичні осно­ви реактивного руху і польоту ракети як цікавого прикладу прояву закону збережен­ня імпульсу та вміння застосовувати свої знання на практиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

. Реактивний рух. Підготувала Д’яченко Майя Юріївна, учитель фізики комунальної установи Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ст. № 10 імені Героя Радянського Союзу О. А. Бутка«У погоні за світлом і знаннями людство спочатку боязко вигляне за атмосферу , а потім завоює собі весь навколосонячний простір » К. Е. Ціолковський

Номер слайду 2

Експрес-опитування1. Що називають імпульсом?2. Імпульс тіла – це…3. Назвіть внутрішні сили для системи з двох тіл.4. Що таке зовнішні сили?5. Як впливають внутрішні сили на сумарний імпульс системи?6. Яку систему називають замкненою? 7. Сформулюйте закон збереження імпульсу.8. Чому усі реальні системи не є замкненими?9. В яких випадках закон збереження імпульсу можна застосовувати для не замкненої системи тіл?

Номер слайду 3

Поміркуй

Номер слайду 4

Реактивний рух. Реактивний рух –це рух, що виникає, внаслідок відділення з певною швидкістю від тіла якоїсь його частини. Особливість цього руху полягає в тому, що прискорення чи гальмування тіла відбувається без будь-якої взаємодії з оточуючими тілами.

Номер слайду 5

Реактивний рух. Рух тіл відбувається за рахунок викиду речовин, або відштовхування тіл одне від одного. Повітря є відокремлюваною частиною кулькиІмпульс повітряІмпульс кульки. Кулька рухається в протилежний бік руху повітря.

Номер слайду 6

Реактивний рух. *закон збереження імпульсу*до взаємодії тіло було нерухомим, його імпульс дорівнював нулю:*імпульси частин тіла мають бути однаковими за модулем, але протилежними за напрямом*швидкість руху кульки

Номер слайду 7

Реактивний рух ракети. Ракета – літальний апарат, який переміщується в просторі завдяки реактивній тязі, що виникає внаслідок відкидання ракетою частини власної маси. Коли газовий струмінь із великою швидкістю викидається із сопла ракети, то оболонка ракети одержує потужний імпульс, напрямлений у бік, протилежний швидкості руху струменя.

Номер слайду 8

Реактивний рух ракети. При згорянні палива в камерізгоряння ракети утворюються гази,нагріті до високої температури. Придії двигуна протягом короткогоінтервалу часу t з сопла ракетивикидаються зі швидкістю uвідносно ракети гарячі гази масою m. Ракета і гази, що викидаються їїдвигуном, взаємодіють між собою. Напідставі закону збереження імпульсупри відсутності зовнішніх сил сумавекторів імпульсів взаємодіючих тілзалишається постійною.

Номер слайду 9

Реактивний рух ракети. Ракета – замкнена система. Газ згоряє в камері згоряння і викидається через сопло, дістає деякий імпульс. Внаслідок взаємодії, і газ, і ракета набувають певної швидкості, а значить мають імпульс. Швидкість ракети тим більша, чим більше відношення маси газу до маси ракети.

Номер слайду 10

Багатоступеневі ракети. Ступені зі спорожнілими паливними резервуарами відкидаються в польоті → маса ракети зменшується → збільшується швидкість її руху. Триступенева ракета-носій “Восток”.

Номер слайду 11

Реактивний рух ракети. У разі потреби ракету можна гальмувати. Для цього газ із сопла повинен вилітати в той самий бік, куди рухається ракета.

Номер слайду 12

Досягнення космонавтики. Перші ракети, що були використані для подолання сили земного тяжіння й виведення на орбіту Землі першого штучного супутника та польоту першого космонавта, розроблялися під керівництвом нашого співвітчизника С. П. Корольова. Одні з перших рідинних реактивних двигунів були розроблені під керівництвом українського й радянського вченого, академіка В. П. Глушка. Реактивні двигуни його конструкції забезпечували надійну роботу перших космічних апаратів.

Номер слайду 13

Досягнення космонавтики12 квітня 1961 р. — здійснено перший політ людини в космос (Ю. Гагарін) на кораблі «Восток-1» (СРСР).

Номер слайду 14

Історична довідка: куля Герона. Куля Герона, або еоліпіл, створений давньогрецьким математиком і механіком Героном. Пара, що виходить із закріплених на кулі зігнутих трубочок (сопел), змушує кулю обертатися.

Номер слайду 15

Реактивний рух у живій природі.

Номер слайду 16

Реактивний рух у техниціРеактивний літак. Катери. Військова ракетна техніка

Номер слайду 17

Реактивний рух.https://youtu.be/222 Om7r. HTWI

Номер слайду 18

Задача:1. Два тіла однакового об'єму, сталеве і свинцеве, рухаються з однаковими швидкостями. Імпульс якого тіла більший й у скільки разів? Густина свинцю - 11300кг/м3 , густина сталі 7800кг/м3 .

Номер слайду 19

Задача:2. Рух матеріальної точки описується рівнянням . Знайти імпульс точки через 4 с, вважаючи, що її маса дорівнює 4 кг.

Номер слайду 20

Задача:3. З моделі ракети масою 200 г вилітають гази зі швидкістю 600 м/с відносно Землі. Вважати, що заряд масою 50 г згоряє миттєво. Визначити швидкість ракети після старту.

Номер слайду 21

Перевір себе. Космонавт вийшов у відкритий космос і забув пристебнути страхувальний трос. У якому напрямку треба кинути гайковий ключ, аби повернутися на корабель?

Номер слайду 22

Перевір себе. Завдяки чому мешканець морів восьминіг отримує можливість переміщатися в напрямку, протилежному викиданню струменя.

Номер слайду 23

Домашнє завдання:1. Підручник для 9 класу, за редакцією В. Г. Бар`яхтара, С. О. Довгого. Опрацювати: §37, Відповісти на контрольні запитання с. 233,Виконати вправу 37 № 1,2,3.2. Підручник для 9 класу, за редакцією Т. М. Засєкіної, Д. О. Засєкіна. Опрацювати § 53, Відповісти на контрольні запитання с. 238, № 1-4 – усно, № 5,6 – письмово.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Без'язична Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кириченко Саша
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Іменинник Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Д`яченко Майя
До підручника
Фізика (підручник для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням фізики) 9 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
20 травня 2020
Переглядів
11935
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку