Презентація "Реформація.Контрреформація"

Про матеріал
Презентація з всесвітньої історії для учнів 8 класів з теми. " Реформація. Контрреформація"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поширення Реформації та Контрреформація. Підготувала вчитель Харківської ЗОШ №126 Ключко Світлана Миколаївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Лютеранство. Основа лютеранства  -вчення Мартіна Лютера (1483—1546 pp.) про визнання джерелом віри лише Святого Письма спасіння душі через особисту (без посередників) віру заперечення папської влади, ікон, пишних обрядів скорочення кількості релігійних свят визнання лише двох таїнств — хрещення й причастя.

Номер слайду 4

Кальвінізм визнання лише Святого Письма «Бог дав нам дві книги, два откровення про Себе: книгу природи та Біблію» велике значення доктрини передвизначення (що йде від Божої волі — передвизначення життя людини, її спасіння та осудження)

Номер слайду 5

Доктринальні підстави. Центральною ідеєю вчення, відповідно Кальвіна є догмат про божественне приречення до якого доля кожної людини визначена Богом. Згідно з цим вченням, Бог заздалегідь визначив одних людей до спасіння і блаженства, інших - до погибелі. Люди безсилі змінити волю Бога, але можуть здогадуватися про неї по тому, як складається у них життя на землі. Якщо їх професійна діяльність (її передрікало Бог) йде успішно, якщо вони побожними і доброчесні, працелюбні і покірні владі (встановленим Богом), значить, Бог благоволить до них.

Номер слайду 6

У кальвінізмі в релігійній формі послідовно виражені основні положення протестантської етики, що стала ідеологією зароджувалася буржуазії : культ підприємливості та працьовитості безумовна ділова чесність вірність даному слову і укладеною угодою особистий аскетизм відділення домашнього господарства від промислу і вкладення всього прибутку в справу.

Номер слайду 7

"Кальвін розкрив двері монастирів, але не для того, щоб усі ченці вийшли з них, а для того, щоб загнати туди весь світ". В Женеві, яка стала “протестантським Римом” жителям було заборонено носити яскравий одяг і прикраси, навіть святкування і будь-які розваги були заборонені. Тих мешканців Женеви, які не бажали коритися новим порядкам, позбавляли громадянських прав, виганяли з міста, навіть страчували.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Англіканська церквахристиянська протестантська церква, заснована в 1534 році королем Генріхом VIII після відмови папи Климента VII анулювати шлюб Генріха VIII і Катерини Арагонської, що й стало причиною реформації в Англії, як потреба створення окремої, незалежної від Папства церкви

Номер слайду 10

Англіканська церква. Англіканізм характеризується трьома основними елементами: підпорядкування Церкви державі (главою Англіканської Церкви є англійський монарх); ієрархічна структура, яка виключає Папу Римського, але зберігає інші щаблі священичого стану – дияконство, пресвітерство і єпископство; Prayer Book – збірник канонічних молитов, який є другим за значимістю священним текстом після Біблії.

Номер слайду 11

Контрреформація. Контрреформація-це система заходів католицької церкви в ХV-ХVІІ ст., спрямованих на припинення та викорення реформаційних ідей та рухів. Контрреформація була комплексним зусиллям з п’яти основних напрямків: 1.реакційний захист католицької обрядової практики2. церковна або структурна перебудова, 3. релігійні порядки 4. духовні рухи 5. політичний вимір.

Номер слайду 12

Контрреформація. Тридентський собор. Тридентський собор 1545-1563 Закріпив основні положення католицької віри: Непорушність церковної ієрархії, меси та сповідіЗбереження семи таїнств. Поклоніння святим та іконам. Підтверджено посередницьку роль церкви між людьми та Богом ізверхність Папи Римського. Скасовано індульгенції Собор скасував деякі з найвідоміших зловживань та запровадив чи рекомендував дисциплінарні реформи, що впливали на продаж індульгенцій, мораль ченців, освіту духовенства, відсутність приватних володінь у єпископів та ін. Хоча деякі учасники висловили євангелістичні настрої на користь вищої влади Святого Письма і виправдання вірою, жодна поступка не була зроблена протестантизму.

Номер слайду 13

Контрреформація. Нові чернечі ордени. В ході католицької реформи були створені нові чернечі ордени. У 1527 року було засновано орден Театинці. Вони бажали відновити цінності ранньохристиянської громади, апостольського життя. У 1526 році з ордена францисканців виділився новий орден капуцинів, який проповідував повернення до суворих норм статуту св. Франциска. В ордені кармелітів з'являється реформаторське крило, ідеал життя вони бачили в аскетичному способі життя і бідності. У 1530 року з'явився орден Варнавити, в 1537 році - орден Боніфратри, монахи якого дбали про хворих. Тоді ж було засновано орден св. Урсули, який займався піклуванням і вихованням молодих дівчат.

Номер слайду 14

Контрреформація. Орден Єзуїтів. У 1534 році Ігнатій Лойола і шість його найближчих друзів зібралися разом, щоб створити дружину духовних лицарів. Вони принесли обітницю відвідати Святу землю, а також обітниць бідності і милосердя. Їх клятва закінчувалася словами: "Omnia ad maiorem Dei gloriam" — "Все для більшої слави Божої!" Вважається, що саме тоді був заснований орден Єзуїтів, або "Товариство Ісуса", як вони себе називали. Це був перший орден, який назвали не ім'ям засновника, а ім'ям Ісуса. Головна мета Ордену “Захист Католицької віри ВСІМА засобами : мета виправдовує засоби”

Номер слайду 15

Контрреформація. Створення релігійних орденів. Створення Ордену єзуїтів, який будь-якими засобами намагався зберегти католицизм. Головним завданням «Товариства Ісуса» було зміцнення католицької церкви в боротьбі з єрессю. В ордені панувала жорстока сувора дисципліна. Очолював орден вибраний генерал («чорний Папа»). Єзуїти не носили чернечого одягу, у них не було монастирів. Щоб здобути більше прихильників і віруючих, орден звертав увагу на освіту. По всій Європі відкривалися єзуїтські школи. У боротьбі з єретиками практикувались також різні не законні методи: шпигунство, залякування, а інколи навіть вбивство.

Номер слайду 16

Контрреформація.1543 р. Індекс заборонених книгІндекс заборонених книжок (лат. Index Librorum Prohibitorum) — перелік публікацій читаття, видання і розповсюдження яких було заборонено Римо-Католицькою Церквою з огляду на небезпеку їх змісту для збереження віри і моральних принципів. Мета складання Індексу полягала в тому, щоб захистити віру і моральність як від навмисних спроб їх підірвати, так і від богословських, філософських і світоглядових помилок.  

Номер слайду 17

Результати Реформації та КонтрреформаціїЛюдина одержала свободу самостійно мислити звільнилася від авторитарної опіки церкви, одержала релігійну, найдійовішу для неї, санкцію на те, що тільки власний розум, совість, моральне почуття можуть підказати, як їй варто поступати. Реформація сприяла процесові появи людини буржуазного суспільства - автономного індивіда з свободою морального вибору, самостійної і відповідальної в своїх судженнях і вчинках, підготовляючи цим грунт для ідеї прав людини. В носіях протестантських ідей виразився новий, буржуазний, тип особистості з новим відношенням до світу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
8 листопада 2020
Переглядів
7269
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку