Віртуальна екскурсія до Несвізького замку– дивовижного королівського замку у Білорусі. (8 клас)

Про матеріал
Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією замку Несвізького замку, що знаходиться у Білорусі; Тип уроку: комбінований урок Наочність: презентація Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити; Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія;
Перегляд файлу

Тема уроку: Віртуальна екскурсія до Несвізького замку– дивовижного королівського замку у Білорусі. (8 клас)

Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією замку Несвізького замку, що знаходиться у Білорусі;

Тип уроку: комбінований урок

Наочність: презентація

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити;

Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія;

Структура уроку

І. Організаційний момент 1 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв.

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв.

IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв.

V.Вивчення нового матеріалу 10 хв.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

VII.Творче завдання 10 хв.

IX.Заключна частина 5 хв.

Хід і зміст уроку

І. Організаційний момент

1. Привітання;

2. Перевірка присутності учнів за журналом;

3. Ознайомлення учнів з планом уроку;

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь

Актуалізація проводиться у формі беіди:

  1.               Що таке замок?
  2.               Для чого будували замки?
  3.               Які найвідоміші замки ви знаєте?

 ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ми матимемо змогу поринути віртуально до Несвізького замку, побачимо велич і  цієї споруди, дізнаємось історію збудування та сучасну історію споруди;

IV. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема: Віртуальна екскурсія до Несвізького замку– дивовижного королівського замку у Білорусі.

Завдання уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією замку Несвізького замку, що знаходиться у Білорусі;

V. Вивчення нового матеріалу

Використовуємо презентацію для розповіді.

Гордість білоруської землі, прекрасний Несвізький замок з величезним комплексом ландшафтних парків заслужено вважається однією з найкрасивіших пам'яток країни. Але крім зовнішньої пишноти замок може здивувати і своєю багатою історією, через багато століть якої червоною ниткою пройшло життя знаменитого княжого роду Радзивіллів. Будучи резиденцією цих найбагатших магнатів, Несвізький замок являв собою одне з найпотужніших укріплень Великого князівства Литовського, яке здалося ворогові всього один раз. Пізніше княжий замок був перетворений на розкішний палац, наповнений фамільними скарбами Радзивіллів, частина яких представлена в наші дні в музейних експозиціях замку.

Історія замку, яка нерозривно пов'язана з історією стародавнього поселення Несвіж, почалася в 15 столітті, коли невелике волосне містечко було передано у володіння литовсько-руського боярського роду Немировичей. Збереглися письмові свідчення, датовані 1446 роком, про те, що великий князь литовський Казимир Ягеллон передає владу над Несвіжем Миколі Яну Немировичу. Через півстоліття син Казимира Ягеллона, литовський князь Олександр Ягеллончик передав Несвіж вже іншому власнику, багатому боярину Петру Струмілі, родоначальнику магнатського роду Кишки. Саме він і його син Станіслав Кишка почали будівництво дерев'яного замку, який був розташований на північ від існуючого зараз замку. У 1513 році дочка Станіслава Кишки, Анна була видана заміж за Яна Радзивілла Бородатого, представника найбагатшого роду, впливового політика і видатного воєначальника Великого князівства Литовського.

Старий замок в Несвіжі, який разом з деякими іншими містами був переданий Яну Радзівіллу як придане Анни, піддався різним перебудовам і розширенням в роки правління самого Яна і його сина, Миколи Радзивілла Чорного. У 1547 році, незабаром після одруження князя ВКЛ і майбутнього польського короля Сигізмунда II Августа на Барбарі Радзивілл, роду Радзивіллів був дарований князівський титул. У цей період Несвіж стає резиденцією Олицько-Несвізької гілки Радзивіллів, представники якої володіли замком протягом довгих століть. Блискуче положення при дворі вимагало від Радзивіллів будівництва нового замку, який міг би відповідати їх багатству і славі. Преображення Несвіжа почалося в кінці 16 століття, при Миколі Христофорі Радзивіллі, який замінив застарілі дерев'яні будівлі в місті на кам'яні будівлі і почав будівництво нової княжої резиденції.

Навесні 1583 року на південь від старого замку, який згодом ще кілька десятиліть існував як Будинок старости, почалося зведення кам'яного замку. У будівництві брали участь місцеві та італійські зодчі, які зуміли органічно поєднати в княжій резиденції риси добре укріпленого замку і вишуканого палацу. Замок був збудований на мисі над річкою Уша, русло якої розширили і створили штучні ставки навколо замку. За допомогою дамб і гребель вода з річки подавалася в замковий рів, а землю, здобуту при створенні ставків і рову, використовували для збільшення висоти мису. Крім широкого рову замок і міські будівлі були захищені валами, облицьованими каменем і укріпленими по кутах бастіонами для артилерійських знарядь. Внутрішній двір замку утворювали три кам'яних будівлі: триповерховий князівський палац, прикрашений кутовими вежами, будівля казарм з дозорної вежею і господарський корпус.

Згодом замковий комплекс зазнав безліч перепланувань, в результаті яких замок перетворювався то в ренесансний, то в бароковий палац. На оформлення внутрішнього оздоблення замку Радзивілли не шкодували коштів, їх резиденція славилася залами, які мали імена відповідно до їх оформлення: Золота, Лицарська, Мисливська, Портретна, Блакитна, Мармурова і інші. У замку була власна Кунсткамера і велика бібліотека з рідкісними рукописами і стародруками, величезний історичний архів з грамотами та особистими листами різних європейських монархів. Славилася резиденція Радзивіллів також величезними зборами художніх і ювелірних цінностей, збройовою і нумізматичною колекціями.

В середині 17 століття, в роки російсько-польської війни Несвізький замок гідно витримав кілька штурмів під час взяття міста російськими воєводами. У цей період було завдано значної шкоди укріпленням замку і верхнім поверхам палацу, після чого в 1669 році на відновлення стратегічно важливого замку були виділені кошти з казни за наказом польського короля Михайла Корибута Вишневецького. Нові руйнування в Несвіж принесла Північна війна, але й шведським драгунам не вдалося захопити замок, хоча місту вони завдали величезної шкоди. У травні 1706 року шведи почали нову спробу взяти замок, в цей раз під стінами Несвіжа стояв уже сам Карл XII зі своїми основними силами. Після кількох днів облоги комендант замку Баліман під тиском місцевої шляхти, що була стомлена війною і постійними пожежами в місті, підписав капітуляцію. Це був перший випадок здачі замку ворогові, причому здачі без особливого опору.

Близько двох тижнів шведи руйнували замок і його укріплення, зривали вали, підривали бастіони і топили в річці гармати. Кілька найкращих знарядь були взяті в якості трофея, до сих пір в Стокгольмському Королівському музеї артилерії зберігається гармата з Несвізького замку. Відновлювати понівечений замок Радзивілли почали тільки в 1720-х роках, величезний внесок у благоустрій Несвізького замку зробили Михайло Казимир Радзивілл і його син Кароль Станіслав Радзивілл на прізвисько «Пане Коханку», відомий своїми дивацтвами, щедрістю і велелюбністю. При ньому в замку влаштовувалися розкішні прийоми і театральні вистави, а одна з легенд говорить, що він одного разу влаштував для своїх високошляхетних гостей «зиму» серед літа. Вночі слуги густо посипали дорогу до замку сіллю, яка була вельми недешевою в ту епоху, і з ранку «Пане Коханку» запросив усіх прокотитися на санях.

Занепад Несвізького замку почався після Першого поділу Речі Посполитої, коли з маєтку Радзивіллів в Росію було вивезено чимало цінностей і художньо-декоративних творів мистецтва. Розграбування замку продовжилося через кілька років, в роки війни з Наполеоном, на чиєму боці воював Домінік Радзивілл. При відступі наполеонівських військ власник замку не встиг вивезти всі сімейні колекції і цим скористалися російські війська. Після кількох десятиліть запустіння Несвізький замок стали відновлювати представники прусської гілки роду Радзивіллів – Антоній Генріх і його син Фрідріх Вільгельм. У другій половині 19 століття відродженням колишньої краси замку займалася дружина Антонія Вільгельма Радзивілла, Марія Доротея де Кастеллан, з ініціативи якої навколо замку на березі ставків був створений чудовий садово-парковий комплекс.

Коли в 1939 році землі Західної Білорусі увійшли до складу СРСР, замок вступив у період свого найгіршого існування – багато з цінних речей і предметів інтер'єру було віддано в музеї і театри, але багато і просто розкрадено. У роки Другої світової війни в замку був розташований штаб танкової групи Гудеріана, а потім – військовий госпіталь. Після війни Несвізький замок був перетворений в санаторій, і тільки в кінці 20 століття почався процес передачі замку у відання Міністерства культури. У 2005 році Несвізький замок і родинна усипальниця Радзивіллів, Фарний костел було внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тривала реставрація замку була завершена в 2012 році, і в липні цього ж року він був відкритий для туристів.

У наші дні гостям історико-культурного заповідника «Несвіж» пропонують безліч різноманітних екскурсій, який відрізняються, як тематичною спрямованістю, так і тривалістю маршруту. Величезною популярністю у туристів користується екскурсія по резиденції Радзивіллів, в ході якої можна побачити розкішні палацові інтер'єри, бібліотеку і архів замку. Прекрасна можливість зануритися в історію замку і дізнатися багато цікавого про етапи його будівництва надана в екскурсійному маршруті, який пролягає по території замку і його укріпленням. У 2007 році були відреставровані міські ворота Слуцька брама, які в минулі століття разом з іншими чотирма воротами входили в систему фортифікацій замку. Цей прекрасний зразок архітектури епохи бароко раніше служив не тільки місцем розміщення стражників, але і служив своєрідним митним пунктом – в Слуцькій брамі була комірчина чиновника, що збирав мито з усіх, хто входив в місто.

Для туристичного огляду крім палацового комплексу відкриті галереї замку і арсенал, в яких можна відвідати експозиції декількох білоруських музеїв. Парковий ансамбль Несвізького замку, створений в кінці 1870-х років, представляє чудовий комплекс ландшафтної архітектури в декількох популярних стилях. Тут можна побачити зразок Англійського та Японського парку, Театральну галявину, на якій грав придворний театр, Замкову алею, Старий парк з трьома просторими галявинами – Центральною, Спортивною і Виставковою, усамітнений Марисін парк з Островом Любові посеред невеликого ставка і багато інших чудових куточків.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

Закріплення нових знань у формі бесіди:

  1.               Що вам запам’яталося?
  2.               Що найбільше сподобалося у вигляді замку?
  3.               Чи хотіли б ви там побувати?

VII.Творче завдання 10 хв.

Завдання для учнів: описати свою  улюблену  памятку в Україні чи за її межами (учні можуть користуватися мережею Інтернет)

IX.Заключна частина 5 хв.

  1.               Вчитель повідомляє про досягнення цілей уроку
  2.               Домашнє завдання: зробити презентацію про свою улюблену пам’ятку історії,архітектури чи мистецтва (на вибір учня)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку