Презентація "РЕПРЕСІЇ В ЧЕРВОНІЙ АРМІЇ"

Про матеріал
Презентація створена на основі відкритих джерел інформації з інтернету. Призначення презентації - унаочнення матеріалу лекції викладача.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Репресії в Червоній Арміїабо як Сталін знищував командний склад власної армії.

Номер слайду 2

Протягом 1937-1938 років з командного складу РККА і ВМФ були розстріляні або загинули в тюрмах: з 887 комбригів і рівних їм - 478; з 352 комдивів і рівних їм - 293; комкорів і рівних їм - 115; маршалів і командармів - 46. Всього було розстріляно 729 чоловік командного складу, померли під вартою - 63, покінчили життя самогубством - 10.

Номер слайду 3

В результаті репресій в кожному військовому окрузі (флоті) змінилося по 2-3 і більше командувачів, головним чином - через арешти; вдвічі більше було репресовано їхніх заступників і помічників, політпрацівників окружної (флотської) ланки, начальників штабів військових округів і флотів.

Номер слайду 4

Було розстріляно і відправлені в табори 30 командирів корпусів, 26 командирів дивізій, а також комендантів укріплених районів, які мали військове звання «комдив».

Номер слайду 5

Втрати в вищих військово-навчальних закладах РККА в зазначені роки склали: начальники академій, їх заступники і помічники - 25 осіб, професорсько-викладацький склад у військовому званні від комдива і вище - 25 осіб. Серйозних втрат зазнали і інші категорії вищого командного складу армії і флоту.

Номер слайду 6

В середньому 75% командирів і 70% політпрацівників вищої військового ланки мали вельми незначний (до одного року) досвід роботи в займаних посадах, з 17 командувачів військами округів тільки два мали стаж більше двох років, з 198 командирів дивізій 120 були на посаді менше року.

Номер слайду 7

Про наслідки репресій військовий аташе при посольстві Німеччини в СРСР генерал Е. Кестрінг 22 серпня 1938 року доповідав у Берлін: «Завдяки ліквідації великого числа вищих офіцерів, які вдосконалювали своє мистецтво десятиліттями…, Червона армія паралізована в своїх оперативних можливостях. Відсутність старших… командирів буде мати негативний вплив на навчання військ протягом тривалого часу. Уже тепер існує боязнь прийняття на себе відповідальних рішень, що надає негативний ефект. … Армія не являє собою істотний фактор оборони».

Номер слайду 8

26 вересня 1936 р Наркомом внутрішніх справ був призначений Н.І. Єжов і незабаром почалася чистка органів внутрішніх справ від «ворогів, зрадників і зрадників». В результаті цих чисток у прикордонній та внутрішній охороні тільки в січні-липні 1937 р заарештовано 153 особи, з них 138 - за ведення «контрреволюційної троцькістської роботи», 15 - «за шпигунство». У 1937-1938 рр. тільки з апарату Головного управління прикордонної та внутрішньої охорони (ГУПВ) було звільнено і заарештовано понад 30 осіб, що склало близько 10% від облікового складу ГУПВ.

Номер слайду 9

Точних відомостей про те, скільки було репресовано в той період прикордонників командно-начальницького і політичного складу, явно не буде відомо ніколи. В першу чергу через те, що репресії проводились, як правило, приховано.

Номер слайду 10

Масовість репресій в період 1937-1939 років побічно підтверджують і дані про командний склад прикордонних військ. Так, за станом на 1 січня 1940 року, від 60% до 80% командного складу різних рівнів були на займаній посаді менше одного року. До початку війни лише 1,6%, командного складу прикордонних військ мали вищу військову освіту, 49,9% - середню військову, а більше 30% не мали навіть початкової військової освіти, хоча за передвоєнні роки тільки було підготовлено понад 20 тисяч командирів, політпрацівників і технічних фахівців.

Номер слайду 11

Якби не було передвоєнних репресій проти воєначальників РККА і НКВД, в тому числі і прикордонників, то і війна склалася б по-іншому: не було б такого трагічного початкового її періоду, що потрапили в полон мільйонів червоноармійців і командирів, окупації німецькими військами великій території. Можливо, що і сама війна закінчилася б не в травні 1945 р, а значно раніше. А може бути, і не почалася б взагалі ...

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!©Світлана МАЄВСЬКА Українцям треба вчитись на чужих помилках і готувати власну армію!

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
738
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку