Презентація "Рідна Україна. Світ природи"

Про матеріал

Рідна Україна. Світ природи.

Цей розділ не просто розширить наші знання про природу і людину, про прозові і віршові твори, про нові художні засоби і жанри творів, а й допоможе стати спостережливим, уважним, чуйним та добрим.

Поезії Т.Шевченка, Павла Тичини, Максима Рильського, Євгена Гуцала, Миколи Вінграновського навчать тонко сприймати світ.

Читаючи оповідання Євгена Гуцала, Григора Тютюнника та повість Миколи Вінграновського, ви станете свідком того, як природа випробовує людину, вимірює, скільки в ній людського.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рідна Україна. Світ природи. Залузький НВК 5-А клас

Номер слайду 2

Мотивація до вивчення розділу: Поезії Т. Шевченка, Павла Тичини, Максима Рильського, Євгена Гуцала, Миколи Вінграновського навчать тонко сприймати світ. Читаючи оповідання Євгена Гуцала, Григора Тютюнника та повість Миколи Вінграновського, ви станете свідком того, як природа випробовує людину, вимірює, скільки в ній людського. Цей розділ не просто розширить наші знання про природу і людину, про прозові і віршові твори, про нові художні засоби і жанри творів, а й допоможе стати спостережливим, уважним, чуйним та добрим. Залузький НВК 5-А клас

Номер слайду 3

Залузький НВК

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мета уроку:навчальна: поглибити знання про Україну часів Т. Шевченка;ознайомитися з фрагментами із біографічної повісті С. Васильченка «Широкий шлях», розглянути дитинство як період формування «легендарного поета» та «великого борця за волю свого краю»; розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, вміння висловлювати свою думку, критичне мислення, зв’язне мовлення, вміння опрацьовувати тексти біографічних творів; виховна: виховувати любов до України, шанобливе ставлення до життя та творчості Т. Г. Шевченка, патріотизм.

Номер слайду 7

Цілі: Повинні знати: коло проблем, які мають розв'язуватися впродовж вивчення теми, факти про дитячі роки Шевченка,художні засоби його поетичних творів,особливості виразного читання пейзажних віршів, алгоритм цілевизначення та планування теми, виробляти вміння і навички цитування уривків із тексту. Повинні вміти: самостійно визначати проблеми, які розв'язуються впродовж вивчення теми,розповідати про Україну часів Шевченка, дитинство поета, його родину, виразно читати напам'ять поезії, знаходити художні засоби та пояснювати їх роль, формулювати власні цілі вивчення теми.

Номер слайду 8

Ти думаєш, замислюєшся, пригадуєш, тренуєш пам’ять, вчишся виразно читати художні твори. Ти - особистість творча, вчишся творити змістовну розповідь про генія України. Ти хочеш якомога більше знати про Великого Кобзаря – Т. Г. Шевченка. Мотивація до вивчення теми

Номер слайду 9

Епіграф до уроку: Всі на кутку кажуть, що з вашого Тараса, мабуть, щось добряще вийде, – промовив сусід… С. Васильченко.

Номер слайду 10

Цікава інформація

Номер слайду 11

Поетична хвилинка

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

«Коло вражень»Які почуття у вас викликають вірші Т. Г. Шевченка? Чому?Яким настроєм проникнуті поезії Тараса Григоровича? Це сумні вірші чи веселі?Чому присвячував свої твори видатний поет? Про що писав?

Номер слайду 15

Презентація учнів про Т. Шевченка

Номер слайду 16

`Залузький НВК

Номер слайду 17

С. Васильченко “Широкий шлях”

Номер слайду 18

Робота з текстом. Записати в зошити. Тема: тяжке становище селянської України часів дитинства Т. Шевченка. Ідея: перші кроки поета. Основна думка: випробування долі здатні перенести великі люди, а саме Т. Шевченко. Композиція: три частини. I частина: передбачення долі поета «Виросте твій син неабиякою людиною — буде змагатися з панами та царями». II частина: Шевченко — немовля. III частина: пригоди маленького Тараса. Жага до свободи. Герої: Мати, батько, чумаки, Катря, Тарас, Баба. Жанр: повість.

Номер слайду 19

План  1. Дві недолі.2. Народження Тараса.3. Всі на роботу.4. Розповідь баби.5. Катря за няньку.6. Дитина серед ромашок.7. Дитяче бурлакування.8. Бур’ян та творча уява Тараса.9. Нема хлопця.10. Чумаки.11. Хлопець знайшовся.12. Допомога чумаків.13. Розмова сусідів

Номер слайду 20

Словникова робота. Коліївщина – велике народно- визвольне повстання селян Правобережної України в 1768 році проти польського гніту. Дяк – служитель православної церкви, що допомагає священику під час богослужіння; псаломщик. Зведенята – зведені брати і сестри. Свита – старовинний довгополий верхній одяг із товстого домотканого сукна.

Номер слайду 21

Словникова робота. Каламар – чорнильниця. Кобзарі - народні співці, які ходили селами і містами, складали і виконували народні пісні й думи. Свій спів супроводжували грою на кобзі, лірі або бандурі, звідки інша їхня назва - лірники або бандуристи. Кобза - струнний музичний інструмент.

Номер слайду 22

Словникова робота. Панщина – обов’язкова праця на панів за часів кріпацтва. Свавілля – уседозволеність, безкарність панів. Рута – чар-зілля, трава. - Старий стиль — календар, яким користувалися за часів Шевченка.- Талан — доля, життєвий шлях.- Кукла — загорнутий у ганчірку жований хліб.- Кармелюк — ватажок повсталих селян на Поділлі. - Плахта — жіночий одяг типу спідниці.

Номер слайду 23

Словникова робота. Десятник – людина, яка служить у пана та зганяє кріпаків на панщину. Породілля – жінка, яка народила дитину. Талан – доля людини. Талант – обдарування, здібності людини

Номер слайду 24

Доповніть твердження1. Тарас Шевченко народився в … в селі … .2. Граючись з Оксанкою, Тарас часто уявляв себе …., а панами поставали … .3. Тарас дуже … учитися.4. Мачуха ставилася до Тараса … .

Номер слайду 25

Робота з картками « Знайди у тексті»1. Яку долю ненародженої дитини побачила бабуся?2. Чим годувала Катря маленького Тараса? 3. Куди ходить гуляти малий Тарас? 4. Як родина Шевченка почула чумаків? 5. Як Катря знайшла Тараса? 6. Що розповів про свою пригоду малий Тарас?  

Номер слайду 26

Епіграф до уроку: Всі на кутку кажуть, що з вашого Тараса, мабуть, щось добряще вийде, – промовив сусід… С. Васильченко. Як ви гадаєте, чому сусіди виділяли Тараса з-поміж інших дітей і пророкували йому особливу долю?

Номер слайду 27

Експрес-тест “Закінчити речення” 1. Тарас Шевченко народився у …. 2. Батьки Шевченка були… 3. Сестру Тараса звали… 4. З кріпацтва Шевченка було звільнено у… 5. Книга Тараса Шевченка, у якій було зібрано поетичні твори, називалася… 6. 10 років Кобзар перебував… 7. Поховано Великого Кобзаря українського народу…

Номер слайду 28

Гра «Так чи ні»- Шевченко народився 10 березня 1814 року.– Батька Шевченка звали Іваном.– Тарас народився у селі Кирилівка.– Його доглядала сестра Катерина– Вона не любила брата.– Кріпаки – це вільні люди.– Прізвище пана, чиїми кріпаками була родина Шевченків, було Енгельгардт

Номер слайду 29

Рефлексія. Що ви поклали у «скарбничку вражень»? Чим поповнили «скарбничку знань»?Що ви розкажете про наш урок своїм батькам, друзям?

Номер слайду 30

ЛИСТ ВІД ПАНІ МАТЕМАТИКИ для групи №1 Доброго дня, дорогі п’ятикласники! Я вже давно знаю, що на уроках літератури ви вивчаєте цікаві твори,поезії, легенди, Мені особливо подобаються поезії, адже вони розвивають в людині допитливість, спостережливість, кмітливість. Тому я придумала і свої математичні завдання,які з великим задоволенням надсилаю вам для розв'язування .Їхній зміст пов’язаний із числами, математичними діями. Напишіть основні дати життя і творчості Т. Шевченка за уривком “У бур,янах”.

Номер слайду 31

ЛИСТ ВІД ПАНІ МУЗИКИ для групи №2 Доброго дня, дорогі п’ятикласники!А чи знаєте Ви, скільки і які твори Т. Шевченка покладені на музику? Хто із композиторів написав музику до творів Кобзаря? Надіюся, що ви виконаєте це завдання й отримаєте хороші оцінки

Номер слайду 32

ЛИСТ ВІД ПАНІ ГЕОГРАФІЇ для групи №3 Доброго дня, дорогі п’ятикласники!А чи знаєте Ви, скільки пам'ятників Т. Шевченку споруджено у світі? Напишіть країни, де є пам'ятники Кобзарю? Карту пам'ятників можна знайти в Інтернеті. Бажаю успіхів!

Номер слайду 33

Домашнє завдання. Колективне: завершити читання повісті С. Васильченка; групове: виконати завдання за листами математики, музики і географії.

Номер слайду 34

ЛИСТ ВІД ПАНІ МАТЕМАТИКИ для групи №1 Доброго дня, дорогі п’ятикласники! Я вже давно знаю, що на уроках літератури ви вивчаєте цікаві твори,поезії, легенди, Мені особливо подобаються поезії, адже вони розвивають в людині допитливість, спостережливість, кмітливість. Тому я придумала і свої математичні завдання,які з великим задоволенням надсилаю вам для розв'язування .Їхній зміст пов’язаний із числами, математичними діями. Напишіть основні дати життя і творчості Т. Шевченка за уривком “У бур’янах”.  

Номер слайду 35

ЛИСТ ВІД ПАНІ МУЗИКИ для групи №2 Доброго дня, дорогі п’ятикласники!А чи знаєте Ви, скільки і які твори Т. Шевченка покладені на музику? Хто із композиторів написав музику до творів Кобзаря? Надіюся, що ви виконаєте це завдання й отримаєте хороші оцінки  

Номер слайду 36

ЛИСТ ВІД ПАНІ ГЕОГРАФІЇ для групи №3 Доброго дня, дорогі п’ятикласники!А чи знаєте Ви, скільки пам'ятників Т. Шевченку споруджено у світі? Напишіть країни, де є пам'ятники Кобзарю? Карту пам'ятників можна знайти в Інтернеті. Бажаю успіхів!

Номер слайду 37

Домашнє завдання. індивідуальне: Переказати за Планом1. Дві недолі. Яцута Сергій2. Народження Тараса. Котяш Богдан3. Всі на роботу. Бруяка Назар В.4. Розповідь баби. Бруяка Назар О.5. Катря за няньку. Куришко Микола6. Дитина серед ромашок. Олексієвець Павло7. Дитяче бурлакування. Шинкар Олександр8. Бур’ян та творча уява Тараса. Годунко Богдан9. Нема хлопця. Котяш Альбіна10. Чумаки. Жакун Юлія11. Хлопець знайшовся. Жакун Ілля12. Допомога чумаків. Котяш Оксана13. Розмова сусідів Годунко Ярослава-  

pptx
Додано
26 березня 2018
Переглядів
4763
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку