Презентація "Релігія в Давньому Римі"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали до уроку та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Релігія в Давньому Римі: від язичництва до християнства6 ВІ62

Номер слайду 2

Дізнаймося, як змінювалися релігійні вірування в давньому Римі. Простежити ці зміни допоможуть нам запитання освітнього дартсу.

Номер слайду 3

1. ПАНТЕОН РИМСЬКИХ БОГІВНа культурний розвиток Риму істотно вплинули греки, які в 146 р. до н. е. були завойовані римлянами. Римські боги, зазнавши впливу еллінів, стали подібними до грецьких. Так, римський Юпітер був схожим на Зевса, Марс — на Ареса, Венера — на Афродіту, Юнона — на Геру. На честь богів римляни влаштовували свята, що відігравали велику роль у суспільному житті. Грецька цариця богів Гера. Римська цариця богів Юнона. Діємо: практичні завдання. За допомогою додаткових джерел інформації укладіть порівняльну таблицю «Грецькі та римські боги». Визначте, що спільного між ролями грецьких і римських богів у віруваннях цих народів.

Номер слайду 4

2. ПЕРЕДУМОВИ ВИНИКНЕННЯ ХРИСТИЯНСТВАПісля розгрому повстань скорених народів, рабів і бідноти в ІІ—І ст. до н. е. пригноблені верстви римського суспільства опинилися в ще складнішому становищі. Зневірені люди розмірковували над запитаннями: що робити знедоленим людям, де знайти порятунок від важких умов життя?Античні філософи навчали, що сонце, земля, вогонь — це явища природи, а не боги. Боги були жорстокими, вередливими й мало чим відрізнялися від людей. Поясніть, як ви розумієте слова, зашифровані в хмаринціПоміркуймо!Чому потрібна була нова релігія, а старі релігії Греції та Риму втратили свою популярність?

Номер слайду 5

3. ПЕРШІ КРОКИ ХРИСТИЯНСТВАРелігія євреїв — юдаїзм — мала риси, що привертали до себе увагу людей. Це — монотеїзм (віра в єдиного Бога), а також віра в те, що настане день, коли на Землі з’явиться Месія (рятівник, «помазаник Божий») і врятує свій народ від римського рабства. Саме таку ідею було покладено в основу нової релігії — християнства, що зародилася в Палестині. Варто запам’ятати!Християнство — одна з трьох світових релігій (разом із буддизмом та ісламом). Основа віровчення: віра в Ісуса Христа як втілення і вияв Бога, зішестя на Землю Сина Божого для спасіння людства від гріха. Християни — послідовники/послідовниці вчення Ісуса Христа. Розповіді про життя і вчення Ісуса Христа викладено в Євангеліях (у перекладі з грецької це слово означає «блага звістка»). Нагірна проповідь (картина художника Карла Блоха)

Номер слайду 6

Поміркуймо!З Нагірної проповіді Ісуса Христа. Блаженні ті, що плачуть, бо вони втішаться. Блаженні лагідні, бо вони успадкують землю. Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть. Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать. Блаженні гнані за правду, бо їхнє є Царство Небесне. Просіть, і дано вам буде; шукайте і знайдете; стукайте, і відчинять вам. Не судіть, щоб і вас не судили. Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, добро творіть тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто кривдить і гонить вас. Тому, хто просить у тебе, дай; і від того, хто хоче в тебе позичити, не відвертайся. Біблія. Євангеліє від Матфея, 5:2-48 Чому ідеї Ісуса Христа здобували прихильність людей у давньому Римі?

Номер слайду 7

3. ПЕРШІ ХРИСТИЯНСЬКІ ГРОМАДИ ТА ЦЕРКВИХристияни в кожному місті створювали свою організацію — общину (громаду) вірян. Перші християнські общини в І ст. складалися переважно з пригнічених верств населення — рабинь/рабів, збідліних селянок/селян, міської бідноти. Вони не тільки разом молилися, а й допомагали одне одному. Організацію християнських громад почали називати церквою. На чолі християнської громади стояв єпископ. Керівник великої громади називався патріархом (від латинського «патер» — батько). У часи гонінь люди, які сповідували християнство, для здійснення обрядів збиралися таємно, зазвичай уночі. Першим притулком християн у Римі були катакомби — підземні ходи природного або штучного походження. У підземних кімнатах ховали померлих і відправляли релігійні поминальні обряди. Ранньохристиянське богослужіння в катакомбах (гравюра XIX ст.)Поміркуйте, чому богослужіння відправляли в катакомбах.

Номер слайду 8

Християнство було відкритим для кожного — бідного й багатого, римлянина й варвара, і воно швидко поширювалося. Поступово християнство стало головною релігією Римської імперії. Гоніння на християн припинилися, і згодом самі імператори прийняли християнську віру. У 313 р. римський імператор Константин видав закон, яким визнав християнську релігію. Сам він також прийняв християнство. Центром християнства був Рим, а римського патріарха почали називати Папою Римським. У 394 р. імператор Феодосій затвердив едикт (указ) — християнство стало державною релігією Римської імперії. Статуя Олени Константинопольської — матері імператора Константина, яка здійснювала пошук християнських реліквій у Святій землі, опікувалася будівництвом і благоустроєм християнських церков.

Номер слайду 9

Поміркуймо!«Що думали про християн римляни» — уривок з твору римського філософа Цельса «Правдиве слово»З’явилася нова порода людей, що тісно об’єдналася проти всіх існуючих релігійних і громадянських установлень; людей, яких переслідує суд, які, проте, хизуються ненавистю всіх інших до них, християн. Серед міфів і переказів, запозичених у різних народів, у християн переважають розповіді про дивовижних чудотворців. Ось що вони говорять: хай до нас не приєднується жодна освічена, жодна мудра, жодна розумна людина. Все це у них вважається поганим. Але якщо неук безрозсудний, неповнолітній, то нехай він сміливо прийде до них. Вважаючи тільки такого роду людей гідними свого бога, вони, вочевидь, хочуть навернути лише малолітніх, нікчемних, неосвічених, рабів, жінок і дітвору.1. Як сприймали римляни «нову породу» людей?2. Чи належав, на вашу думку, сам автор тексту до християн? Наведіть аргументи.

Номер слайду 10

Пізнавально й цікаво. Поширення християнства викликало в послідовників нової релігії відверте неприйняття гладіаторських боїв. Вважається, що в забороні ігор значну роль відіграв трагічний випадок, що стався в 404 р. під час бою гладіаторів на арені Колізею. Коли під час фінального етапу поєдинку переможець сутички готувався завдати останнього удару поваленому супротивникові, на арену амфітеатру з метою зупинити розправу вибіг чернець. Натовп, що жадав крові, закидав камінням благородного християнина. Історія зберегла ім’я людини, яка прийняла мученицьку смерть — Альмахус, більш відомий як Святий Телемах. Вражений трагедією імператор Флавій Гонорій Август заборонив бої гладіаторів у Римі, а ченця Альмахуса було приєднано до лику святих. Чого навчає нас, людей, які живуть у XXI ст., ця історія?

Номер слайду 11

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Релігія в Давньому Римі: від язичництва до християнства»: поєднайте кожне із запитань для самоконтролю з відповідним смайликом успіху. Дайте відповіді на запитання.ІІ. Обговоріть у групі1. У чому полягав новий сенс життя, відкритий християнами?2. Чому християнство знайшло відгук у серцях римських громадян?3. Які загальнолюдські цінності утверджувало християнство?ІІІ. Мислю творчо. Чи був реальною історичною особою Ісус Христос? Дискусії довкола цього питання точаться багато віків. Так само багатьох цікавить і те, якої зовнішності був Ісус насправді. Більшості відомий іконографічний образ Христа, створений значно пізніше після його смерті. Сучасні вчені спробували реконструювати образ Христа на основі антропологічних та археологічних досліджень. І результат багатьох шокував. Зіставте результат історичної реконструкції обличчя Ісуса Христа з традиційними уявленнями про його зовнішність. Як ви думаєте, чому образи Ісуса Христа різняться? Яка із версій здається вам більш достовірною? Свою думку обґрунтуйте.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 лютого
Переглядів
1309
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку