Презентація "Регіональна вишивка 6 клас"

Про матеріал
Розвивальна – розвивати вміння аналізувати, пояснювати, порівнювати; розвивати художній смак; розвивати пізнавальний інтерес до навчального предмету;• Виховна – виховувати повагу до традицій українського народу; виховувати вміння відчувати і розуміти прекрасне; формувати свідоме дотримання правил безпечної праці та санітарно гігієнічних вимог .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ОЗДОБЛЕННЯ ВИРОБІВ У УКРАЇНСЬКИХ НАРОДНИХ ТРАДИЦІЯХ Підготувала: Бережна І. Ю.

Номер слайду 2

Вишивка – складне багатогранне явище художньої культури українського народу. Це один із давніх, найбільш масових і розвинених видів народного декоративного мистецтва.

Номер слайду 3

Регіональні особливості народної вишивки Середня Наддніпрянщина Полісся, Поділля, Південь України, Карпати Слобожанщина 

Номер слайду 4

Вишивка. Середньої Наддніпрянщини

Номер слайду 5

До Середньої Наддніпрянщини належать райони, розташовані вздовж середньої течії Дніпра, за сучасним адміністративним поділом сюди входять Київська, Полтавська, Черкаська, Кіровоградська та Дніпропетровська області. Вишивкам цього регіону властиві пишні вишукані рослинно-геометризовані орнаментальні мотиви з квітками, листям, бутонами. Вироби, в основному, оздоблюють гладдю, занизуванням, хрестиком. Основні кольори вишивок — білий, коралово-червоний, відтінений чорним. Для Київщини типові техніки «набирування», «хрестик», характерна двоколірна червоно-чорна вишивка іноді з додаванням тре­мо кольору — жовтого або зеленого. На Середній Наддніпрянщині виділяються полтавські вишиванки. Вони відзначаються ніжною гамою, побудованою на вишука­ному поєднанні білого та м'яких пастельних кольорів. Використо­вуються всі відтінки блакитного, вохряно-золотистого, зеленого, сірого. Оригіналь­ними також є рушники, оздоблені композиціями вазонів тощо. Орнамент із симетрично розташованими квітками, листям, бутона­ми, пташками зорієнтований до центра рушника. Краї з усіх боків облямовані в'юнцем зі спорідненими мотивами.

Номер слайду 6

Вишивальні традиції Наддніпровщини

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вишивка. Полісся

Номер слайду 11

Полісся охоплює територію сучасних Волинської, Рівненської, Житомирської та північні райони Київської, Чернігівської й Сумської областей. В поліській вишивці використовуються нескладні орнаменти, які утворюються з ритмічного повтору окремих або вписаних один в другий ромбів, восьмикутних зірок, ламаних ліній. Особливе місце посідає мотив «осьмирожка». Розетка — основний і найпоширеніший мотив вишивок Полісся. Вона має чотири, шість і вісім загострених або заокруглених кінців, які поперемінно вишиваються червоним або чорним. Розетки чергуються із зображенням ромбів, кругів, зигзагів, хрестів у різних варіантах. Мотив хреста часто буває вписаний у ромби, прямокутники й має різне кольорове забарвлення — червоне або чорне чи синє. Часто у вишивці трапляється мотив птаха, іноді з деревом життя в центрі, із гілочками з ягід і листя. В Київському та Чернігівському Поліссі поширеним було також шиття «білим», що поєднувалося з ажурними техніками «вирізування», та різноманітними мережками. Застосовували мотиви «терен», «виноград». На Поліссі орнамент на рукавах сорочок лягає площинно, вкриваючи все тло, вишивка виступає активно завдяки червоному кольору й технікам поверхневого шва — «занизування», «заволікання», «настилування».

Номер слайду 12

Вишивальні традиції Полісся

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Вишивка Поділля

Номер слайду 19

Поділля займає територію між Південним Бугом і Дністром. Це Хмельницька, Вінницька, частина Тернопільської областів. Подільська вишивка — одна з найбільш складних і красивих в Україні. Класичною технікою Поділля є «низь», яку виконували одним або двома кольорами (червоним і чорним). Стібки лягають густими, насиченими лініями геометричного орнаменту У 20—30-х роках XX століття значного поширення в районах Східного Поділля набуває рослинна орнаментація, улюбленою стає проста й легка у виконанні техніка хрестик, урізноманітнюється гама кольорів. Часто традиційні низинкові орнаменти виконуються хрестиком. При цьому щільно зашивається основна маса орнаменту, білим залишається тло полотна, яке слугує формотворним елементом узору. Особливо цікава мережка «шабак», що виконується яскравими, контрастними кольорами: жовтими, зеленими, білими нитками, а також унікальні змережувальні шви «козацької мережки» в синіх, чорних, жовтих і червоних тонах. 

Номер слайду 20

Подільська вишивка. Вишитий рушник. Перша половина XX ст.

Номер слайду 21

Вишитий рушник. Середина XX ст.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Вишивка. Слобожанщини

Номер слайду 25

Слобожанщина охоплює східну частину України. Слобожанський етнографічний регіон повністю охоплює Харківську та Луганську області, південно-східні райони Сумської області ,східні райони Дніпропетровської області (Царичанський, Магдалинівський, Новомосковський, Юр'ївський, Павлоградський, Петропавлівський і Межівський) та більшу частину Донецької області . Техніка вишивання цього регіону має багато спільного з усталеними формами вишивки центральних областей України, але їй властиві й цілком своєрідні поліхромні (багатокольорові) орнаменти, що виконуються технікою дрібного «хрестика», «півхрестиком» і «гладдю». Колорит оздоблення яскравий, із перева­жанням червоного кольору. Орнаменти здебільшого виши­вають грубою ниткою, завдяки чому узори справляють враження рельєфних. Рукави жіночих со­рочок прикрашають орнамен­тальними мотивами, розміще­ними в шаховому порядку, а також з акцентом декору на вузькій частині рукава.

Номер слайду 26

Вишивальні традиціїСлобожанщині

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Вишивка. Карпат

Номер слайду 30

До цього етнографічного регіону належить Північне Прикарпаття (Львівщина й частково Тернопільщина), гірські райони Карпат (Івано-Франківська, частково Львівська області) та Закарпаття. Закарпаття вирізняється самобутністю технік виконання й кольорової гами, яка охоплює до 10—15 барв. Використовуються також бісер, стеклярус, лелітки (металеві блискучі кружечки). Рукава жіночих сорочок — густі, без пробілів, виконані «кучерявим» стібком, «заволікуванням», а також прозорим шитвом. Характерною особливістю вишивки Карпатського регіону є поєднання рослинного, зооморфного і геометричного орнаментів смислове значення яких сягає глибинних джерел. Вишивки виконують нитками різного кольору: червоного, помаранчевого, зеленого, жовтого і чорного. Така колористична різноманітність у вишивці поєднується гармонійно. Типовою є вишивка вовняними нитками згущеними стібками: окремі елементи обводять кольоровими нитками, що забезпечує високий рельєф та кольоровий ефект. Карпатський регіон характеризується використанням таких технік вишивання, як: «кучерявий стіб», «насилування», «штапівка», «качалочка», «стебнівка», «гладь», «низь», «вирізування», «виколю­вання», «хрестик» та ін.

Номер слайду 31

Вишивальні традиціїКарпат

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Вишивкапівдня україни

Номер слайду 36

До півдня України входять Херсон, Одеса, Запоріжжя, Миколаїв. Великій кількості вишитих виробів Півдня України притаманний рослинно-квітковий орнамент, який включає в себе крім садових (троянд, тюльпанів, жоржин, шипшини, лілій, віол, чорнобривців тощо), ягід (полуниці, суниці, порічки тощо), ще листя й грона дерев та кущів (дуба, берези, вишні, горобини, калини, винограду, хмелю. Одним з домінантних мотивів вишивок є троянда - символ краси, що нагадує сонце, наближає людей до розуміння Всесвіту. Перевага технік: гладь, стебловий шов, ланцюжок дає простір для вільного перенесення фітоморфних мотивів на площу фабричного бавовняного полотна, іноді домотканого. 

Номер слайду 37

Вишивальні традиціїпівдня України

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Сучасний одяг

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Одягнімо, друже, вишиванки —Наш чарівний український стрій. Не для когось, не для забаганки,А для себе, вірний друже мій. Одягнімо вишиванки, друже,Як одвічний предків талісман. Хай не буде серед нас байдужихІ один в нас буде отаман. Одягнімо в свята і неділі,В будень, за потреби, одягнімІ відчуєм — вороги безсиліЗруйнувати український дім. Одягнімо вишиванки, друже,Хай побачить українців світ —Молодих, відважних, дужих,У єднанні на сто тисяч літ.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Могила Алла Григорівна
    Дякуємо за таку копітку але чудову роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 травня 2020
Переглядів
4373
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку