Презентація "Рефлексія"

Про матеріал
Сучасний урок: прийоми та вправи для рефлексії на уроках в початковій школі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасний урок: скарбничка прийомів рефлексіїПідготувала: Вчитель початкових класів. Мороз Т. С.

Номер слайду 2

Сутність етапу рефлексії на сучасному уроці. Головна заповідь учителя – помітити навіть найменший крок учня вперед і підтримати його на цьому шляху успіху. Щоб бути успішною, сучасній дитині, крім певних знань, потрібне усвідомлене ставлення до процесу навчання, сформовані компетентності контролювати й аналізувати свою діяльність, розуміти власні почуття, самостійно ставити перед собою нові навчальні цілі й вирішувати їх. Здорова дитина мотивована на успішне навчання, дослідницьке ставлення до життя, увагу до свого внутрішнього стану. Але без допомоги вчителя вона вповні не навчиться керувати собою. Саме єдність цілей учителя та учня веде в кінцевому підсумку до певних результатів, коли кожен учень може дати оцінку своєї діяльності на уроці. Це викликає в школярів почуття радості та власної значущості.

Номер слайду 3

Обов’язковою складовою формули успіху сучасного уроку є зворотній зв’язок. В педагогічній психології пропонують такі терміни:

Номер слайду 4

Педагогічна рефлексія – фаза уроку, протягом якої учні осмислюють відкриті й усвідомленні ними ідеї, аналізувати навчальну діяльність та її результати. Класифікація педагогічної рефлексії

Номер слайду 5

Класифікація рефлексії за сферами людської сутності:

Номер слайду 6

Прийоми духовної рефлексії.

Номер слайду 7

«Сад» Потрібний великий аркуш паперу і вирізані з кольорового паперу великі насінини та крапельки за к-тю дітей в класі. Діти за допомогою скотчу «висаджують» внизу аркуша насінини – свої очікування від уроку. Наприкінці уроку на краплинах учні записують персоналдьний вклад, який вони внесли у продуктивність , успішність уроку, і прикріпляють угорі аркуша. Підбиваючи підсумки , учитель оцінює загальний стан «саду».

Номер слайду 8

«Діамант»Учні по черзі висловлюються про урок – те, що на їхню думку, було найбільш цікавим і корисним, – за допомогою слів: « Справжній діамант уроку сьогодні – це…»

Номер слайду 9

« Одним словом »Завершіть одним словом : « Урок сьогодні – це …»« Сьогодні на уроці я …»

Номер слайду 10

« Заборона »Заборонено говорити : «Я не можу», «Я не вмію», «Я не знаю, як …», «У мене не вийде». Потрібно говорити : «Мені необхідно навчитися цього…», «У мене все вийде, якщо я зможу навчитися цього…», « Для цього мені потрібно знати…», «Для цього мені потрібні такі вміння…»Такий прийом реалізується через трансформацію пасивної поведінки учня у спрямовану, позитивну рефлексію над своїм досвідом.

Номер слайду 11

Прийоми інтелектуальної рефлексії.

Номер слайду 12

«П’ять пальців»Учні обводять свою долоньку, над кожним пальцем фіксують такі вислови й доповнюють їх:«над чим потрібно попрацювати»;«зрозумів(-ла)»;«дізнав(-ла)ся»;«мій настрій»;«мені не вистачило».

Номер слайду 13

«Вигук про урок»За допомогою вигуку передайте свої враження про урок. Впораюся!Відмінно!Ура!Знаю, можу!Складно!Допоможіть!

Номер слайду 14

«Абетка»Запропонована буква алфавіту, наприклад «П». Необхідно написати якомога більше слів, що починаються на цю букву і тісно пов’язані з темою уроку (обґрунтувати свої варіанти).

Номер слайду 15

«Світлофор знань»Оцініть свої знання на початку уроку, у середині й наприкінці уроку. Для цього розфарбуйте на світлофорі відповідні кружечки кольорами, які відповідають вашомустану: Добре (зелений);Не дуже добре (жовтий);Погано ( червоний). Початок уроку. Сере-дина уроку. Кінець уроку

Номер слайду 16

«Самопохвала»Учні підбивають підсумок уроку за допомогою фраз:« Я сьогодні молодець!»« Я дізнав(-ла)ся»« Я навчив(-ла)ся»

Номер слайду 17

«Веселка самооцінювання»Ч (червоний) Чемно слухав(-ла) О (оранжевий) Охоче працював (-ла) Ж (жовтий) Жадібно засвоював (-ла) нові знання. З (зелений) Задумав (-ла)ся над проблемою уроку. Г (голубий) Глибоко проникнув (-ла) у тему уроку. С (синій) Серйозно працював (-ла) Ф (фіолетовий) Фундаментально засвоїв (-ла) тему

Номер слайду 18

«Квиток для виходу із класу»Наприкінці уроку вчитель мотивує учнів подумати над опрацьованим матеріалом, щоб отримати «квиток на перерву»

Номер слайду 19

«Прибирання в будинку»До стіни(дошки) прикріплено три великі аркуші. На першому зображена валіза, на другому – міксер , на третьому – кошик для сміття. Кожен учень отримує три кольорові стікери, на яких необхідно висловитися щодо інформації, почутої на уроці, за такими критеріями: Актуально, корисно, цікаво. Виявилося марним, непотрібним, Буду активно застосовувати можна стерти з пам’яті. в житті. Необхідно обміркувати, переробити.

Номер слайду 20

«Моя стежка на уроці»«Заплутав(-ла)ся»«Багато дізнав(-ла)ся, але не можу ще застосувати»«Усе зрозумів(-ла), досяг(-ла) мети й успіху»

Номер слайду 21

«Прикрась ялинку»До зображення на аркуші ялинки прикріпити кульку певного кольору. Червона кулька – урок був актуальним, корисним, цікавим. Синя кулька – нецікавий, неінформативний урок.

Номер слайду 22

«Олімпійська рефлексія»Синій – «Цікаво»;Жовтий – «Несподівано»;Червоний – «Корисно»;Чорний – «Важливо»;Зелений – «Нове».

Номер слайду 23

«Смайлики»Поділіться своїми враженнями про урок і поставте позначку(плюс, крапка, зірка тощо) за вашими внутрішніми відчуттями щодо кожної позиції таблиці під відповідним смайликом.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Настрій на уроціРобота на уроціЗасвоєння матеріалу

Номер слайду 24

«Чарівний мішечок»або «Чарівна скриня»Зберімо в цей чарівний мішечок (скриню) усе найцікавіше, що було сьогодні на уроці.

Номер слайду 25

« Світлофор сомооцінки »Основні кольори світлофора використовуються для самооцінки дітьми своїх успіхів, відчуттів, діяльності, рівня розуміння і засвоєння нових знань. Варіанти тверджень для вибору: Червоний – багато не зрозумілого; не сподобалося; нічого не вдалося. Жовтий – необхідно повторити ще раз; сподобалось, але не все; майже вдалося. Зелений – усе зрозуміло, легко і просто; побільше б таких завдань; усе вдалося.

Номер слайду 26

«Дерево настрою»Червоне яблуко – На уроці було цікаво! Я все зрозумів(-ла). Корисний матеріал. Зелений листок – На уроці було цікаво! Але я зрозумів(-ла) не все. Перечитаю вдома. Жовтий листок – На уроці було не цікаво! Я нічого не зрозумів(-ла). Цей матеріал мені не знадобиться.

Номер слайду 27

«Рефлексійне коло!Усі учасники педагогічної взаємодії сідають у коло. Педагог задає алгоритм рефлексії:- Розкажіть про свій емоційний стан під час уроку та наприкінці.- Що нового ви дізналися, чого навчилися?- Які причини цього?- Як ви оцінюєте свою роботу на уроці?Учні по черзі висловлюються відповідно до заданого алгоритму. Педагог своїм висловлюванням завершує рефлексійне коло.

Номер слайду 28

«Фотозйомка»Уявіть, що сьогодні весь урок вас знімав фотограф. Але, на жаль, помилково видалив папку з фотографіями. Спробуймо зараз відновити цю папку. Найяскравіші, веселі фотографії (успіхи). Неякісні фотографії (невдачі). Після цього відбувається обговорення успіхів і невдач уроку.

Номер слайду 29

«Прикрашаємо торт»Зображений на ватмані торт учні прикрашають картинками – «свічками» і «трояндами». На «свічках» записують ті види діяльності, які далися їм на уроці легко. «Троянди» певного кольору символізують настрій: Червоний колір – я задоволений своєю роботою на уроці;Зелений колір – я добре працював на уроці, але вмію ще краще. Синій колір – робота не вдалася, незадоволений собою.

Номер слайду 30

«Цеглинки»На цеглинках написано етапи уроку. Дітям запропоновано розфарбувати кожен етап різними кольорами залежно від того, як вони оцінили свою діяльність на уроці. Зелений – я активно працював(-ла) і виконав(-ла) усі завдання. Жовтий – я виконував(ла) усі завдання, але відповідав(-ла) лише тоді, коли мене питали. Синій - я виконував(ла) усі завдання, але іноді був(-ла) неуважним(-ю) і не запам’ятав(-ла) увесь матеріал. Червоний – мені не вдалося запам’ятати весь матеріал, я часто не міг (могла) зосередитись.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Обговорення д/з. Самостійна робота. Розв’язання задач. Проблемне питання. Робота в групіПовторення

Номер слайду 31

«Тварина»З якою твариною ви асоціюєте свою діяльність на уроці? працював(-ла) багато, наполегливо, залюбки. нічого не зрозумів(-ла) , але було цікаво. швидко виконав(-ла) всі завдання. багато дізнав(-ла)ся, усе зрозумів(-ла).

Номер слайду 32

Самооцінка «Знаки»Показати карточки зі знаками , як розуміння навчального матеріалу.!! – Знаю, умію!!? – Сумніваюсь, не впевнений(-на)!?? – Я не знаю, прошу допомоги!

Номер слайду 33

«Розфарбуй кульки на ялинці…»У жовтий колір , якщо виконувати завдання було легко;У синій колір, якщо були невеликі труднощі;У червоний колір, якщо було важко виконувати завдання.

Номер слайду 34

«Заповідний кристал»Виберіть свій заповітний кристал. я впевнений(-а) в собі. я дізнав(-ла)ся багато нового мені сподобалось завдання мені потрібна допомога

Номер слайду 35

«Птахи настрою»Помістіть у клітку того птаха, який відповідає вашому стану на певному етапі уроку. Усе зрозуміло не до кінця зрозуміло незрозуміло

Номер слайду 36

Прийоми емоційної рефлексії

Номер слайду 37

«Палітра емоцій»У поданому переліку вражень, почуттів підкресліть одне- три слова, що відповідають вашому стану душі: Хвилювання;Співчуття;Легенький смуток;Захоплення;Спокій;Замріяність;Радість;Журба;Розачарування;Щастя;Світла печаль;Умиротворення;Натхнення…

Номер слайду 38

«Чарівне дерево побажань»Кожен учень по колу бере кольорову стрічку і каже добре побажання, слово один одному. Потім стрічку прив’язує до чарівного дерева.

Номер слайду 39

«Барометр»Оцініть урок за допомогою різних станів прогоди. «Шторм» – дуже низька оцінка, негативне ставлення. «Дощ» – невисока оцінка, байдуже ставлення. «Вітер» – задовільна оцінка, спокійне ставлення. «Мінливо» – хороша оцінка, позитивне ставлення. «Ясно» – дуже висока оцінка, захоплення.

Номер слайду 40

«Емоційний термометр уроку»Позначте «температуру» свого емоційного стану на початку, а потім - наприкінці уроку. Замерз(-ла) прохолодно нуль тепло закипів(-ла)

Номер слайду 41

«Моє місто»Підбиваючи підсумок уроку, клас «проєктує» на дошці місто з різнокольорових будиночків відповідно до свого настрою: Червоний будинок – захоплений настрій;Помаранчевий – радісний, теплий;Жовтий – світлий, приємний;Зелений – спокійний;Синій – сумний;Фіолетовий – тривожний, напружений;Чорний – сумний, поганий.

Номер слайду 42

«Домалюй обличчя»Слід роздати учням аркуші зі спрощеними зображеннями людини (хлопчика і дівчинки), у якої не намальовано обличчя. Діти самі його малюють, зображуючи ті емоції, що властиві їм зараз. Вони можуть доповнити зображення деталями (повітряною кулькою, букетом, рюкзаком), що буде ілюструвати загальне враження: Чи сподобався мені урок? Чи залишилися в мене питання? Чи задоволений(-а)я своєю роботою?

Номер слайду 43

«Шипи і троянди»Озвучте свої враження від уроку за двома аспектами: що було хорошого на уроці, справило позитивний настрій що заважало, коли було не зовсім комфортно

Номер слайду 44

«Маска»Відобразіть враження від уроку відповідною міміко.

Номер слайду 45

«Острови»На великому аркуші – мапа із зображенням емоційних островів: острів Натхнення, острів Невпевненості, острів Задоволення, остів Роздумів, острів Пустоти, острів Смутку, острів Несподіванки, острів Відкриттів, острів Щастя, острів Радості, острів Нудьги, острів Просвітлення, острів Очікування, острів Подиву, острів Мрії, острів Знань, острів Упевненості, острів Наснаги, тощо. Учень прикріплює свій кораблик у відповідній ділянці мапи, що відображає його душевний, емоційно-чуттєвий стан. Кожна дитина має право доповнити мапу новим островом з дібраною назвою, якщо її не зовсім влаштовують наявні.

Номер слайду 46

«Графічний настрій»На берегах зошита позначте впевненість чи невпевненість у самостійному виконанні завдань, готовності до співпраці, розуміння навчального матеріалу. настрій прекрасний настрій хороший готовий(-а) до уроку. Не дуже готовий(-а) до уроку не дуже добре почуваюся хочеться творити

Номер слайду 47

«Яка річ?»Виберіть одну із запропонованих речей – на початок і в кінці уроку – ту, яка найбільше відповідає вашому настрою в цей момент. хоче гуляти хочу вчитися хочу відпочити

Номер слайду 48

Прийоми фізичної рефлексії

pptx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку