Презентація "Реформа П.Столипіна"

Про матеріал
Розкрито причини, мету і завдання, складові аграрної реформи П. Столипіна, її вплив на економічний розвиток українських земель в складі Російської імперії протягом 1906-1916 роки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Реформа П. Столипіна»історія України 9 клас Розробила: Тетяна Вікторівна Пекар,вчителька Одеської загальноосвітньоїшколи №45 І-ІІІ ступенів Одеськоїміської ради Одеської області

Номер слайду 2

характеризувати причини здійснення, мету і складові земельної реформи П. Столипіна; пояснити, як відбувалося її здійснення та як вона вплинула на українські землі в складі Російської імперії;використовувати карту для пояснення процесів аграрної реформи та напрямки переселення селян. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИУЧНІ ПОВИННІ ЗНАТИ:причини здійснення, мету і складові аграрної реформи П. Столипіна;основні поняття: «відруб», «хутір», «переселення селян», «Зелений Клин»,«Сірий Клин». УЧНІ ПОВИННІ ВМІТИ:

Номер слайду 3

зростання товарності господарств. На початку ХХ ст. в сільському господарстві українських земель тривали процеси, започатковані аграрними реформами в Росії (1861 р.) та Австрії (1848 р.), а саме: - перерозподіл земель на користь тих власників, які пристосували свої господарства до ринкових потребпоява надлишку робочої сили упровадження в сільськогосподарське виробництво техніки й досягнень агрокультури демографіч-ний вибух;малоземел ля і беззе-мелля. НАДДНІПРЯНЩИНА. РОЗВИТОК СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА на поч. ХХ ст. Селянські протести навесні 1905 р.: захоплення землі, вирубування лісів,відбирання у поміщиків цукроварень, гуралень, збіжжя, провіанту, худоби тощо.

Номер слайду 4

Характерні риси розвитку сільського господарства90% населення Наддніпрянщини – сільське населення;земельна реформа не розв’язала аграрне питання;залишки кріпосництва (відробіткова рента, поміщицьке землеволодіння, покарання різками селян)малоземелля, безземелля; кооперація;товарне виробництво; провідне місце (Наддніпрянщина) – цукровий буряк (1900 р. – 78-85%);Південь – зернові (22% відсотки хліба імперії. Україна – «житниця Європи»); експорт через порти Півдня. Сільська община, викупні платежі і відсутність ринку землі стримували капіталістичний розвиток сільського господарства

Номер слайду 5

Економічнийрозвитокукраїнськихземель на початку ХХ ст.

Номер слайду 6

На картосхемі зеленим кольором зафарбовано район вирощування. А товарного зернового виробництва. Б технічних культур, зокрема тютюну. В товарного виробництва буряків;Г виноградарства. Б технічних культур, зокрема тютюну.

Номер слайду 7

На картосхемі фіолетовим кольором зафарбовано район розміщення. А товарного зернового виробництва. Б підприємств «Цукрового синдикату». В товарного виробництва буряків;Г виноградарства. В товарного виробництва буряків;

Номер слайду 8

На картосхемі рожевим кольором зафарбовано район розміщення. А товарного зернового виробництва. Б підприємств «Цукрового синдикату». В товарного виробництва буряків;Г садівництва і виноградарства. Г садівництва і виноградарства.

Номер слайду 9

На картосхемі жовтим кольором зафарбовано район розміщення. А товарного зернового виробництва. Б підприємств «Цукрового синдикату». В товарного виробництва буряків;Г виноградарства. А товарного зернового виробництва.

Номер слайду 10

Аграрна реформа Петра Столипіна та її вплив на Україну1. Прагнення царизму зменшити конфронтацію в суспільстві, відвер-нути селян від боротьби за поміщицькі землі й закріпити в них при-ватновласницькі настрої;2. Усвідомлення правлячими колами необхідності розв’язання аграр-ного питання і прискорення розвитку фермерського господарства. 3. Прагнення ліквідувати аграрну перенаселеність в європейській частині країни, зменшити конфронтації в суспільстві. Причини аграрної реформи: Зміцнити соціальну опору самодержавства на селіРозв’язати проблему аграрного перенаселення. Ліквідувати заборгованість за викупними платежами 1861 р. Завдання аграрної реформи:

Номер слайду 11

3. Проведення переселенської політики.9 листопада 1906 р. - царський указ про вільне виділення селян з общин, який започаткував столипінську аграрну реформу1906-1911 рр. – столипінська аграрна реформа ЗАХОДИ П. СТОЛИПІНА:1. Указом 9 листопада 1906 р. і законом 14 червня 1910 р. селянам дозволялося виходити з громади й закріплювати землю у приватну власність. Тим самим руйнувалося громадське землеволодіння. НАСЛІДКИ:2. Створення на селі хутірського й відрубного господарства. Приватна власність на землю. Руйнація сільської общини. Відруб – одна ділянка у власності селянина. Хутір – окреме поселення однієї або декілька родин. Поява поселень: Зелений Клин (Дал. Схід), Сірий Клин (Півн. Ка- ахстан). Переселено 1млн., але чверть – повернулося.

Номер слайду 12

Столипінська аграрна реформа 

Номер слайду 13

Наддніпрянщина стала одним із регіонів, де земельна реформа відбувалася найбільш успішно. У 1913 р. було знято найбільший валовий збір зернових — 1200 млн пудів. Третина всієї продукції сільського господарства вивозилася за кордон. Земельна реформа П. Столипіна не змогла повністю розв’язати всі суперечності на селі. Вона не ліквідувала соціальної напруженості, яка ще більше загострилася. Економічні наслідки реформи були більш вагомими. Значно збільшилося виробництво товарного зерна. Було освоєно нові території на сході країни. Завдяки розоренню частини селян з’явилася нова робоча сила для промисловості. Від 1910 до 1913 р. посівні площі в Наддніпрянщині збільшилися на 900 тис. десятин і досягли 22,9 млн десятин. Частка України в загальноімперському експорті зерна перевищувала 40 % і становила 250—300 млн пудів щорічно.

Номер слайду 14

Столипінська аграрна реформа 

Номер слайду 15

У південних губерніях з общини вийшло більше 40 % дворів, на Правобережжі — половина. Економічні наслідки аграрної реформи П. Столипіна в НаддніпрянщиніНезважаючи на всі труднощі й загострення суспільних відносин, саме в Україні селяни найактивніше виходили із земельних громад. Найбільшого успіху реформа досягла на Полтавщині, де земельні громади були слабкими, — майже вся селянська земля стала приватною. У Чернігівській і Харківській губерніях у приватну власність перейшло понад половину земель. Уряд створив Селянський земельний банк для надання селянам-підприємцям доступних кредитів для придбання землі, сільськогосподарської техніки, робочої худоби, реманенту тощо. До реформування приєдналися земства, які створювали станції прокату техніки, будували елеватори, улаштовували сільськогосподарські читання, видавали популярну агрономічну літературу, проводили демонстрації нової техніки, виставки нових високопродуктивних порід тварин і сортів рослин.; дбали про меліорацію земель. Унаслідок усіх цих заходів продуктивність сільськогосподарської праці між 1909–1913 рр. зросла в 1,5 раза.

Номер слайду 16

Які завдання мали бути вирішені в ході земельної реформи П. Столипіна?зміцнити соціальну опору самодержавства на селірозв’язати проблему аграрного перенаселеннярозширити ринки збуту сільськогосподарської продукціїскасувати панщину та кріпосну залежність селянліквідувати заборгованість за викупними платежами 1861 р.подолати кризу сільськогосподарського перевиробництва7 ліквідувати церковне та монастирське землеволодіння1 2 5

Номер слайду 17

Поява в Російській імперії документів, подібних до зображеного на фото, свідчила про. А впровадження «межі осілості». Б поширення кооперативного руху. В завершення індустріалізації Сходу. Г здійснення земельної реформи П. Столипіна.  Г здійснення земельної реформи П. Столипіна. Переселення за Урал. Довідкова книжка для ходаків і переселенців на 1909 р.

Номер слайду 18

На все добре!Дякую за увагу!Прочитати В. С. Власов § 28 С.234-238. Виконати письмово №1, 3, 4 сторінка 238 ЗАВДАННЯ

Номер слайду 19

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРАСтрукевич О. К. Історія України : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл. / О. К. Струкевич. — К. : Грамота, 2017. - С. 181-184 Власов В. С. Історія України : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл. / В. С. Власов — К. : Літера ЛТД, 2017. С.134-235https://history.vn.ua/lesson/history-of-ukraine-developing-lessons-10-class-gisem-profile-level/8.phphttps://history.vn.ua/lesson/history-of-ukraine-developing-lessons-10-class-gisem-profile-level/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кучеренко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бичкова Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Семенова Світлана Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
28734
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку