Презентація " Регуляція травлення"

Про матеріал
Презентація допоможе формувати поняття про організм людини як складну багатокомпонентну цілісну біологічну систему, розширити знання учнів про нервово-гуморальну регуляцію роботи системи травлення, з`ясувати шляхи нервової та гуморальної регуляції травних процесів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Регуляція травлення. Волошина Олена Іванівна Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 125

Номер слайду 2

Регуляторні системи – це сукупність органів, здатних здійснювати керівний вплив на діяльність фізіологічних систем, органів і клітин

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Нервова регуляція травлення

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Центри, що регулюють роботою різних відділів травної системи, розташовані в довгастому (центр слиновиділення, ковтання, шлункової секреції) і спинному мозку (центр дефекації).

Номер слайду 7

Кора півкуль головного мозку здійснює умовно-рефлекторну регуляцію та довільні впливи на роботу шлунково-кишкового тракту. 

Номер слайду 8

Зниження концентрації глюкози в крові збуджує центр голоду (апетиту), в результаті чого виникають так звані голодні скорочення шлунка, при цьому виникає бурчання в шлунку і відчуваються гострі напади голоду.

Номер слайду 9

При збільшенні вмісту продуктів травлення в крові збуджується центр насичення, виникає відчуття ситості, організм припиняє приймати їжу.  

Номер слайду 10

Гуморальна регуляція травлення. Гормони, стимулюють діяльність залоз шлунка: виробляють певні клітини самої слизової оболонки шлунка, щитовидної залози та кіркової частини надниркових залоз.

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Залоза або орган, що виділяють гормони. Гормон. Вплив Гіпоталамус. Центр голоду та насичення. Гіпофіз. Вазопресин. Вплив на зворотнє всмоктування води в товстому кишечнику Наднирники. Адреналін. Гальмування слюновідділення. Клітини слизової оболонки шлунку й кишечника. Гастрини, секретини. Вплив на соко – та жовчовиділення, на рухову активність шлунка та кишечника

Номер слайду 12

Слиновиділення регулюється складною системою нейрогуморальних факторів. Вигляд їжі, її запах умовно-рефлекторно спричиняють слиновиділення, що полегшує початок травного акту їжа, подразнюючи слизову оболонку рота, також сприяє слиновиділенню.

Номер слайду 13

Імунна регуляція травлення. Здійснюється за участю: Апендикса. Лімфатичних вузликів травного каналу. Апендикс майже миттєво реагує на всі запальні процеси в кишківнику та всього шлунково-кишкового тракту. Допомагає легше перенести діареї та харчові отруєння. Відросток виділяє секрет, що має в складі сік і слиз. Секрет містить біологічно активні речовини амілазу і ліпазу. Лімфатичні вузли першими спрацьовують у разі потрапляння в організм людини небезпечних речовин, інфекцій, шкідників тощо. Захисна функція виконується завдяки фагоцитам, які виробляють вузли лімфатичної системи, і які мають здатність боротися із небезпекою для здоров’я людини, поглинаючи інфекції та віруси.

Номер слайду 14

Секретів слини. Шлункового соку. Шлунковий сок виробляють травні залози трьох типів: залози першого типу виділяють слиз (основою його є муцин); другого – хлоридну кислоту (HCl); третього – ферменти шлункового соку (пепсин, ліпаза молока). Слиз формує шар, що захищає стінки шлунку від дії хлоридної кислоти та ферментів.. Хлоридна кислота активує ферменти шлункового соку, частково руйнує білки  для швидшого розщеплення, убиває хвороботворні бактерії, які потрапили з їжею, припиняє гнильні процеси. Фермент пепсин сприяє розщепленню молекул білків на простіші сполуки, а ліпаза розщеплює жири молока. В шлунковому соці дорослих людей ліпази дуже мало, тому можуть виникати проблеми із засвоєнням цього продукту. Отже, шлунковий сік є складним розчином неорганічних та органічних сполук, що визначають основні процеси травлення у шлунку

Номер слайду 15

ЖовчіКишкового соку

Номер слайду 16

pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
1969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку