Презентація: "РЕЛЬЄФ МАТЕРИКІВ І ДНА ОКЕАНІВ"

Про матеріал
Презентація до уроку географії («Географія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, Бойко В. М., Міхелі С. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕЛЬЄФ МАТЕРИКІВ І ДНА ОКЕАНІВВиконала: вчитель географіїХерсонської ЗОШ №46 І-ІІІ ступенів. Павлик Світлана Віталіївна

Номер слайду 2

Рельєф - це всі нерівності земної поверхні. Рухи літосфери та вулканізм (внутрішні процеси) є головними архітекторами нашої планети.

Номер слайду 3

В місцях зіткнення літосферних плит утворюються гірські хребти, тому що краї плит зминаються в гігантські складки. Коли зближуються плити з різними типами земної кори, то океанічна пірнає під материкову. На межах розсування літосферних плит утворюються тріщини на дні океанів у рифтових долинах.

Номер слайду 4

Рівнини лежать на платформах і мають невеликий перепад висоти. У результаті новітніх рухів земної кори великі рівнини розділилися на окремі ділянки — низовини, височини, плоскогір’я.

Номер слайду 5

Гори — форми рельєфу, які підняті на значну висоту відносно прилеглих рівнин. Вони сильно розчленовані й мають значні коливання висот на малих відстанях. Нагір’я — це своєрідні форми рельєфу, що охоплюють окремі гірські хребти, міжгірні долини, невеликі рівнини. Вони становлять собою зруйновані гори, які пізніше тектонічними рухами були знову підняті на достатньо велику висоту.

Номер слайду 6

Кіліманджаро. ГімалаїТянь-Шань. Драконові гори

Номер слайду 7

Рельєф дна Світового океану, як і суходолу, є результатом переміщення літосферних плит. На океанічному дні розрізняють: підводні окраїни материків, перехідні зони, ложе океану, серединно-океанічні хребти.

Номер слайду 8

У перехідній зоні, що лежить між підводною окраїною материків і ложем океану, земна кора континентального типу переходить у кору океанічного типу. У цій зоні лежать улоговини окраїнних морів, острівні дуги і глибоководні жолоби.

Номер слайду 9

На дні океанів здіймаються величезні гірські споруди — серединно-океанічні хребти. Вони утворилися із застиглої лави в місцях розходження літосферних плит. Це — пояси сучасного гороутворення, які тягнуться на дні ланцюгами завдовжки десятки тисяч кілометрів і завширшки 800—3500 км. Поздовжньо серединно-океанічні хребти розсічені розломом земної кори — рифтовою долиною. Це — глибока ущелина з крутими схилами завширшки близько 50 км.

Номер слайду 10

Планетарні форми - виступи материків і западини океанів - утворилися в результаті рухів літосферних плит. Виступи материків відповідають земній корі материкового типу, а океанічні западини - областям поширення океанічної кори.

Номер слайду 11

Зміна рельєфу Землі відбувається неперервно. Змінюються обриси гір, їх висота, вирівнюються горби, заповнюються зниження. Навіть, хоча й дуже повільно, змінюються обриси материків.

Номер слайду 12

Опрацювати 6. Письмово відповісти на запитання: Чим шельф відрізняється від материкового схилу?Розкажіть про серединно-океанічні хребти. Як вони утворюються?Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
29 березня
Переглядів
59
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку